Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 00:01

Καμιά αλλαγή στη ρητορική της Fed

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ εμφανίσθηκαν οι Αμερικανοί επενδυτές στην αναμενόμενη απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει κατά 0,25% τα επιτόκια για έβδομη φορά, η οποία ικανοποίησε από τη μια πλευρά αλλά από την άλλη διέψευσε εκείνους που ανέμεναν αλλαγή στη ρητορική της.

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ εμφανίσθηκαν οι Αμερικανοί επενδυτές στην αναμενόμενη απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει κατά 0,25% τα επιτόκια για έβδομη φορά, η οποία ικανοποίησε από τη μια πλευρά αλλά από την άλλη διέψευσε εκείνους που ανέμεναν αλλαγή στη ρητορική της.

Διατηρώντας τη ρητορική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, η Φέντεραλ Ριζέρβ υπογράφει ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχισθεί με το σημερινό ρυθμό, γεγονός που περιόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών, ότι ένας ταχύτερος ρυθμός αύξησης του κόστους δανεισμού θα αναχαιτίσει την οικονομική ανάπτυξη και θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη και τις τιμές των μετοχών.

Η πραγματική αντίδραση των μετοχών θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όχι διότι οι επενδυτές ανησύχησαν για τον πληθωρισμό, αλλά διότι οι αγορές έχουν κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας την αγορά αδύναμη να ακολουθήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει μέχρι στιγμής επτά φορές το βασικό βραχυχρόνιο επιτόκιο δανειοδότησης από τον περασμένο Ιούνιο και η Wall Street έχει αντιδράσει ικανοποιητικά, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ευνοούνται στις πέντε από τις έξι ημέρες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 94,88 μονάδες, ποσοστό 0,40%, φθάνοντας στις 10.470,51 μονάδες. Με απώλειες 18,17 μονάδων, ποσοστό 0,91%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.989,34 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει κερδίσει 4,4% στο εννεάμηνο από την έναρξη αύξησης των επιτοκίων.

Ομως ακόμη οι δείκτες αναφοράς είναι χαμηλότερα για το έτος, λόγω των ιστορικών υψηλών επιπέδων των τιμών του πετρελαίου και της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων. Ο δείκτης S&P 50 έχει χάσει 2% το 2005, ο Dow Jones 1,8% και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 7,5%.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Φέντεραλ Ριζέρβ κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία περιόρισαν πληθωριστικές ανησυχίες, συνιστώντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.

Η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi-Aventis βρέθηκε στην αιχμή της ανοδικής τάσης, κερδίζοντας 2,4%.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2% στις 1.081,7 μονάδες. Ο δείκτης ενισχύθηκε στον απόηχο καθησυχαστικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, γεγονός που έδωσε ώθηση και στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,32%, στις 11.841,97 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ