Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2005 08:47

«Ηλιθιότητα», μια επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, λέει ο πρόεδρος της India Oil

ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Subir Raha, ο διορισμένος από την κυβέρνηση επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ινδίας, ρισκάροντας την ώθηση των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα διεθνώς.

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003, ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 57,60 δολ. το βαρέλι στις 17 Μαρτίου στη Ν. Υόρκη, επεσήμανε ο Raha, επικεφαλής της Oil & Natural Gas Corp., σε συνέντευξή του, για την προοπτική του πετρελαίου και τα έσοδα της εταιρείας χθες, στο Ν. Δελχί.

«Κάνοντας μία ακόμη επίθεση, δεν μπορείς να προβλέψεις τίποτα», είπε ο Raha, 56 ετών, συμπληρώνοντας: «Με το αδιέξοδο στο Αφγανιστάν, το αδιέξοδο στο Ιράκ και αλλού, ήδη η τιμή του πετρελαίου έφθασε τα 55 δολ. το βαρέλι».

Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου μεταξύ των 45 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, βασίζεται στο Ιράν και στα άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, για περισσότερο από το ήμισυ του πετρελαίου που εισάγει. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Condoleeza Rice, είπε στις 16 Μαρτίου, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το σχέδιο της Ινδίας σχετικά με την αγορά αερίου από το Ιράν. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για τους σκοπούς του Ιράν αναφορικά με τα πυρηνικά και ο Αμερικανός πρόεδρος, George W. Bush, είπε στις 11 Μαρτίου ότι δεν θα ανεχθεί τον πυρηνικό εξοπλισμό της χώρας.

«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί οι προτεραιότητες της Ινδίας θα πρέπει να εξυπηρετούν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ», επεσήμανε ο Raha, ο οποίος τα τελευταία 35 χρόνια εργάστηκε για κρατικές εταιρείες πετρελαιοειδών της Ινδίας, συμπληρώνοντας: «Οι ΗΠΑ κυνηγούν το πετρέλαιο και το αέριο, τόσο όσο η Κίνα, η Ινδία και οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Το Ιράν, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου, μετά τη Ρωσία, δεν χρειάζεται πυρηνική ενέργεια, είπαν στις 16 Μαρτίου οι ΗΠΑ.

Ο Bush, στις 22 Φεβρουαρίου δήλωσε, ότι όλες οι εκδοχές βρίσκονται υπό συζήτηση, χαρακτηρίζοντας «γελοία», την εκδοχή επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν.

«Εάν οι ΗΠΑ είναι αρκετά ηλίθιες για να επιτεθούν στο Ιράν, ολόκληρη η αγορά θα κινηθεί ανοδικά και κανένας δεν γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει», είπε ο Raha.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας, Mani Shankar Aiyar, είπε στις 10 Μαρτίου στον Αμερικανό πρέσβη, David Mulford, τον οποίο συνάντησε για να εκφράσει την ανησυχία του για το σχέδιο εισαγωγής αερίου από το Ιράν, μέσω αγωγού: «Εχουμε αντιληφθεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ και μέχρι στιγμής είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι για τις εκατέρωθεν απαιτήσεις».

Η Oil & Natural Gas, την οποία δημιούργησε η κυβέρνηση της Ινδίας το 1959 και κατέστη η πιο κερδοφόρα εταιρεία της χώρας, θα αγοράσει το 20% των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων Yadavaran του Ιράν και ενδέχεται να αποκτήσει μερίδιο και στις αντίστοιχες στο Jaffair, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση στις 7 Ιανουαρίου.

Η Ινδία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την απορρόφηση περιουσιακών στοιχείων της OAO Yukos Oil Co., τα οποία κατέσχεσε η Ρωσία, η χώρα που μπορεί να προμηθεύσει την Ινδία με το 1/5 των αναγκών της σε πετρέλαιο.