Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 13:06

Toyota, Nissan, Honda: Αύξηση της παραγωγής τον Φεβρουάριο

ΣΤΗΝ αύξηση της παραγωγής τους, για τέταρτο μήνα, τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ζήτησης από τη Β. Αμερική, τη Δ. Ευρώπη και την Ασία, προχώρησαν οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, Toyota Motor Corp., Nissan Motor Co. και Honda Motor Co.

Η Toyota, αύξησε την παγκόσμια παραγωγή σε ποσοστό της τάξης του 12%,σ τα 603.629 οχήματα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η παραγωγή της Nissan, αυξήθηκε 11% στα 316.404 οχήματα και η Honda, κατσκεύασε 280.536 περισσότερα οχήματα, ποσοστό 11%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες εμφάνισαν παραγωγή ρεκόρ τον Φεβρουάριο, καθώς έχτισαν νέα εργοστάσια στο εξωτερικό, επεκτείνοντας τα υπάρχοντα, για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση στα νέα τους μοντέλα. Ηδη η Toyota έχει πέντε εργοστάσια συναρμολόγησης στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό και το επόμενο έτος θα ανοίξει το έκτο, στο Τέξας. Η Honda κατασκευάζει το νέο μοντέλο της – μικρό φορτηγό - Ridgeline στο Οντάριο και τον Καναδά, ενώ η Nissan εκτιμά ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα θα είναι υψηλότερες φέτος.

«Η τάση της συνέχισης αύξησης της παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν θα αλλάξει, καθώς η ζήτηση για μοντέλα τους αυξάνεται», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται 3,4 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Kokusai Asset Management Co., στο Τύκυο.

Οι μετοχές της Toyota παρέμειναν αμετάβλητες στις 4.030 γιέν η μία, στις 3 μ.μ., κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο. Οι μετοχές της Nissan, σημείωσαν άνοδο 1%, φθάνοντας στα 1.098 γιέν και της Honda κέρδισαν 1,6%, φθάνοντας στις 5.480 γιέν η μία.

Η εσωτερική παραγωγή της Toyota αυξήθηκε σε ποσοστό 10%, φθάνοντας στα 342.657 οχήματα, αποτέλεσμα της ζήτησης του μοντέλου της, Vitz, τη στιγμή που η παραγωγή στο εξωτερικό αυξήθηκε 13%, στα 260.972 οχήματα. Οι εξαγωγές της Toyota City, αυξήθηκαν 10 %, φθάνοντας στα 169.282 οχήματα.

Ο πρόεδρος της Toyota, Fujio Cho, σκοπεύει να αποσπάσει το 15% της παγκόσμιας αγοράς, μέσε σε μια δεκαετία και να ξεπεράσει την General Motors, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, είναι 11%.

Η εσωτερική παραγωγή της Nissan, αυξήθηκε 7%, φθάνοντας στα 148.764 οχήματα, τη στιγμή που η παραγωγή της στο εξωτερικό, σημείωσε αύξηση 14%, στα 167.640 οχήματα. Οι εξαγωγές από την Ιαπωνία αυξήθηκαν 7,7%, φθάνοντας στα 64.272 οχήματα.

Η Nissan, σκοπεύει να εμφανίσει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κέρδη ρεκόρ. Η αυτοκινητοβιομηχανία, που παράγει το μοντέλο Titan – μικρό φορτηγό – για την αγορά της Β. Αμερικής, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που απέσπασαν μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, από την Ford Motor Co. και την General Motors Corp.

Η συνολική παραγωγή της Honda ανήλθε σε 280.536 οχήματα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η παραγωγή της στο εξωτερικό αυξήθηκε 11%, στα 165.960 οχήματα τον περασμένο μήνα, τη στιγμή που η παραγωγή εντός Ιαπωνίας, σημείωσε αύξηση 9,4%, φθάνοντας τα 114.576 οχήματα.

Ο επικεφαλής της, Takeo Fukui, στοχεύει σε κέρδη ρεκόρ για τέταρτο έτος, την τρέχουσα χρήση, αποτέλεσμα της ζήτησης του σεντάν Acura RL στη Β. Αμερική και της έκδοσης του Accord, που καταναλώνει ντήζελ, στην Ευρώπη.

Η Mazda Motor Corp., η τέταρτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, είπε, ότι η παγκόσμια παραγωγή σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση το μήνα που πέρασε, μετά την φωτιά που ξέσπασε πέρυσι, σε ένα από τα εργοστάσιά της, προκαλώντας ζημίες. Η αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε σήμερα από την έδρα της στη Χιροσίμα, ότι τον Φεβρουάριο, παρήγαγε 88.050 οχήματα διεθνώς.

Η Mazda, η οποία κατά το 1/3 ανήκει στην Ford Motor Co., μείωσε την εσωτερική παραγωγή τον μήνα που πέρασε κατά 1,3%, στα 66.614 οχήματα, περίοδος κατά την οποία οι εξαγωγές από την Ιαπωνία μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 18%, στα 38.151 οχήματα, σύμφωνα με την ίδια. Η παραγωγή εκτός Ιαπωνίας, αυξήθηκε 4,9%, φθάνοντας τα 21.436 οχήματα τον Φεβρουάριο.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2004, ένα από τα εργοστάσια της Mazda καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να ανοίξει το εργοστάσιο αυτό και πάλι τον Απρίλιο, μετά την εγκατάσταση νέων μηχανημάτων βαφής. Η εν λόγω μονάδα, παράγει το 30% των οχημάτων που κατασκευάζονται για την Ιαπωνία και στο οποίο παράγονται μοντέλα, όπως το Mazda2/Demio το μικρό φορτηγό MPV, το Bongo, το Verisa και το RX-8. Οι μετοχές της Mazda κέρδιζαν ποσοστό 3,7%, φθάνοντας στα 366 γιέν η μία.

Η Mitsubishi Motors Corp., η μοναδική ζημιογόνα αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε, ότι, η παραγωγή της μειώθηκε 7,5%, φθάνοντας στα 54.938 οχήματα. Οι μετοχές της παρέμειναν αμετάβλητες, στα 144 γιέν η μία.

Η Suzuki Motor Corp., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία μικρών οχημάτων της Ιαπωνίας, αύξησε στην παγκόσμια παραγωγή της κατά 3,2% τον περασμένο μήνα. Η αυτοκινητοβιομηχανία, που ανήκει κατά το 1/5 στην General Motors, κατασκεύασε 170.402 αυτοκίνητα διεθνώς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Η εσωτερική παραγωγή σημείωσε αύξηση 5,1%, φθάνοντας στα 87.467 οχήματα, τη στιγμή που η παραγωγή της στο εξωτερικό σημείωσε αύξηση 1,3%, στα 82.935 οχήματα. Οι μετοχές της Suzuki σημείωσαν άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 1.922 γιέν η μία.