Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τόσο στο Eurogroup της Δευτέρας, όσο και στο ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τόσο στο Eurogroup της Δευτέρας, όσο και στο ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,40% στις 612,17 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,53% στις 1.655,82 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,68 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 3,03% στις 594,42 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 2,34%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,50%, η Eurobank κατά 3,75% και η Alpha Bank κατά 2,72%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Σαράντης κατακρημνίζεται στο -9% ενώ στο 1,80% διαμορφώνεται η πτώση για τον Ελλάκτορα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Folli-Follie ενισχύεται κατά 1,08%, του Τιτάνα κατά 0,68% και του ΟΠΑΠ κατά 0,57%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε πτωτική τροχιά, καθώς το 10ετές καταγράφει μείωση στο 6,506% παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Στον αντίποδα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται οριακά στο 6,589%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κινείται ανοδικά κατά 13 μονάδες βάσης, στο 5,328%.
Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι προσπάθειες κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου έως την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου - ημέρα συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης - να υπάρξει συμφωνία για το «κλείσιμο» της β’ αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο δρόμος μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών θέτουν εμπόδια στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει τα εξής: «Η Αγορά δεν έχει προεξοφλήσει ούτε το θετικό, ούτε το αρνητικό σενάριο, όπως δείχνει και η νευρικότητα στις διακυμάνσεις που ακολουθούν την ειδησιογραφία και τις δηλώσεις των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση. Το κρίσιμο για το Eurogroup δεν είναι για να υπάρξει οριστική συμφωνία, αλλά να αποδειχτεί ότι ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ελληνική κυβέρνηση, δρομολογούν από κοινού τη λύση στο επόμενο διάστημα για την αξιολόγηση, το χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
»Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορέσει να αναμετρηθεί με το υψηλό του έτους στις 659 μονάδες, και να προσπαθήσει για υψηλότερα. Αν κυριαρχήσουν οι διαφωνίες και οι σκληρές θέσεις των εμπλεκομένων, τότε ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών (583,6) δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει σαν στήριξη».
Την ίδια ώρα, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στους διεθνείς επενδυτές το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία, καθώς εκφράζονται φόβοι ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γεγονός που θα έθετε σημαίνοντα εμπόδια στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες εκκίνησαν σήμερα το πρωί, με απώλειες της τάξης του 1%, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές.
Νέα, μειωμένη τιμή στόχο για τον τίτλο της ΕΧΑΕ δίνει σε έκθεσή της η Euroxx, διατηρώντας σύσταση equalweight. H νέα τιμή ανέρχεται σε 4,7 ευρώ από 5 ευρώ προηγουμένως. Η Εuroxx χαρακτηρίζει ως «αδύναμα» τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και περιορίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή έως το 2018, λόγω χαμηλότερων υποθέσεων για το μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο Χ.Α. και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Την ίδια ώρα, σε έκθεσή της για την Alpha Bank, η Eurobank Equities σημειώνει πως τα αποτελέσματα της τράπεζας ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες, δίνοντας τιμή - στόχο τα 2,71 ευρώ και διατηρώντας τη σύσταση «buy». Η χρηματιστηριακή εταιρεία χαρακτηρίζει μικτά τα αποτελέσματα, με θετικά μηνύματα από τα υψηλότερα έσοδα από βασικές δραστηριότητες στο τρίμηνο και με τη σύσταση νέων NPL/NPE να παραμένει θετική για ένα ακόμη τρίμηνο.
Στα εταιρικά αποτελέσματα, πτώση κατά 12% εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς περιορίστηκαν σε 13,9 εκατ. ευρώ έναντι 15,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στις συναλλαγματικές διαφορές, καθώς πέρυσι ήταν θετικές κατά 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ήταν αρνητικές κατά 1 εκατ. ευρώ.
naftemporiki.gr