Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 08:54

ChevronTexaco: Υψηλότερες δαπάνες για αποθέματα με την εξαγορά της Unocal

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από ποτέ, για νέα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, μετά την αποτυχία της εξερεύνησης και τη μείωση της παραγωγής της, για τρία συνεχόμενα χρόνια, καταβάλλει η ChevronTexaco Corp. για την απόκτηση της Unocal Corp.

H ChevronTexaco, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, συμφώνησε χθες να καταβάλλει 16,4 δισ. δολ. σε μετοχές και μετρητά, για την εξαγορά της Unocal, που εδρεύει στο Ελ Σεγκούντο, της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η προσφορά είναι 9,37 δολ. για κάθε νέο βαρέλι αποθεμάτων και 33% υψηλότερα της δαπάνης της ChevronTexaco για την αύξηση των αποθεμάτων της το 2004, όταν είχε το υψηλότερο κόστος, μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εταιρειών με πετρελαιοειδή, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

«Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει, ότι έχουν προβλήματα αντικατάστασης των αποθεμάτων σε μια λογική τιμή», ανέφερε ο Michael Cuggino, ο οποίος διαχειρίζεται 340 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Pacific Heights Asset Management LLC, στο Σαν Φρανσίσκο, συμπληρώνοντας: «Το θέμα είναι, πως όταν πας να αντικαταστήσεις αυτό που παράγεις, αγοράζεις αποθέματα όπου κι αν βρεις».

Οι μετοχές της ChevronTexaco, που εδρεύει στο Σαν Ραμόν της Καλιφόρνια, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 29%. Οι μετοχές του δείκτη Standard & Poor's Energy, τον οποίον απαρτίζουν 29 μετοχές εταιρειών του κλάδου, αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 46%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων, σημείωσαν την μεγαλύτερη, παρά ποτέ, άνοδο. Οι μετοχές της Exxon Mobil Corp., της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο, κέρδισαν ποσοστό 45%.

Πέρυσι, τα αποθέματα της ChevronTexaco μειώθηκαν 6%, μετά τους ελέγχους στις πετρελαιοπηγές της στην Αφρική και στον Κόλπο του Μεξικό, που έδειξαν ότι το πετρέλαιο και το αέριο, είναι λιγότερα απ'ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Η παραγωγή μειώθηκε 12%, από το 2001, όταν η Chevron Corp. αγόρασε την Texaco.

H ChevronTexaco κατέβαλε 7,05 δολ. για κάθε βαρέλι νέων αποθεμάτων το 2004, έναντι 5,40 δολ., που κατέβαλε η Exxon Mobil. To 2003 η εταιρεία κατέβαλε 3,49 δολ. για κάθε νέο βαρέλι αποθεμάτων και το 2002, 1,95 δολάρια.