Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις, οι οποίες έδειξαν, ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών, μειώθηκαν περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν τον μήνα που πέρασε και αυξήθηκε η ανεργία. Οι μετοχές της Nippon Telegraph & Telephone Corp., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

«Θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα πριν κάποιος γίνει αισιόδοξος για την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στην Ιαπωνία», ανέφερε ο Hideyuki Itoh, ο οποίος διαχειρίζεται 67 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, ως επικεφαλής επενδύσεων με την Daiwa Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι επενδυτές πουλούν τις μετοχές εκείνων των εταιρειών, που βασίζονται στην Ιαπωνία για το μέγιστο των πωλήσεών τους».

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Hyundai Motor Co., οδηγούσαν στη Ν. Κορέα τον δείκτη Kospi σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών.

Ο Nikkei 225, υποχωρούσε 0,6%, φθάνοντας στις 11.720,77 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα ο Kospi έχανε 1,2%, τη στιγμή που ο δείκτης Hang Seng, στην Ταϊβάν, σημείωνε απώλειες 1,3%.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 0,7%, ενώ όλοι οι κλάδοι, που τον απαρτίζουν, κινούντο πτωτικά. Οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία και την Κίνα.

Οι μετοχές της NTT, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας, σημείωναν απώλειες 1%, φθάνοντας στις 469.000 γιέν η μία. Ο Topix Information & Communication Index, συμμετείχε τα μέγιστα στις απώλειες του Τopix, καθώς υποχωρούσε κατά 0,9%.

Οι μετοχές της Yahoo Japan Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας πλειστηριασμών μέσω Internet, υποχωρούσαν 2,7%, φθάνοντας στις 251.000 γιέν η μία. Οι μετοχές της KDDI Corp., της υπ'αριθμόν δεύτερης διαχειρίστριας κινητής τηλεφωνίας, έχαναν 0,4%, φθάνοντας στις 529.000 γιέν η μία.

Οι μετοχές της υπ'αριθμόν ένα εταιρείας λιανικής πώλησης της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, σημείωναν απώλειες σε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 1.809 γιέν η μία και της Kao Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής οικιακών και χημικών προϊόντων, υποχωρούσαν 1,8%, φθάνοντας στα 2.435 γιέν η μία.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών, ανά μισθωτό, οι οποίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, τον Ιανουάριο, υποχώρησαν 4,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη σημερινή κυβερνητική έκθεση.

Η πτώση, υπερέβη τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι κατά μέσον όρο, οι δαπάνες των καταναλωτών, θα μειωθούν κατά 2,9%. Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,7% από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών του 4,5%, σύμφωνα με άλλη έκθεση.

Στη Ν. Κορέα, η απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ώθησε τις μετοχές των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, έχαναν 0,6%, φθάνοντας στις 507.000 ουόν η μία και της Hyundai Motor, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, σημείωναν απώλειες 0,5%, φθάνοντας στις 54.100 ουόν η μία.

Η βιομηχανική παραγωγή, μειώθηκε 4,6% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1998 - εποχιακώς προσαρμοσμένη - σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στη Σεούλ. Οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούσαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 1%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index υποχωρούσε κατά 0,3%. Οι μετοχές της ΒHP Billiton και της Rio Tinto Group, οδηγούσαν την πτώση, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι τιμές των μετοχών τους υπερέβησαν τις προβλέψεις για την αύξηση των κερδών τους.

Οι μετοχές της BHP, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, έχαναν 0,7%, φθάνοντας στα 18,13 δολ. Αυστραλίας η μία, ενώ της Rio Tinto, της τρίτης μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 1,1%, φθάνοντας στα 44,95 δολ. Αυστραλίας, η μία. Οι μετοχές της BHP και της Rio Tinto, αναρριχήθηκαν φέτος σε ποσοστό της τάξης του 18% και του 15% αντιστοίχως, μετά την άνοδο της ζήτησης των εμπορευμάτων από την Κίνα.

«Οι τιμές βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο Patrick Crabb, επικεφαλής των θεσμικών πωλήσεων της Goldman Sachs JBWere Pty, στη Μελβούρνη.