Σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αξίωσε από τις εθνικές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο της απόφασης για την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αξίωσε από τις εθνικές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο της απόφασης για την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες απασχόλησης, θα αυξήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και εντέλει, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη θωράκισης της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή θα καταστήσουν την Ένωση πιο ανθεκτική έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων και κινδύνων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι χώρες - μέλη, εφόσον διαθέτουν τη σχετική δυνατότητα, θα πρέπει να καθορίσουν μία πιο φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική.
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη, παραμένοντας ωστόσο, ευθυγραμμισμένες με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.» εξήγησε, ενδεικτικά.
Αποφασισμένος και για νέα μέτρα
Αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εμφανίστηκε αποφασισμένος - εφόσον καταστεί αναγκαίο - να αυξήσει εκ νέου το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως εξήγησε στη συνέχεια, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη νομισματική βάση και συμβάλλει στην ισχυροποίηση της ανάκαμψης και στην τόνωση του πληθωρισμού.
«Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά οι προκλήσεις, οικονομικές και γεωπολιτικές, εξακολουθούν να απειλούν την πορεία της Ευρωζώνης» υπογράμμισε παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα, δεν συζητήθηκε η πιθανότητα τερματισμού (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Γνωστά τα προβλήματα της Ιταλίας
Ερωτηθείς για την Ιταλία, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι «οι κίνδυνοι για τις ιταλικές τράπεζες είναι γνωστοί εδώ και καιρό» και επανέλαβε ότι «έχουμε ήδη συζητήσει τα προβλήματα με τις ιταλικές αρχές και γνωρίζουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε».
Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι προς το παρόν, δεν «βλέπει» κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, λόγω των ιταλικών εξελίξεων, και ανέφερε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προκλήσεις αλλά η κατάσταση στην Ιταλία είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια».
Υποστήριξε επίσης, ότι δεν είναι προκατειλημμένος υπέρ των χωρών του Νότου και διαβεβαίωσε ότι «είμαι εδώ για να προωθήσω τη σταθερότητα των τιμών σ’ όλη την Ευρωζώνη και όχι σε κάποια συγκεκριμένη χώρα».
Άγνωστες οι επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ
Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, έκανε λόγο για «κάτι ριζικά καινούριο» και ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις μία τέτοιας αλλαγής.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, όπως και τα δημοψηφίσματα σε Ιταλία και Βρετανία, έχουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και επομένως είναι δύσκολο να τις αξιολογήσουμε από τώρα» τόνισε, χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αναγνώρισε ότι και στα τρία αυτά γεγονότα, οι αγορές επέδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι πίστευαν πολλοί και «αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει καλή δουλειά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε επίπεδο κανονισμών».
Εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2016, στο 1,7% το 2017, στο 1,6% το 2018 και στο 1,6% το 2019. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2016, 1,6% το 2017 και 1,6% το 2018.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, επισήμανε ότι θα ανέλθει στο 0,2% το 2016, στο 1,3% το 2017, στο 1,5% το 2018 και στο 1,7% το 2019, έναντι των πρότερων εκτιμήσεων περί πληθωρισμού 0,2% το 2016, 1,2% το 2017 και 1,6% το 2018.
naftemporiki.gr