Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 07:48

Πάνω από τα 55 δολ. το βαρέλι η τιμή του αργού

ΠΑΝΩ από τα 55 δολ. το βαρέλι, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, διαπραγματεύθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι υψηλότερη των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη των αναλυτών της Goldman Sachs Group Inc., ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αγγίξουν τα 105 δολ. το βαρέλι.

Η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης αναρριχήθηκαν χθες σε επίπεδα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη. Η ζήτηση της βενζίνης, συνήθως αυξάνεται μετά τον Μάϊο και το υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε, ότι τα αποθέματα μειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι τιμές σε επίπεδα ρεκόρ δεν κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση του καυσίμου, αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.

«Η ζήτηση στις ΗΠΑ δεν έχει επηρεαστεί και η χώρα φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται», ανέφερε ο Dennis Kongsiri, υπεύθυνος του τμήματος επιχειρηματικού κινδύνου στην Concord Energy Pte, εταιρείας διαπραγμάτευσης πετρελαίου στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Οι τράπεζες πετούν το μπαλάκι του πετρελαίου σε όλα τα κεφάλαια και τους επενδυτές».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, αυξήθηκε 21 σεντς, φθάνοντας στα 55,61 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 11:36' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,41 δολ., ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 55,40 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά πάνω από τα 55 δολ., σε χρονικό διάστημα έξι ημερών.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια Απριλίου, αυξήθηκε χθες 5,88 σεντς, ποσοστό 3,7%, φθάνοντας στο 1,6549 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη, το υψηλότερο κλείσιμο από την έναρξη διαπραγμάτευσης του προϊόντος, το 1984. Τα συμβόλαια, που έληξαν χθες, άγγιξαν το ημερήσιο ρεκόρ του 1,675 δολ. Στις ηλεκτρονικές - μετά την διαπραγμάτευση - συναλλαγές, η βενζίνη έφθασε στα 1,6705 δολ. το γαλόνι.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, αναρριχήθηκε στα 57,60 δολ. το βαρέλι στις 17 Μαρτίου και στα υψηλότερα επίπεδα για προθεσμιακά συμβόλαια από την έναρξη διαπραγμάτευσής του, το 1983. Τα συμβόλαια έληξαν στις 21 Μαρτίου. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται 62% υψηλότερα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.