Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 11:06

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο ESM θέτει σε δοκιμασία τις 600 μονάδες

Υπό κλοιό πιέσεων τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέτοντας σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, μετά την αιφνίδια απόφαση του ESM για το «πάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Υπό κλοιό πιέσεων τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέτοντας σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, μετά την αιφνίδια απόφαση του ESM για το «πάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,61% στις 609,23 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,50% στις 1.648,36 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,64 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 12 ενισχύονται, 24 υποχωρούν και ΕΝΝΈΑ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 4,07% στις 586,54 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 4,89%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 5,71%, η Eurobank κατά 4,38% και η Alpha Bank κατά 3,33%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ κατακρημνίζεται στο -13% μετά την έγκριση της απορρόφησης από τον Μυτιληναίο. Απώλειες άνω του 1,50% εμφανίζουν και οι μετοχές των Folli-Follie, Grivalia Properties και Viohalco. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα ενισχύεται κατά 0,91% και του ΟΠΑΠ κατά 40%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται έντονα ανοδικά, επιστρέφοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 20 μονάδες βάσης στο 7,281%, του 3ετούς ομολόγου κατά 10 μονάδες βάσης στο 8,292% και του 2ετούς ομολόγου κατά 97 μονάδες βάσης στο 7,826%.

Οι επενδυτές δίνουν συνέχεια στο κύμα ρευστοποιήσεων της χθεσινής ημέρας, μετά την αιφνίδια απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να «παγώσει» τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έως ότου αξιολογηθούν από τους θεσμούς οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. 

Την ίδια ώρα, θέση εναντίον του ΔΝΤ λαμβάνει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σχολιάζοντας το πρόσφατο άρθρο των Τόμσεν - Όμπστεφελντ, ζητά να μην έχουμε «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα και να μην «καταδικάσουμε τη χώρα στη λιτότητα».

Στο μέτωπο των τραπεζών, για την Παρασκευή μετατίθενται οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, για την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου, κατόπιν του νέου αδιεξόδου που προέκυψε στη χθεσινή συνεδρίαση. Μάλιστα, τραπεζικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης, μέσω ενός τρίτου προσώπου, το οποίο θα προταθεί για τη θέση του CEO και το οποίο θα «προκαλέσει» την αναγκαία συναίνεση.

Στο μεταξύ, την έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης από τον Όμιλο Μυτιληναίου ενέκριναν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΜΕΤΚΑ,  Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), Protergia και Potergia Thermo. Ο συγκεκριμένος μετασχηματισμός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμβάλλει στην απλοποίηση της δομής του Ομίλου και θα καταλήξει σε επιχειρηματικές συνέργειες, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Στη διεθνή ειδησεογραφία, στην πρώτη αναθεώρηση της επιτοκιακής της πολιτικής από τον Δεκέμβριο του 2015 προχώρησε η Federal Reserve, η οποία ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,50% - 0,75%. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, ελήφθη με πλήρη ομοφωνία. Άφησε μάλιστα, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο περαιτέρω ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα διατηρηθεί «σταθερός», αναμένοντας τρεις ακόμη αυξήσεις εντός του 2017.

naftemporiki.gr