Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 08:18

Vale: Σχεδόν διπλάσια κέρδη από τη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος

ΣΧΕΔΟΝ διπλάσια κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, Cia. Vale do Rio Doce, καθώς ο επικεφαλής της Roger Agnelli, λειτουργεί τα ορυχεία της εταιρείας στο μάξιμουμ της παραγωγής, προκειμένου να προμηθεύσει τις χαλυβουργίες στην Κίνα.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,53 δισ. ρεάλ Βραζιλίας (562 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 1,33 ρεάλ ανά μετοχή από 792 εκατ. ρεάλ ή 69 σεντάβος ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Ρίο ντι Τζανέϊρο. Τέσσερις οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα έφθαναν τα 2,05 δισ. ρεάλ. Τα έσοδα της εταιρείας, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 28%.

Ο Agnelli, 46 ετών, ο οποίος είπε πέρυσι ότι ακόμη και ο οδοντίατρός του, ζήτησε ένα φορτίο πλοίο σιδηρομετάλλευμα για λογαριασμό φίλου του, ευνοείται από τη ζήτηση στην Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο ίδιος, αύξησε τις τιμές για τις χαλυβουργίες σε ποσοστό της τάξης του 71%, ενώ αυξάνει και την παραγωγή.

Οι μετοχές της Vale, υποχωρούσαν 1,1 ρεάλ, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 73,5 ρεάλ η μία στο Σάο Πάολο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Ο δείκτης Bovespa, στο Χρηματιστήριο της Βραζιλίας, υποχωρούσε 0,7%. Το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, οι μετοχές της Vale σημείωσαν αύξηση 37%, περίοδο κατά την οποία οι μετοχές των ανταγωνιστριών της, BHP Billiton – της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο – σημείωσαν αύξηση 16% και της Rio Tinto Group, της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, άνοδο σε ποσοστό 3%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας αναρριχήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 41%, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση των χαλυβουργιών. Φέτος, ενδέχεται να αυξηθούν κατά 14,4%, φθάνοντας στα 238 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κίνας, Shanghai Baosteel Group, την 1η Μαρτίου. Μέχρι το 2010, οι κινεζικές χαλυβουργίες ενδέχεται να καταναλώσουν 510 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος ετησίως, εκ των οποίων οι 300 έως 310 εκατ. τόνοι, θα εισαχθούν, σύμφωνα με την Baosteel.