Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 09:16

Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου μετά την άνοδο στα 58 δολάρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την άνοδό του χθες, πάνω από τα 58 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της, για την οικονομική ανάπτυξη και τα μέλη του ΟΠΕΚ άρχισεαν να συζητούν μία νέα αύξηση της παραγωγής.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2005 και για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, βαρύνουν την οικονομία των 12 χωρών μελών της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ. Ο ΟΠΕΚ, είναι έτοιμος να αυξήσει την ποσόστωση της παραγωγής κατά 10% φέτος, προκειμένου να περιορίσει τις υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού, που βλάπτουν την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Adnan Shihab-Eldin, στις 3 Απριλίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 46 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 56,55 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 56,71 δολ., στη 1:21' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες, τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησαν 26 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 57,01 δολ. το βαρέλι, αφού τις δύο προηγούμενες ημέρες είχαν σημειώσει άνοδο υψηλότερη των τριών δολαρίων. Το πετρέλαιο, άγγιξε τα 58,28 δολ. το βαρέλι χθες, φθάνοτνας στα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε μία συνεδρίαση από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983.