Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 13:56

Ταϊλάνδη: Αύξηση 19,7% των τιμών του ντήζελ

ΣΤΗΝ αύξηση της τιμής του ντήζελ, κατά 19,7%, θα προχωρήσει τα μεσάνυχτα η Ταϊλάνδη, φθάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ, μετά τη σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κίνηση, η οποία σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Thanavath Phonvichai, ενδέχεται να περιορίσει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης το 2005, στο 4,7%, τον χαμηλότερο από το 2001.

«Οι δαπάνες των καταναλωτών, όπως και η εμπιστοσύνη, θα υποχωρήσουν το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής του Πανεπιστημίου του Επιμελητηρίου Εμπορίου της Ταϊλάνδης, σήμερα στην Μπανγκόκ, συμπληρώνοντας: «Κάποιες εταιρείες θα καθυστερήσουν την επέκτασή τους και την κατασκευή των εργοστασίων τους καθώς, μειώνεται η κατανάλωση και αυξάνεται το κόστος».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Thaksin Shinawatra, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη πενταετία στη θέση αυτή, μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του, που απέσπασε το 75% των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο μήνα, προσπαθεί να βρει τρόπους να τονώσει την οικονομία, καθώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί για καύσιμα, ενδέχεται να περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης SET, υποχώρησε 0,8%, φθάνοντας στις 699,53 μονάδες, στις 4:30' μ.μ., στην Μπανγκόκ, τοπική ώρα. Το μπάτ, το νόμισμα της χώρας, υποχώρησε 0,18% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 38,65 δολ., στις 4:50' μ.μ., τοπική ώρα.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει το πλαφόν της τιμής του ντήζελ που χρησιμοποιούν τα φορτηγά και τα λεωφορεία, κατά τρια μπατ, στα 18,19 μπατ (47 σεντς του δολ. των ΗΠΑ). Η Ταϊλάνδη, τους τελευταίους 14 μήνες δαπάνησε 70 δισ. μπατ (1,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) για επιδοτήσεις ντήζελ. Συνολικά, οι επιδοτήσεις των καυσίμων, ενδέχεται να αναρριχηθούν στα 112,5 δισ. μπατ, μέχρι τον Οκτώβριο του έτους, έναντι πρόβλεψης 146,2 δισ. μπατ, χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση της τιμής του ντήζελ.