Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 10:08

ΒΡ: Αύξηση 1,9% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου

ΑΥΞΗΣΗ 1,9% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, το πρώτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης των προμηθειών της από τη Ρωσία, μετά την εκτίναξη των τιμών στα ύψη, ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc.

Κατά μέσον όρο η παραγωγή ήταν 4,08 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 4,02 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Για το 2004 η παραγωγή κατά μέσον όρο ήταν τέσσερα εκατ. βαρέλια ημερησίως, μια αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 10%.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών ευνοούνται, μετά την αναρρίχηση των τιμών ενεργείας σε επίπεδα ρεκόρ, πέρυσι, αυξάνοντας την κερδοφορία σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων στους μετόχους, μέσω αγοράς ιδίων μετοχών. Ο δείκτης της τιμής του αργού πετρελαίου στην Ευρώπη, το Brent, αυξήθηκε κατά μέσον όρο στα 47,62 δολ. το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο, υψηλότερα σε ποσοστό 49%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της BP.

Οι μετοχές της σημείωσαν πέρυσι άνοδο 15%, φθάνοντας στις 552 πένες η μία στο Λονδίνο, όπου οι μετοχές της Shell Transport & Trading Co., εκτινάχθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 31%. Σήμερα η BP είπε, ότι η παραγωγή πετρελαίου και αερίου για το σύνολο του 2005, θα κυμανθεί από 4,1 εκατ. έως 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και εντός των προβλέψεων που είχε κάνει τον Φεβρουάριο.

Η έκρηξη στις εγκαταστάσεις της BP τον Μάρτιο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων.

Η ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου και αερίου της BP μειώνεται, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εντείνει τον έλεγχο του κράτους στον εν λόγω κλάδο.

Πέρυσι, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου οδήγησαν τα κέρδη των εταιρειών σε επίπεδα ρεκόρ. Η Exxon Mobil Corp., η BP, η Royal Dutch/Shell Group, η ChevronTexaco Corp. και η Total SA, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών, των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, εμφάνισαν το 2004 συνδυασμένα κέρδη περίπου 85 δισ. δολ., ποσού ίσου με την οικονομία της Βενεζουέλας, της χώρας των 25 εκατ. κατοίκων και του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ΟΠΕΚ.