Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που μετά τις αρχικές ανιχνευτικές κινήσεις οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε μεγάλη άνοδο, αναιρώντας την κατόπιν έντονων πιέσεων βουτιά ως τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης τους.
του Κώστα Ιωαννίδη
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που μετά τις αρχικές ανιχνευτικές κινήσεις οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε μεγάλη άνοδο, αναιρώντας την κατόπιν έντονων πιέσεων βουτιά ως τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης τους.
Φαίνεται πως μετά τις 13:05 αποκαταστάθηκε ισορροπία που έκανε την κίνηση του μέσου όρου πλάγια στα επίπεδα του +1,5% από το κλείσιμο της Δευτέρας.
Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση μέτρια άνοδο.
Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών υπολογίσιμη πίεση από τις εταιρίες ενέργειας που επηρεάζουν τους βασικούς δείκτες αρνητικά ιδιαίτερα δε την αγορά του Λονδίνου. Εδώ ο Γ.Δ., εμφάνισε μέγιστο στις 616,79 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε άνοδο +2,11%.
Μετά αναζητήθηκε παρά μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης για τις τραπεζικές μετοχές. Είχε εμφανίσει ελάχιστο, οριακά πάνω από τις 600 μονάδες στις 600,61 στις 10:36. Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα μετά τις 13:15 πλάγια κίνηση.
Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα ανοδικής δυναμικής στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures στις αγορές των ΗΠΑ λειτουργούν υπέρ ανάπτυξης της διάθεσης για ρίσκο.
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. σήμερα γρήγορα κινήθηκε σε θετικό πεδίο με σταθερή ανοδική κλίση ως την εγγραφή του μέγιστου στις 13:36 με μεταβολή πάνω από +7,8% με ταλάντωση γύρω από το χθεσινό κλείσιμο για λίγα λεπτά. Τότε, χτύπησε τις 721 μονάδες και τα επίπεδα αυτά πιθανά έκαναν τους επενδυτές να αλλάξουνε την αρχική τους διάθεση.
Για αυτό ο δείκτης μετά τις 14:25 έπιασε υψηλά πάνω από 780 μονάδες και ως τις 14:57 μετά δεν έχει αλλάξει επίπεδα. Έτσι, στο πρώτο μέρος μετά τις 13:00 χονδρικά έχουμε μια συσσώρευση του Γ.Δ. προς τις 615 μονάδες μετά από πολύωρη ανοδική κίνηση. Το επίπεδο στήριξης στις 617 μονάδες χθες δεν κράτησε αλλά λειτουργεί σήμερα ως οροφή.
Οι θεσμικοί σήμερα εξέφρασαν γενικευμένα το αγοραστικό ενδιαφέρον εκτός ελάχιστων κλάδων. Άρα δεν θα υπάρξει πιθανότητα για τον Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με πτώση. Αυτό υποδεικνύει η εγγραφή του ελάχιστου μέρας στο πρώτο δεκάλεπτο για τον Γ.Δ. ελαφρά πάνω από τις 600 μονάδες.
Το μέγιστο μάλλον αναζητείται, μαζί με την εγγραφή του για τις τράπεζες. Σήμερα οι θεσμικοί με καλύτερους όγκους πέρασαν τον Γ.Δ. σε θετικό πεδίο με τη νευρικότητα των ημερών σήμερα να λειτουργεί ανοδικά.
Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 100% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή +7,25%. Στην πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας εν μέσω ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεν παίρνουν μέρος λίγοι σημαντικοί κλαδικοί δείκτες.
Ξεχωρίζουν για τις απώλειες οι εταιρείες Κατασκευών Υλίκών -1,2%, Εμπορίου -1,02% Προσωπικών Οικιακών Ειδών – 0,83% Πετρελαίου Αερίου –0,02%, και στα Τρόφιμα Ποτά –0,20%. Είναι εμφανής η προσπάθεια να αποκατασταθούν οι απώλειες σε ορισμένα από τα blue chip για να βελτιώσουν τα αδίκως μειωθέντα χθες χαρτοφυλάκιά τους οι θεσμικοί.
Ο τζίρος είναι ανώτερος της προηγούμενης συνόδου. Αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 15:06 ξεπερνούσε τα 30,901 από 24,610 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα την ίδια ώρα. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 1,962 από 2,136 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο, αφορούσαν πακέτα.
Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές μετά από νευρικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.
Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX +0,03%, ο CAC +0,57% και για τον FTSE100 πτώση -0,53%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,12% για τον S&P500 και +0,10% για τον Dow.
Οι δείκτες έχουν μεταβολή +1,64% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 613,96 μονάδες, και 2,24% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,76%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 51 από 27 και των πτωτικών 35 από 56 με αμετάβλητες τις 13 από 14.
Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας αν και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, και με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00 μια αρνητική επέμβασή τους θα «συννεφιάσει» το κλίμα στην Αθήνα.