Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 10:47

Alfa Telecom: Eτοιμη να πλειοδοτήσει της TeliaSonera

ΕΤΟΙΜΗ να καταβάλλει περισσότερα από τα 3,1 δισ. δολ. ΗΠΑ που προσφέρει η TeliaSonera, για μερίδιο στην εταιρεία Turkcell Itelisim Hizmetleri AS, είναι η ρωτική Alfa Telecom.

H TeliaSonera, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σκανδιναβίας, είπε την Παρασκευή, ότι θα καταβάλλει το ποσόν των 3,1 δισ. δολ. για το 27% της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας. Η TeliaSonera, κατέχει ήδη το 27% της Turkcell, η οποία αριθμεί 23 εκατ. συνδρομητές. Η τιμή που προσέφερε η TeliaSonera για τις μετοχές της εταιρείας, είναι περίπου 15% υψηλότερη, από την χρηματιστηριακή αξία της Turkcell.

«Σε απάντηση της TeliaSonera, η Alfa έκανε την επόμενη ημέρα μια προσφορά στην Turkcell, προσφέροντας περισσότερα για το ίδιο μερίδιο», ανέφερε ο Kirill Badaev, αντιπρόεδρος των εξωτερικών υποθέσεων της εταιρείας, που εδρεύει στη Μόσχα, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει, γιατί η Alfa Telecom, θέλει αν αγοράσει αυτό το μερίδιο στην Turkcell.

Η Alfa Telecom, το σκέλος των τηλεπικοινωνιών της Alfa Group, ενός, από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς και οικονομικούς ομίλους της Ρωσίας, κατέχει τμήμα της AO Vimpelcom και της OAO Megafon, της δεύτερης και της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αντιστοίχως, της χώρας.

Το τουρκικός όμιλος Cukurova, είπε την περασμένη εβδομάδα, ότι θα πουλήσει το μερίδιο στην TeliaSonera και θα παραδώσει τον έλεγχο της Turkcell στην σκανδιναβική εταιρεία.

Η TeliaSonera έχει προτεραιότητα μεταξύ των δυνητικών αγοραστών, όταν μετοχές της Turksell θα πουληθούν, σύμφωνα με τη συμφωνία των μετόχων της εταιρείας. O όμιλος Cukurova πιέζεται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για την αγορά χρέους 5 δισ. δολ. στην κυβέρνηση και στις τράπεζες που το κατέχουν.