Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη νέα φοροεπιδρομή άνω των 2,5 δισ. ευρώ που θα πλήξει από το νέο έτος τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μετά την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2017 προχθές από τη Βουλή.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη νέα φοροεπιδρομή άνω των 2,5 δισ. ευρώ που θα πλήξει από το νέο έτος τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μετά την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2017 προχθές από τη Βουλή.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εξάλλου οι πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, την ώρα που ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν «σκαρφαλώσει» πάνω από τα 93 δισ. ευρώ κάνοντας νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο.
Πορεία η οποία εντείνει την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για το τι μέλλει γενέσθαι, λόγω των νέων επιβαρύνσεων που έρχονται και με δεδομένο ότι μήνα με τον μήνα εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα και των μέχρι σήμερα συνεπών φορολογουμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να ανέλθουν στα 48,289 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν πρωτίστως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού κλέβουν για μια ακόμη χρονιά την παράσταση, καθώς υπολογίζεται ότι θα φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους 1,464 δισ. ευρώ.
Δεδομένο είναι πάντως ότι ισχυρό θα είναι το χτύπημα για όλους τους φορολογούμενους, όχι μόνο λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων από τα 24,804 δισ. ευρώ στα 26,268 δισ. ευρώ, αλλά και από τα νέα βάρη στους άμεσους φόρους κατά 371 εκατ. ευρώ (συνολικά 20,356 δισ. ευρώ) που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση τα διαθέσιμα εισοδήματα, τους τζίρους στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι με την είσοδο του 2017, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα, καθώς:
1. 988 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη νέα κλίμακα και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου
2. 736 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η αναμόρφωση των συντελεστών και η χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
3. 422 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από τις αυξήσεις στα καύσιμα
4. 142 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα
5. 91 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φέρουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εταιρικών αυτοκινήτων
6. 62 εκατ. ευρώ η επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ
7. 56 εκατ. ευρώ η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια
8. 54,2 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας
9. 30 εκατ. ευρώ οι αλλαγές στη φορολογία οχημάτων
10. 25 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης
11. 19,3 εκατ. ευρώ η αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων.
«Κληρώνει» φόρους τέλος Δεκεμβρίου
Φόρους και οφειλές που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η μέχρι σήμερα θετική πορεία των δημόσιων εσόδων, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, πιστοποιεί βέβαια ότι οι υπόχρεοι ανταποκρίνονται ακόμη στις υποχρεώσεις τους, όμως η αγωνία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι το μέχρι πότε...
Και αυτό διότι η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών έχει μειώσει σημαντικά τα εισοδήματα, έχει εξανεμίσει τις αποταμιεύσεις, όσο «ζεστό» χρήμα υπάρχει εκτός τραπεζικού συστήματος με την πάροδο του χρόνου εξαντλείται, ενώ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι και η εξόφληση των φόρων με πλαστικό χρήμα δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται εσαεί.
Το σίγουρο πάντως είναι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:
* Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
* 624 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν 6,313 εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 νομικά για την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
* 1 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν πάνω από 250.000 νομικά πρόσωπα για την έκτη ή την έβδομη μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος.
* 1 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του ΦΠΑ ή ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρείες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς επίσης και για τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ του μηνός Οκτωβρίου, που βεβαιώθηκε στις εταιρείες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
* Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τις μηνιαίες δόσεις διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.