Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης για την Ελλάδα, που θα δείξει το βαθμό προσέγγισης στα ανοικτά θέματα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, θα έχουν σήμερα αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Βρυξέλλες
Toυ Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης για την Ελλάδα, που θα δείξει το βαθμό προσέγγισης στα ανοικτά θέματα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, θα έχουν σήμερα αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθεί καμία οριστική απόφαση, ωστόσο θα διαφανεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις επίτευξης συνολικής συμφωνίας αργότερα μέσα στο μήνα ή τον εντός του Ιανουαρίου.
Το κλίμα είναι καλό, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ανακουφισμένοι μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, γιατί όπως τονίζουν στη βελγική πρωτεύουσα η προεκλογική περίοδος στη χώρα αυτή είχε χαρακτηριστεί από την αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊστών που επικράτησαν και των λαϊκιστών.
Σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ υπογράμμισε το πρωί προσερχόμενος στο συνεδρίαση ότι δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία, αλλά θα εξεταστούν όλα τα ανοικτά θέματα.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στάθηκε ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και στο δημοσιονομικό, διαβεβαιώνοντας ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι σε σχέση με το χρέος.
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, είπε ότι αναμένεται σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ θα γίνει, όπως είπε και μια γενικότερη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Είναι σημαντικό να στηρίξουμε την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει ότι θέλει να μείνει στην ΕΕ και στο ευρώ, ενώ η Ευρώπη πρέπει να είναι σταθερή και είναι σταθερή γιατί η Ελλάδα παρέμεινα τελικά στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
Σε σχέση με τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη καταρχήν συμφωνίας στο δημοσιονομικό, αφού η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για το έτος 2018 είναι πολύ μικρή.
Αντίθετα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες στα εργασιακά θέματα, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι τι θέμα αυτό θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες.
Το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο μετά το 2018.
Αντίθετα το ΔΝΤ θεωρεί το στόχο αυτό ανέφικτο και ζητάει από τους Ευρωπαίους είτε να προχωρήσουν σε μια γενναία μείωση του χρέους, είτε η Ελλάδα να δεσμευθεί σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σήμερα, ενώ η εκτίμηση είναι πως δεν θα κλείσει.