Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 12:04

Nikko Citigroup: Επισκίασε τη Nomura από τη θέση της κυρίας αναδόχου

ΕΠΙΣΚΙΑΣΕ την Nomura Holdings Inc., από την ηγετική θέση της μεγαλύτερης κυρίας αναδόχου το πρώτο τρίμηνο, μετά τον διακανονισμό της μεγαλύτερης πώλησης μετοχών, στην ιστορία των έξι ετών ζωής της, για λογαριασμό της παραγωγού κομπιούτερ, Fujitsu Ltd., η Nikko Citigroup Ltd.

Η Nikko Citigroup, με έδρα το Τόκυο, πούλησε 324,8 δισ. γιέν (3 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετοχές και αξίες συνδεδεμένες με αυτές, για λογαριασμό 15 εταιρειών το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου ή το 27% του συνόλου της αγοράς, με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η Nomura, η μεγαλύτερη κύρια ανάδοχος από το 2002, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με 22 εμπορικές συναλλαγές, συνολικής αξίας 241 δισ. γιέν.

Πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Jupiter Telecommunications Co., της μεγαλύτερης καλωδιακής τηλεόρασης της Ιαπωνίας, κατέβαλαν στη Nikko Citigroup, περίπου 130 εκατ. δολ. ΗΠΑ για αμοιβές, ως ανάδοχο, το τρίμηνο.

Η επενδυτική τράπεζα, ανήκει στην Citigroup Inc., τη μεγαλύτερη χρηματο-οικονομική φίρμα στον κόσμο και τη Nikko Cordial Corp., την τρίτη σε μέγεθος χρηματιστηριακή φίρμα της Ιαπωνίας.

Περίπου 1,19 τρισ. γιέν σε μετοχές και ανταλλάξιμα ομόλογα πουλήθηκαν στην Ιαπωνία το τρίμηνο, χαμηλότερα από το 1,83 τρισ. γιέν, που είχαν πουληθεί πριν από ένα χρόνο, όταν η κυβέρνηση της χώρας πούλησε μετοχές της West Japan Railway Co., αξίας 262 δισ. γιέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H Nikko Citigroup διαχειρίστηκε την αρχική προσφορά των μετοχών της Jupiter, ύψους 95,6 δισ. γιέν, μαζί με την Goldman Sachs Group Inc. και διαχειρίστηκε την εισαγωγή των μετοχών της Hakuhodo DY Holdings Inc. του δεύτερου μεγαλύτερου πρακτορείου διαφημίσεων της Ιαπωνίας, ύψους 27,3 δισ. γιέν, καθώς και την πώληση μετοχών, αξίας 305 δισ. γιέν της Shinsei Bank Ltd., της πρώτης ιαπωνικής τράπεζας που πουλήθηκε σε ξένους επενδυτές. Η Nomura και η Morgan Stanley, συνεργάστηκαν επίσης για την πώληση των μετοχών της Shinsei.

Η μεγαλύτερη προμηθεύτρια υπολογιστών εξυπηρέτησης δικτύων της Ιαπωνίας, Fujitsu, προσέλαβε την Nikko Citigroup, για την πώληση των μετοχών αξίας 87,88 δισ. γιέν, που κατείχε στη Fanuc Ltd., τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρομπότ για τη βιομηχανία στον κόσμο. Αυτή, ήταν και η μεγαλύτερη πώληση που διαχειρίστηκε ποτέ η Nikko Citigroup, από την ίδρυσή της, το 1999.