Νέα αναταραχή στους κόλπους των συγκυβερνώντων χριστιανικών κομμάτων στη Γερμανία φέρεται να προκαλεί η εκκρεμούσα συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη Bild.
Νέα αναταραχή στους κόλπους των συγκυβερνώντων χριστιανικών κομμάτων στη Γερμανία φέρεται να προκαλεί η εκκρεμούσα συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη Bild.
Συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν στο ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας εμφανίζονται οργισμένοι, ζητώντας ακόμη και την αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η εφημερίδα παραθέτει μεταξύ άλλων δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Μίχαελ Φουξ, ο οποίος τονίζει ότι «το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει. Έτσι έχει συμφωνηθεί!». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ισχυρής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, που εκφράζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο, Κρίστιαν φον Στέτεν φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.
Τέλος, ο ειδικός των Χριστιανοκοινωνιστών για χρηματοοικονομικά ζητήματα έκανε λόγο για «όργιο βαυκαλισμού», το οποίο «δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να δέχονται» οι βουλευτές, γράφει η Bild.
«Ανεκπλήρωτη υπόσχεση»
Για «ανεκπλήρωτη υπόσχεση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο με τεχνογνωσία όσο και με χρήματα, κάνει λόγο η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ σημειώνει ότι «δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πότε και το πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας».
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Handelsblatt, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «ορισμένοι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης γίνονται νευρικοί και πιέζουν για τήρηση της δέσμευσης».
«Πάντως», συμπληρώνει, «έχουν εκταμιευθεί στο μεταξύ πάνω από 30 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης, ενώ το ήμισυ της τριετούς διάρκειάς του έχει παρέλθει. Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται μάλλον να εγκρίνει την εκταμίευση άλλης δανειακής δόσης, αν δεν επικρατεί σαφήνεια σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Ο σχολιαστής της Handelsblatt επισημαίνει ότι η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ταμείου μαίνεται από το ξεκίνημα του ελληνικού προγράμματος και «μέχρι σήμερα δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πώς μπορεί να λυθεί. Αντιθέτως: όσο περισσότερο πλησιάζουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τόσο λιγότερο μπορεί να υποχωρήσει ο Σόιμπλε. Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα (σ.σ. όπως απαιτεί το ΔΝΤ) δεν είναι δημοφιλή. Και ο Γερμανός υπουργός τα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά».
«Με τη διαρκή αθέτηση των δεσμεύσεών της η κυβέρνηση στην Αθήνα αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια αιτία διαρκούς αντιπαράθεσης με τους δανειστές της. Αυτή την ώρα όμως τσακωμένοι μεταξύ τους είναι προ πάντων οι δανειστές», καταλήγει το δημοσίευμα.
«Χτύπημα για τον Σόιμπλε»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Tageszeitung: «Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι διαφορές με το ΔΝΤ δεν είναι δυνατόν να γεφυρωθούν. Για τον λόγο αυτό δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό αποτελεί χτύπημα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και είχε υποσχεθεί στο γερμανικό Kοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετείχε. Τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του».
Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η διαφωνία με το Ταμείο, με ανοιχτό αποτέλεσμα, θα μεταφερθεί στο 2017, χρονιά εκλογών στη Γερμανία. «Στη χειρότερη περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί εντελώς, γεγονός που θα συνεπαγόταν το τέλος του προγράμματος, μιας και αυτό συνδέεται με την συμμετοχή του Ταμείου. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι η κόντρα Ευρωπαίων και Ταμείου θα παιχθεί στις πλάτες των Ελλήνων. Αντί να περιορίσουν αισθητά το ελληνικό δημόσιο χρέος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν την ενδεχόμενη παράταση της πολιτικής λιτότητας», συμπληρώνεται.