Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 10:08

Glencore: Αγοράζει το 5% της Austral Coal

ΠΟΣΟΣΤΟ 5% στην Austral Coal Ltd., αγόρασε η Glencore International AG, εταιρεία αγοραπωλησίας εμπορευμάτων σε διεθνές επίπεδο, με πωλήσεις ύψους 72 δισ. δολ. ΗΠΑ, μερίδιο το οποίο ενδέχεται να εξαναγκάσει την Centennial Coal Co., να αυξήσει την προσφορά εξαγοράς της μεταλλουργίας.

Η Glencore, επίσης απέκτησε δικαιώματα αγοράς του 7,4% των μετοχών της Austral από επενδυτικές τράπεζες, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η Centennial, που εδρεύει στο Σύδνεϋ, προσφέρει 344 εκατ. δολ. Αυστραλίας (264 εκατ. δολ. ΗΠΑ) σε μετοχές για την Austral, με στόχο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εταιρεία άνθρακα.

Το μερίδιο της Glencore αυξάνει τα συμφέροντα της εταιρείας, στα οποία περιλαμβάνεται το 40% της Xstrata Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής άνθρακα, για τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενεργείας. Η Centennial θέλει την Austral, προκειμένου να επεκταθεί στη πώληση του καυσίμου στις χαλυβουργίες, καθώς ο ετήσιος δείκτης των τιμών γαιάνθρακα υπερδιπλασιάστηκε αυτόν τον μήνα, μετά την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα.

«Φαίνεται, ότι η Glencore επιδιώκει μια μεγαλύτερη προσφορά από την Centennial», ανέφερε ο Glyn Lawcock, αναλυτής της UBS AG, συμπληρώνοντας: «Πληρώνοντας περισσότερα θα αυξήσουν την πίεση στην Cntennial.

Οι μετοχές της Austral σημείωναν άνοδο 4,5 σεντς, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στο 1,385 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας και διαπραγματεύθηκαν στο 1,345 δολ., στις 2:17' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Centennial, υποχωρούσαν 23 σεντς, ποσοστό 4,8%, φθάνοντας στα 4,60 δολ. Αυστραλίας η μία.