Πολιτική
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 21:21

Ερώτηση στην Ε.Ε. για την εξαφάνιση αρχαιολογικού χώρου στην Πέργαμο

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μπεγλίτης και Νίκος Σηφουνάκης με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν να πληροφορηθούν σχετικά με την εξαφάνιση του αρχαιολογικού χώρου Αλλιανοί της Περγάμου, στην Τουρκία, λόγω κατασκευής φράγματος.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι μια ολόκληρη πόλη της αρχαιότητας και ταυτόχρονα μοναδικό θεραπευτικό κέντρο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, βυθίζεται κάτω από τα νερά ενός φράγματος που η κατασκευή του ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Η τουρκική κυβέρνηση στα πλαίσια προγράμματος για την κατασκευή φράγματος, αποφάσισε να θαφτεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος μαζί με τα τμήματα της αρχαίας πόλης που δεν ανασκάφτηκαν, κάτω από τα νερά, παρά τις εκκλήσεις της τουρκικής επιστημονικής αρχαιολογικής κοινότητας, των Δήμων της Περγάμου και του Δικελί, άλλων φορέων αλλά και πολιτών που διαδηλώνουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην εξαφάνιση της ιστορίας της περιοχής».

Οι κ.κ. Μπεγλίτης και Σηφουνάκης ζητούν να ενημερωθούν σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις τουρκικές αρχές, καθώς επίσης και αν προτίθεται να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης έργων για την αποκατάσταση του χώρου.