Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 10:30

Retek: Απεδέχθη την προσφορά της Oracle μετά από μάχη

ΑΠΕΔΕΧΘΗ την πρόταση εξαγοράς ύψους 643,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ της Oracle Corp. έναντι της SAP AG, η Retek Inc., δίνοντας στον επικεφαλής της Oracle, Larry Ellison, τη δεύτερη νίκη του στη μάχη των τεσσάρων μηνών για την εξαγορά της.

Η πρόταση της SAP απορρίφθηκε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Retek και της Oracle. Η τελευταία, αύξησε την προσφορά της στα 11,25 δολ. ανά μετοχή στις 17 Μαρτίου, υπερβαίνοντας την προσφορά των 11 δολ. ανά μετοχή της SAP, την οποία νωρίτερα είχε αποδεχθεί το διοικητικό συμβούλιο της Retek.

Η νίκη του Ellison, θα βοηθήσει την Oracle να διατηρήσει την πρώτη θέση στη Β. Αμερική, σε πωλήσεις προγραμμάτων, που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τον υπολογισμό των μισθών του προσωπικού τους. Τον Ιανουάριο, η Oracle, αγόρασε αντί του ποσού των 10,3 δισ. δολ. την PeopleSoft Inc., μετά από 18 μήνες μάχης, να στηρίξει τη θέση της. Με την απόκτηση της Retek, η Oracle ενισχύει τη θέση της μεταξύ των εταιρειών λιανικής πώλησης, που επιδιώκουν να αυξήσουν τη χρήση του λογισμικού τους.

Η SAP AG, που εδρεύει στη Γερμανία, θα εισπράξει 25 εκατ. δολ. ΗΠΑ για την ακύρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με την Oracle. Η SAP είχε προσφέρει 8,50 δολ. ΗΠΑ ανά μετοχή στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία όμως ήταν χαμηλότερη των 9 δολ. ανά μετοχή που προσέφερε η Oracle στις 8 Μαρτίου. Aπαντώντας στην προσφορά της Oracle, η SAP έκανε νέα υψηλότερη, στις 17 Μαρτίου, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Ellison έκανε και νέα προσφορά. Το διοικητικό συμβούλιο της Retek, ψήφισε υπέρ της προσφοράς της Oracle, σύμφωνα με τον εκτελεστικό της διευθυντή, Marty Leestma.

Οι μετοχές της Retek, οι οποίες σημείωσαν σχεδόν διπλάσια άνοδο μετά την πρώτη προσφορά εξαγοράς της από την SAP, υποχωρούσαν ένα σεντ, φθάνοντας στα 11,46 δολ. η μία στο Nasdaq. Ανοδο 11 σεντς, σημείωσαν οι μετοχές της Oracle. Συνολικά φέτος, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 7,8%.