Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 07:26

Ιαπωνία: Στα χαμηλότερα επίπεδα έτους ο δείκτης εμπιστοσύνης Tankan

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση και στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους, σημείωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία, ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, κλονίζεται.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 14 μονάδες τον Μάρτιο, από 22 που ήταν τον Δεκέμβριο και από τα υψηλότερα επίπεδα των 26 μονάδων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Tankan, της Bank of Japan, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Τόκυο. Συνολικά 41 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.

Η μεγαλύτερη μείωση της εμπιστοσύνης από τον Σεπτέμβριο του 2001, αυξάνει τις πιθανότητες ότι η ανάκαμψη από την ύφεση κλονίστηκε, μετά και από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των δαπανών των νοικοκυριών. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, πλαστικών και μετάλλων, περιορίζουν τα κέρδη των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Matsushita Electric Industrial Co., αφήνοντάς τις με λιγότερα χρήματα για να κάνουν προσλήψεις και να αγοράσουν μηχανολογικό εξοπλισμό.

«Ο λήθαργος της οικονομίας θα συνεχιστεί κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο απ'ότι αναμενόταν», ανέφερε ο Teizo Taya, πρώην μέλος της Bank of Japan και σήμερα ειδικός σύμβουλος του Daiwa Institute of Research, στο Τόκυο, σε σημερινή του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Η πρόσφατη μείωση των εξαγωγών και της παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, επηρεάζουν τους δείκτες εμπιστοσύνης».

Το γιέν υποχώρησε στα 107,44 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:41' π.μ., στο Τόκυο, από 107,15 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Η εμπιστοσύνη, μεταξύ των μεγαλυτέρων βιομηχανιών της χώρας, περιορίστηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2004, που ήταν στις 12 μονάδες. Την τελευταία φορά, που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη περιορίστηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα το 2001, όταν η Ιαπωνία βρισκόταν σε ύφεση.