Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 19:26

Μείωση της ανεργίας βλέπει ο Γιακουμάτος, αλχημείες η ΓΣΕΕ

«Μέσα σε ένα εξάμηνο από την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε δραστικά, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο πρώτο τρίμηνο του 2004 ο δείκτης ανεργίας ήταν 11,3%, πέφτοντας σε 10,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2004 (έναντι 8,8 % του μέσου όρου της ευρωζώνης)», επισήμανε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος.

«Αυτή η μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα λιγότερο από ένα έτος αποδεικνύει ατράνταχτα την άμεση αποτελεσματικότητα που είχαν οι ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην τόνωση της απασχόλησης», τόνισε ο υφυπουργός, που υπογράμμισε ότι στο διάστημα Ιανουαρίου 2004 - Ιανουαρίου 2005 τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Γερμανία, ενώ δεν σημείωσαν καμία μεταβολή ή βελτίωση στην Αυστρία, την Σουηδία και στη Γαλλία.

Για «αριθμητικές ωραιοποιήσεις που δεν ξεγελούν κανέναν πια» και για «λογιστικές αλχημείες», κάνει λόγο η ΓΣΕΕ.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι βιώνουν, με τις καθημερινές απολύσεις, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε., η Κυβέρνηση και ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γ.Γιακουμάτος "βλέπει" μείωση της ανεργίας.

Από 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004 (με αλλαγή μεθοδολογίας της μέτρησης) σε 10,1% το τρίτο τρίμηνο του 2004. Θαύμα!

Ας απαντήσει η Κυβέρνηση πώς οι 488.000 άνεργοι τον Σεπτέμβριο 2004 έγιναν 527.000 τον Δεκέμβριο 2004.

Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται δραματικά (και αυτό θα επιβεβαιωθεί στις επόμενες μετρήσεις), όπως αυξάνει και η ακρίβεια και τα φορολογικά βάρη, αλλά και η μονόπλευρη λιτότητα.

Αυτό που απαιτούν οι εργαζόμενοι είναι επενδύσεις, και ενεργητικές πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την πραγματική μείωση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

Η πιο σκληρή κοινωνική αδικία που είναι η ανεργία, δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και διαπιστώσεις, αλλά με ολοκληρωμένες κυβερνητικές πολιτικές που τέτοιες δεν βλέπουμε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.