Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 12:18

Πτώση των μετοχών σε ΗΠΑ, Λ. Αμερική, άνοδος στον Καναδά το α' τρίμηνο

ΤΙΣ δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες, οδεύουν να σημειώσουν οι αμερικανικές μετοχές σε τρία τρίμηνα, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τονώνουν τις ανησυχίες, ότι, τα εταιρικά κέρδη και η οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστούν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων τους, συμπεριλαμβανομένης της General Motors Corp. και της Delphi Corp., οδήγησαν στην οπισθοχώρηση της αγοράς. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ώθησε υψηλότερα τις μετοχές εταιρειών, όπως της Exxon Mobil Corp. και της Valero Energy Corp., βοηθώντας τις να περιορίσουν τις απώλειές τους στον δείκτη Standard & Poor's 500 και τον Dow Jones Industrial Average (DJIA).

«Υπήρξε μία μάχη το πρώτο τρίμηνο μεταξύ των τιμών ενεργείας και της αγοράς μετοχών», ανέφερε ο Jeffrey Kleintop, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της PNC Financial Services Group, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 50 δισ. δολ. σε μετοχές.

Οι καναδικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενεργείας και οι τιμές των μετάλλων ευνόησαν τους παραγωγούς εμπορευμάτων. Οι αγορές στη Λατινική Αμερική έκαναν το ίδιο μέχρι και τον Φεβρουάριο και μετά απώλεσαν τα κέρδη τους, καθώς τα υψηλότερα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ, ανάγκασαν τους επενδυτές να απομακρυνθούν από αγορές με μεγαλύτερο ρίσκο.

Ο S&P 500 υποχώρησε 3,3%, φθάνοντας στις 1.171,42 μονάδες την περασμένη εβδομάδα και ο Dow Jones Industrial Average, υποχώρησε 3,2%, φθάνοντας στις 10.442,87 μονάδες. Και οι δύο δείκτες ταλαντεύθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών μέσα στο έτος. Ο S&P 500 έχει χάσει 4% και έχει κερδίσει, 1,1%.

Ο Nasdaq Composite Index, του οποίου το 40% της αξίας προέρχεται από τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, υποχώρησε 8,5%, φθάνοντας στις 1.991,06 μονάδες. Μόνο ο δείκτης στη Βενεζουέλα, σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 60 αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg News σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 17 Μαρτίου το πετρέλαιο άγγιξε τα 57,60 δολ. το βαρέλι, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Ο χαλκός αυξήθηκε περισσότερο από 1,50 δολ. η λίβρα στη Ν. Υόρκη, γα πρώτη φορά μέσα σε 16 χρόνια.

Η ανησυχία για την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, βαρύνει επίσης τις μετοχές. Ο διοικητής της Federal Reserve των ΗΠΑ, Alan Greenspan, έστειλε στις 17 Φεβρουαρίου τις μετοχές χαμηλότερα, μετά την δήλωσή του, ότι, η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, ήταν ένα «αίνιγμα».