ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα έξι τριμήνων, καθώς οι κάτω του μέσου όρου βροχοπτώσεις, μείωσαν τις εσοδείες, αναπτύχθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, η Ινδία.
Το ΑΕΠ, αυξήθηκε 6,2% το τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 6,6% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σήμερα στο Ν. Δελχί. Επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας θα ήταν 6%.
Οι δεύτερες, λιγότερες βροχοπτώσεις σε 17 χρόνια, μείωσαν την παραγωγή στις αγροτικές περιοχές, που αποτελούν το 22% των 655 δισ. δολ. ΗΠΑ του ΑΕΠ της Ινδίας. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, P. Chidambaram, βασίζεται στα επιτόκια δανεισμού, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τριών δεκαετιών, στις δαπάνες σε καύσιμα και καταναλωτικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα, που κατασκευάζει η Maruti Udyog Ltd., προκειμένου να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης 6,9%, που έχει θέσει για την τρέχουσα οικονομική χρήση, που λήγει σήμερα.
«Ο μόνος κλάδος που δεν πηγαίνει καλά στην Ινδία, είναι η γεωργία», ανέφερε ο Claudio Bernasconi, o οποίος διαχειρίζεται 400 εκατ. δολ. ΗΠΑ με την Banque Cantonale Vaudoise, στη Λωζάνη της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένων και 22 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε ινδικές μετοχές, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, τα βασικά επιτόκια δανεισμού είναι ακόμη χαμηλά και οι επενδύσεις στις υποδομές συνεχίζονται, γεγονός, που θα βοηθήσει τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και την οικονομία να βελτιωθεί».
Τα βασικά επιτόκια δανεισμού βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα 32 ετών στο 6%, τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη στο 8,5% την προηγούμενη οικονομική χρήση, στα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε 15 χρόνια. Ανάπτυξη 6,9%, μπορεί να καταστήσει την Ινδία, την δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία, μετά την Κίνα, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,5% το 2004.
Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση με τον δείκτη 7,38% των ομολόγων λήξης τον Σεπτέμβριο του 2015 να έχουν απόδοση 6,69% στις 12:10' μ.μ., στο Μουμπάϊ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η ρουπία, νωρίτερα, έφθασε στις 43,755 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και ο δείκτης Sensitive σημείωσε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στις 6.470,85 μονάδες.