Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 08:20

Υποχωρεί το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ένα διήμερο, σε χρονικό διάστημα 10 μηνών, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η οικονομία της χώρας, αναπτύχθηκε με χαμηλότερο των προβλέψεων ρυθμό, αυξάνοντας τις εικασίες, ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα.

Η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών για ανάπτυξη 0,6%. Η μείωση της ανάπτυξης, ενδέχεται να αποτρέψει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αυξήσει φέτος και πάλι τα επιτόκια, που σήμερα βρίσκονται στο 6,75%, καθώς τα σημάδια τόνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μπορεί να αναγκάσουν την Federal Reserve, να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, περιορίζοντας το πλεονέκτημα των επιτοκίων της Ν. Ζηλανδίας.

«Η μείωση της ανάπτυξης μπορεί να ενθαρρύνει τον διοικητή της Reserve Bank της Ν. Ζηλανδίας, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια», ανέφερε ο Greg Muir, επικεφαλής της Pumpkin Patch Ltd., εταιρείας με παιδικά ενδύματα, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Λος Αντζελες.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας, υποχώρησε στα 71,77 σεντς του δολ. των ΗΠΑ, στις 4:30' μ.μ., στο Γουέλλινγκτον, έναντι 72,68 σεντς, που ήταν αργά κατά τη διαπραγμάτευσή του χθες στην Ασία. Νωρίτερα, υποχώρησε στα 71,46 σεντς του δολ. των ΗΠΑ.