Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 19:01

ΓΣΕΕ: Zητά επαναπροσδιορισμό του ύψους των αυξήσεων έτους 2005

Η «αποκέντρωση» και ο τεμαχισμός διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) είναι όνειρο απατηλό των εργοδοτών, γιατί πιστεύουν ότι έτσι αποδυναμώνουν ουσιαστικά την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων και θα επιβάλλουν εύκολα τους όρους και τις απαιτήσεις τους, απαντά η ΓΣΕΕ στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/05/1030434.htm , και τονίζει ότι η ΕΓΣΣΕ θα διαπραγματεύεται, θα διεκδικείται και θα υπογράφεται απ' την ΓΣΕΕ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό και στον ΣΕΒ και στην κυβέρνηση ότι τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι "διαδικαστικού χαρακτήρα", αλλά πραγματικά και συγκεκριμένων αντεργατικών πολιτικών λιτότητας και ακρίβειας.

Τίθεται αυτοδίκαια ζήτημα απωλειών εισοδήματος, όταν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είχαν ήδη εξανεμίσει τις αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, ενώ με τα νέα φορολογικά μέτρα θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του πληθωρισμού τουλάχιστον κατά 1%.

Επομένως, δικαιολογημένα η ΓΣΕΕ θα ζητήσει το επόμενο διάστημα την έναρξη συζητήσεων με την εργοδοτική πλευρά, γι' αυτό το ζήτημα και την αποκατάσταση των απωλειών στο εισόδημά μας.

Αν ο ΣΕΒ θεωρεί δύσκολες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ έτους 2006 που δικαιολογημένα θα απαιτήσουμε: την κάλυψη των απωλειών του 2005, τον πληθωρισμό του 2006, το ποσοστό από την αύξηση της παραγωγικότητας και πραγματικό ποσοστό αύξησης για τη βελτίωση του βιοτικού και κοινωνικού επίπεδου ζωής των εργαζόμενων και σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τότε πραγματικά να περιμένουν όχι απλά δύσκολες, αλλά σκληρές και συγκρουσιακές διαπραγματεύσεις.

Ο ΣΕΒ θα ήταν πολιτικά εκτεθειμένος αν δεν συμφωνούσε με τα πρόσφατα φορο-εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης. Για κάποιους, και κυρίως για τους επιχειρηματίες και τους βιομήχανους, είναι ηπιότατα.

Για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, είναι εξοντωτικά», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.