Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2001 16:38

Στο «κόκκινο» και σήμερα Dow Jones και Nasdaq

Με νέα σημαντική πτώση άνοιξε σήμερα η Wall Street μετά την προειδοποίηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Νortel Networks σχετικά με τα oικονομικά της αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να προστεθεί σ’ ένα μακρύ κατάλογο εταιρειών οι οποίες έχουν απευθύνει ανάλογες προειδοποιήσεις το τελευταίο διάστημα προκαλώντας νέες ανησυχίες για τις προοπτικές των εταιρειών μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της καναδικής Νortel περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι οι ζημίες της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ανέλθουν σε περίπου 48 σεντς ανά μετοχή έναντι έξι σεντς ανά μετοχή που εκτιμούσαν αναλυτές. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα προβεί σε περαιτέρω μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 10.000 θέσεις εργασίας. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά 4,07%.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες το βράδυ η αμερικανική JDS Uniphase Corp., η κορυφαία εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων για εξοπλισμό με τεχνολογία οπτικών ινών, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις πωλήσεις τέταρτου τριμήνου του 2001 επικαλούμενη μείωση της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Την ανακοίνωση της JDS διαδέχθηκε σήμερα η ανακοίνωση της ολλανδικής Royal Philips Electronics, η οποία προειδοποίησε τους επενδυτές, ότι το τμήμα της ημιαγωγών θα σημειώσει λειτουργικές ζημίες το δεύτερο τρίμηνο λόγω της περιορισμένης ζήτησης.

Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Τις ανησυχίες των επενδυτών ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% το Μάιο, έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τη μεταβολή των τιμών στο 0,4%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανόδου των τελευταίων τεσσάρων μηνών και πυροδοτήθηκε από την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού, ο δομικός, που δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα και τα τρόφιμα, κατέγραψε άνοδο 0,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ισόποση αύξηση με αυτήν που καταγράφηκε τον Απρίλιο (0,2%).

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% τον περασμένο μήνα έναντι μείωσης 0,3% που ανέμεναν αναλυτές. Πρόκειται για την όγδοη συνεχή πτώση που σημειώνει ο εν λόγω δείκτης λόγω της επιβράδυνσης στην καταναλωτική ζήτηση. Σημειώνεται, ότι τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή είχε εμφανίσει μείωση της τάξεως του 0,3%.

Στις 16:35’ ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones βρισκόταν στις 10.673,9 μονάδες με απώλειες 0,15%. Την ίδια ώρα, ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 1,35% και είχε διαμορφωθεί στις 2.016,39 μονάδες.