Οι διαρροές «τορπίλισαν» τη συνάντηση της Ομάδας της Ουάσιγκτον την Παρασκευή στο Βερολίνο, με βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αναζήτηση κοινού τόπου με το ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης επρόκειτο να βρεθούν στο τραπέζι.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Οι διαρροές «τορπίλισαν» τη συνάντηση της Ομάδας της Ουάσιγκτον την Παρασκευή στο Βερολίνο, με βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αναζήτηση κοινού τόπου με το ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης επρόκειτο να βρεθούν στο τραπέζι.
Κοινοτική πηγή επιβεβαίωνε χθες στις Βρυξέλλες ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και θα γινόταν, αλλά εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε το θέμα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung κρίθηκε σκόπιμο να ματαιωθεί. Στη συνάντηση της κλειστής αυτής ομάδας, που συνεδρίασε για πρώτη φορά το 2011 στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας (ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, που είναι και πρόεδρος του Εurogroup), ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Επισήμως η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε μεν το δημοσίευμα, αλλά η διάψευση αφορούσε την αναφορά ότι η συνεδρίαση θα γινόταν την Παρασκευή στο Βερολίνο, αποφεύγοντας να διαψεύσει ότι δεν θα γίνει άλλη μέρα. Αντίθετα, είπε ότι έχουμε μπροστά μας δύο συνεδριάσεις, της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (5 Δεκεμβρίου) και πως στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με στόχο την προετοιμασία της συζήτησης. Στις Βρυξέλλες θεωρούν πιθανό ότι η Ομάδα της Ουάσιγκτον θα συνεδριάσει κάποια άλλη στιγμή, προφανώς χρονικά κοντά στην 5η Δεκεμβρίου.
Επί της ουσίας
Αναφορικά με την ουσία, η ίδια κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα ανέφερε ότι η συζήτηση για το χρέος δεν θα περιοριζόταν μόνο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία δεν επαρκούν σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά και σε διάφορα μακροπρόθεσμα και το πώς αυτά θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία.
Αυτή τη στιγμή όλοι έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς έναν σαφή δεσμευτικό χάρτη για μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το γνωρίζει, άσχετα με το τι λέει προς τα έξω για ευνόητους λόγους, παραμονές μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης.
Η β’ αξιολόγηση
Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και χθες στις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως αποτυχία ή αδιέξοδο η μη κατάληξη σε συμφωνία στην Αθήνα. Μάλιστα, αναφέρουν ότι εξαρχής ο στόχος ήταν να επιτευχθεί μεγάλη προσέγγιση και στη συνέχεια στο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι το Εurogroup να κατέληγαν σε συμφωνία.
Στη βελγική πρωτεύουσα επιμένουν ότι η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου δεν έχει «καεί», αλλά πλέον δεν αποκλείουν να χρειαστεί και ένα δεύτερο Εurogroup εντός του Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, είναι πιο δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους απ’ ό,τι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης.
Εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο Εurogroup, τότε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα αποκτήσει η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η δημοσιοποίηση και επισήμως της παράτασης εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Οι διαπραγματεύσεις
Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας, αλλά και οι διεργασίες σε σχέση με το χρέος συνεχίζουν να απασχολούν τον εξειδικευμένο σε κοινοτικά θέμα ευρωπαϊκό Τύπο. Σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EUOBSERVER με τίτλο «Ε.Ε. και ΔΝΤ επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης», γίνεται αναφορά τόσο στη συνάντηση της Ομάδας της Ουάσιγκτον που επρόκειτο να γίνει στο Βερολίνο, όσο και στην πορεία της αξιολόγησης.
Για τη δεύτερη αξιολόγηση επισημαίνεται ότι οι δανειστές αντιτίθενται στα ελληνικά σχέδια επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ διάσταση απόψεων επικρατεί και σε σχέση με το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2018, καθώς και με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο σχετικός στόχος. Πέρα, όμως, από τις συζητήσεις για το πλεόνασμα και την αξιολόγηση, σημειώνει ο αρθρογράφος, το βασικό διακύβευμα είναι η εξασφάλιση ή μη της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το τέλος της χρονιάς. Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές και να προετοιμαστεί το έδαφος για το ολοκληρωμένο πακέτο που ζητά το ΔΝΤ.
Το δημοσίευμα επικαλείται ελληνική πηγή που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με την οποία «αν ήταν θέμα των Ευρωπαίων θα είχε ήδη προκύψει συμφωνία στην αξιολόγηση», ενώ η ίδια πηγή επισημαίνει τις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ, καθώς και το γεγονός ότι το ζήτημα ορισμένες φορές είναι καθαρά πολιτικό, διατυπώνοντας, ωστόσο, την ελπίδα ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οι συλλογικές συμβάσεις
Από την πλευρά του, το δελτίο ευρωπαϊκής επικαιρότητας AGENCE EUROPE σημειώνει ότι εκτός από το ζήτημα του καθορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σε εθνικό επίπεδο αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, το οποίο εμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης ελληνική πηγή αναφέροντας ότι στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων υπάρχει πραγματική διάσταση απόψεων. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το ΔΝΤ είναι αυτό το οποίο κυρίως αντιδρά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της εμφανίζεται πιο διαλλακτική.