Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 00:01

Στη σκιά της Fed

ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ειδήσεις για μεγάλα ονόματα blue chips και ρευστοποιήσεις ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική οδήγησαν τη Wall Street στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.

ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ειδήσεις για μεγάλα ονόματα blue chips και ρευστοποιήσεις ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική οδήγησαν τη Wall Street στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 64,28 μονάδες, ποσοστό 0,60%, φθάνοντας στις 10.565,39 μονάδσες. Με απώλειες 0,28 μονάδων, ποσοστό 0,01%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.007,51 μονάδες.

Εν μέσω των αυξανόμενων πληθωριστικών ανησυχιών, η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να αλλάξει τη ρητορική της αφήνοντας υπονοούμενα ότι θα ακολουθήσει επιθετικότερη νομισματική πολιτική.

Η αλματώδης άνοδος του κόστους ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι οι αμερικανικές νομισματικές αρχές ενδεχομένως να ακολουθήσουν μια επιθετικότερη νομισματική πολιτική για να πατάξουν τον πληθωρισμό.

Η άνοδος της μετοχής της General Motors, βοήθησε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 να περιορίσουν αρχικές απώλειες σε συνδυασμό και με την υποχώρηση του πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα όπως της Citigroup και της Bank of America πρωτοστάτησαν στην πτώση της συνεδρίασης, μια ημέρα πριν η Φέντεραλ Ριζέρβ, αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 0,25% για έβδομη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, όπως αναμένουν κορυφαίοι αναλυτές. Τα υψηλότερα επιτόκια ενδεχομένως να περιορίσουν τη ζήτηση για δάνεια και να μειώσουν την αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι 98 από τους 105 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει το βραχυχρόνιο επιτόκιο δανειοδότησης στο 2,75%. Το σημείο κλειδί είναι ότι η νομισματική επιτροπή ενδεχομένως να εγκαταλείψει τη ρητορική για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και να αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού με ταχύτερους ρυθμούς του αναμενόμενου.

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στην Ευρώπη για τη σημερινή απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια και την ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό στο τέλος της εβδομάδας.

Η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών για την αναζήτηση ενδείξεων για οποιαδήποτε μεταβολή στο σημερινό ρυθμό σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε 0,2% χαμηλότερα στις 1.079,3 μονάδες ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,5% στις 3.038, μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ