Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2001 19:47

Με πτώση έκλεισε η εβδομάδα για τους δείκτες στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για τις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά το νέο γύρο προειδοποιήσεων που απηύθυναν κορυφαίες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική JDS Uniphase, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανακοίνωσε χθες ότι το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν κατά 14% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε και η ολλανδική Philips, η οποία αναμένει ότι το δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο οι πωλήσεις στον τομέα ημιαγωγών θα είναι μειωμένες κατά περίπου 25% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Stmicroelectronics επικαλούμενη τη μείωση της ζήτησης στην αγορά των ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το εν λόγω διάστημα θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αρχικώς εκτιμούσε.

Τέλος, περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων στις ΗΠΑ, η διοίκηση της καναδικής Νortel ανακοίνωσε ότι οι ζημίες της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ανέλθουν σε περίπου 48 σεντς ανά μετοχή έναντι έξι σεντς ανά μετοχή που εκτιμούσαν αναλυτές. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα προβεί σε περαιτέρω μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 10.000 θέσεις εργασίας. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά 4,07%.

Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή σε Γαλλία και ΗΠΑ

Δυσάρεστα ήταν σήμερα τα νέα και από το μέτωπο της οικονομίας τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο, καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών συνεχίζουν να πλήττουν τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,3% τον Απρίλιο, όσο ακριβώς και τον αμέσως προηγούμενο μήνα, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, η πτώση της παραγωγής στις γαλλικές βιομηχανίες τον Απρίλιο θα ήταν της τάξεως του 0,2%.

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και στις ΗΠΑ, γεγονός που καταδεικνύει τη φάση επιβράδυνσης που διανύει η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Fed, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε το Μάιο κατά 0,8% τον περασμένο μήνα έναντι μείωσης 0,3% που ανέμεναν αναλυτές. Πρόκειται για την όγδοη συνεχή πτώση που σημειώνει ο εν λόγω δείκτης λόγω της επιβράδυνσης στην καταναλωτική ζήτηση. Τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή είχε εμφανίσει μείωση της τάξεως του 0,3%.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.723 μονάδες με απώλειες 0,51%. Η μετοχή της Railtrack υποχώρησε κατά 8,81% και της ARM Holdings κατά 6,15%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Η μετοχή της Pearson, η οποία εκδίδει την εφημερίδα "Financial Times" σημείωσε πτώση 4,40%, ενώ η μετοχή της The Daily Mail Trust, ιδιοκτήτριας της λονδρέζικης εφημερίδας "London's Evening Standard" και πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, κατά 2,60%. Από την άλλη μεριά, τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 6,6%, σημείωσε η μετοχή της Colt Telecom.

Παρίσι

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα και ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος υποχώρησε στις 5.243 μονάδες με απώλειες 0,1%. Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics συνεχίζει και σήμερα την πτωτική πορεία που προκάλεσε η χθεσινή προειδοποίηση και έκλεισε με απώλειες 3,17%. Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 4,48%, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες, της τάξεως του 5,68%, 4,2%, καταγράφει η μετοχή του τηλεοπτικού δικτύου Tf1. Από τις 40 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις έξι ενισχύθηκαν, 32 υποχώρησαν, ενώ δύο μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.

Φρανκφούρτη

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 1,56% και έχει διαμορφωθεί στις 5.937,25 μονάδες. Η μετοχή της SAP «χάνει» 4,76% παρά το γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία διατήρησε χθες αμετάβλητες προηγούμενες προβλέψεις της για τη μελλοντική της κερδοφορία. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές και άλλων κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως Siemens, Infineon Technologies και Schering.

Οι πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της μείωσης που παρουσίασαν τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γερμανία. Οι μετοχές των εταιρειών BMW και DaimlerChrysler υποχωρούν κατά 1,94% και 1,93% αντιστοίχως.

Αμστερνταμ

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 7.238,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,61%. Η μετοχή της Philips υποχώρησε κατά 7,3%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της ΚPN Telecom.

Στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, ο δείκτης BEL 20 έκλεισε στις 2.805,96 μονάδες με πτώση 1%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.328,2 μονάδες με απώλειες 0,61% και, τέλος, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 37.352 μονάδες μειωμένος κατά 0,88%.