Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 13:38

Compal: Μείωση των κερδών για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε ότι εμφάνισαν τα καθαρά της κέρδη, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών τσέπης στον κόσμο, Compal Electronics Inc., μετά την αποτυχία να κάνει επενδύσεις, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του δολαρίου της Ταϊβάν.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στο 1,68 δισ. δολ. Ταϊβάν, (53,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 0,50 σεντς του δολαρίου της Ταϊβάν, ανά μετοχή, το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στην Ταϊπέϊ.

Η Compal ανακοίνωσε, ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2003, τα καθαρά της κέρδη ήταν 3,65 δισ. δολ. Ταϊβάν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 7,9%, φθάνοντας στα 64,3 δισ. δολ. Ταϊβάν, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 59,6 δισ. δολ. Ταϊβάν, κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003.

«Η βιομηχανία το τέταρτο τρίμηνο κλήθηκε να αντιμετωπίσεει πολλές προκλήσεις, όπως τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Η Compal, η οποία πουλά περίπου το 90% των προϊόντων της στο εξωτερικό, έχασε 350 εκατ. δολ. Ταϊβάν, εξ αιτίας της υποτίμησης της αξίας του δολαρίου των ΗΠΑ, έναντι του εθνικού νομίσματος της Ταϊβάν. Επίσης έχασε επιπλέον 65 εκατ. δολ. Ταϊβάν σε επενδύσεις το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, για τις οποίες δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Τα κέρδη της το 2004 μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 42%, φθάνοντας στα 6,6 δισ. δολ. Ταϊβάν ή 1,95 δολ. Ταϊβάν ανά μετοχή, από 11,3 δισ. δολ. ή 3,80 δολ. Ταϊβάν, ανά μετοχή, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας.