Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που αρχικά οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε μεγάλη πτώση, κατόπιν έντονων πιέσεων ως τα επόμενα επίπεδα στήριξης τους.
του Κώστα Ιωαννίδη
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που αρχικά οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε μεγάλη πτώση, κατόπιν έντονων πιέσεων ως τα επόμενα επίπεδα στήριξης τους. Κατόπιν σημειώθηκε ισορροπία που έκανε την κίνηση του μέσου όρου πλάγια στα επίπεδα του -1,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Μετά τα φρέσκα ρεκόρ υψηλών του φάρου των χρηματιστηρίων στην Wall Street, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση για διόρθωση. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών υπολογίσιμη πτώση ακόμα και στην αγορά του Λονδίνου.
Εδώ ο Γ.Δ., εμφάνισε μέγιστο την τιμή ανοίγματος, που αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα και απώλειες -0,33%! Μετά βιάστηκε να εμφανίσει ελάχιστο, οριακά κάτω από τις 614 μονάδες στις 11:07 και στις 11:13. Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα μετά τις 11:15 πλάγια κίνηση.
Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα πτωτικής δυναμικής στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures δεν λειτουργούν υπέρ ανάπτυξης της διάθεσης για ρίσκο.
Είναι δεδομένο για τους αναγνώστες από το πρωί, ότι συνέτρεξαν εκτός της στατιστικής λόγοι για τις επίμονες πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού δείκτη στο Χ.Α.. Αυτός γρήγορα βούτηξε με απώλειες πάνω από -3,65% στα πρώτα 50 λεπτά. Τότε, χτύπησε τις 762 μονάδες και τα επίπεδα αυτά πιθανά έκαναν τους επενδυτές να μην αλλάξουνε την αρχική τους διάθεση.
Για αυτό ο δείκτης μετά τις 14:25 έπιασε χαμηλά ως 758 μονάδες μια φορά μέσα στη συνεδρίαση στις 14:32 μετά δεν έχει γίνει καθαρό αν απομακρυνθεί και άλλο από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.
Έτσι, στο πρώτο μέρος μετά τις 14:10 έχουμε μια φρέσκια πτωτική κίνηση του Γ.Δ. προς τις 610 μονάδες μετά από πολύωρη κίνηση μεταξύ των 614 και 616,5 μονάδων Το επίπεδο στήριξης στις 617 μονάδες δεν κράτησε.
Οι θεσμικοί σήμερα πίεσαν γενικευμένα και το αγοραστικό ενδιαφέρον ελάχιστων ήρθε αντιμέτωπο με τη διάθεση της πλειονότητας να πουλήσουν θέσεις σε μετοχές εταιριών με σημαντικά κέρδη στο μήνα. Ζήτηση εμφανίστηκε μόνο για μετοχές εταιριών Ακίνητης Περιουσίας και των Πρώτων Υλών.
Άρα δεν θα υπάρξει πιθανότητα για τον Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με κέρδη. Αυτό υποδεικνύει η εγγραφή του μέγιστου μέρας στο άνοιγμα για τον Γ.Δ. ελαφρά πάνω από τις 621 μονάδες. Το κατώτερο μάλλον αναζητείται, μαζί με την εγγραφή του ελάχιστου για τις τράπεζες.
Σήμερα οι θεσμικοί με χαμηλότερους όγκους πέρασαν τον Γ.Δ. προς το πέρας του πρώτου μέρους σε αναζήτηση ακόμα χαμηλότερων τιμών μετά από κίνηση με μεταβολή της τάξης του -1,50%.
Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 100% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε και κινήθηκε κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και έμεινε εκεί διαρκώς.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή -4,5%. Στην πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας εν μέσω καθοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεν παίρνουν μέρος αρκετοί σημαντικοί κλαδικοί δείκτες. Ξεχωρίζουν για τις απώλειες οι εταιρίες Βιομηχανικών Προϊόντων -1,20 Πετρελαίου Αερίου –0,45%, Τηλεπικοινωνιών -2,46%, στα Τρόφιμα Ποτά –1,49% και Εμπορίου -1,15%.
Είναι εμφανής η προσπάθεια να ξεφορτώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι θεσμικοί το γερό φρένο στην πτώση την Παρασκευή.
Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν κοντά στο κλείσιμο της προηγούμενης, με πτωτικά χάσματα, με τζίρο κατώτερο της προηγούμενης συνόδου. Αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 15:00 ξεπερνούσε τα 24,610 από 38,129 εκατ. ευρώ την Παρασκευή την ίδια ώρα.
Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 2,136 από 1,827 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο, αφορούσαν πακέτα.
Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές μετά από νευρικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.
Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX -0,64%, ο CAC -0,51% και για τον FTSE100 πτώση -0,33%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,23% για τον S&P500 και -0,27% για τον Dow.
Στις 15:03 ο τζίρος ήταν 24,692 από 38,334 εκατ. ευρώ, αρκετά κάτω έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και του τζίρου της προηγούμενης.
Οι δείκτες έχουν μεταβολή –1,81% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 612,05 μονάδες, και 1,99% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,34%. Η αξία των πακέτων είναι 3,059 από 1,827 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 27 από 32 και των πτωτικών 56 από 58 με αμετάβλητες τις 14 από 14.
Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας αν και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, και με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00 η αρνητική επέμβασή τους θα «επιδεινώσει» το κλίμα στην Αθήνα.