Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 11:48

Επιχειρήσεις και εφορία σε... ζωντανή σύνδεση

Την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων, των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν έχουν από το επόμενο έτος πάνω από 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων, των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν έχουν από το επόμενο έτος πάνω από 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας.

Η αποστολή των δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΔΕ είναι υποχρέωση καθολική, δηλαδή ισχύει για όλα τα τιμολόγια, τις αποδείξεις και τα λοιπά φορολογικά στοιχεία, ανεξαρτήτως εάν εκδίδονται χειρόγραφα, μηχανογραφικά ή μέσω φορολογικών ταμειακών μηχανών ή άλλων ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του νέου πολυνομοσχεδίου των υπ. Οικονομικών και Δικαιοσύνης που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, από την 1η-1-2017 τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες θα έχουν την υποχρέωση διαβίβασης στη ΓΓΔΕ όλων των δεδομένων των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων-στοιχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη αυτή συνεπάγεται και την on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΔΕ, ώστε η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται στη ΓΓΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Έτσι, η φορολογική αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών σε… ζωντανή σύνδεση με τα ταμεία τους!

Οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές φορολογικές διατάξεις:

1. Παρατείνονται για 3 έτη οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση καταλογιστικών πράξεων για όλες τις υποθέσεις που μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ και τις λοιπές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ (παράγραφος 1 άρθρου 98).

2. Οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση πράξεων διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31/12/2016 παρατείνονται κατά 1 έτος από τη λήξη τους για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν μέχρι τις 31/12/2016 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (παράγραφος 2 άρθρου 98). Ουσιαστικά, με τις παραπάνω διατάξεις παρέχεται χρονικό περιθώριο ενός ακόμη έτους στη φορολογική διοίκηση να ολοκληρώσει τους ελέγχους σε σημαντικές υποθέσεις.

3. Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017, η ισχύς των διατάξεων που προβλέπουν ότι:

α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με ελάχιστο συντελεστή 22%. Η διάταξη αυτή νομοθετείται με σκοπό να χορηγηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενους (σε ανέργους, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).

Παράταση προθεσμίας παραγραφής για τις λίστες

Στις υποθέσεις των οποίων οι προθεσμίες παραγραφής παρατείνονται μέχρι 31-12-2017 συμπεριλαμβάνονται κατά βάση:

* Περιπτώσεις που αφορούν ελεγκτικές διασταυρώσεις και έρευνες, με βάση δεδομένα τα οποία χορήγησαν υπηρεσίες άλλων χωρών στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων. Πρόκειται για τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις περίφημες «λίστες» μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού (65 cd, εμβασμάτων εξωτερικού, Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, ακινήτων Λονδίνου κ.λπ.). Ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών, πολλές από τις οποίες έχουν απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη, πρέπει να ολοκληρωθεί για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος (καταλογισμός και είσπραξη διαφυγόντων φορολογικών και δημοσίων εσόδων, εμπέδωση αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης, φορολογικής συμμόρφωσης κ.λπ.).

* Σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι ελεγκτικές ενέργειες, έχουν παρασχεθεί στοιχεία από τράπεζες και επίκειται η επεξεργασία τους να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.