Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 16:39

«Οι αγρότες δεν πρέπει να παράγουν για τις επιδοτήσεις, αλλά για τις αγορές»

Στις προσπάθειες, που καταβάλει η κυβέρνηση και τις προτεραιότητες της, για την βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Ελληνικής υπαίθρου, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στην διημερίδα που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ με θέμα «¶ξονες προτεραιότητες , προοπτικές στον αγροτικό χώρο για την Δ προγραμματική περίοδο».

«Η βιολογική γεωργία, η παραγωγή τοπικών προϊόντων ποιότητας, η παραγωγή και πώληση προϊόντων μεταποιημένων με παραδοσιακούς τρόπους, ο αγροτουρισμός, διαγράφουν νέες δυνατότητες για τον κόσμο της υπαίθρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, που επισήμανε και τις δυνατότητες που παρέχει το μάρκετινγκ και οι νέες τεχνολογίες στην πρόσβαση προϊόντων και υπηρεσιών ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες αγορές.

Ειδικότερα, για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 ο υφυπουργός κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ένας ξεχωριστός σχεδιασμός και προγραμματισμός παράλληλα με τον προγραμματισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ και του Ταμείου Συνοχής).

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εγκριθούν από το Συμβούλιο οι "Στρατηγικοί Προσανατολισμοί της Ένωσης" για την ανάπτυξη της υπαίθρου και σε επίπεδο κάθε κράτους- μέλους θα καταρτιστεί "Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ)" για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου καθώς και "Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ)" για την Αλιεία.

Για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής στην επόμενη προγραμματική περίοδο, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ήδη σχεδιάζει και προγραμματίζει το "Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΕΣΣΑ)" το οποίο θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι αγρότες ούτε πρέπει, αλλά ούτε και μπορούν να παράγουν για τις επιδοτήσεις. Μπορούν και πρέπει να παράγουν για τις αγορές εκείνες στις οποίες έχουν καταφέρει να διεισδύσουν και υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα τους. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι πολύτιμο εργαλείο και για την αγροτική ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Φώλιας.