Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 11:16

Nintendo: Υπερδιπλάσια κέρδη τη χρήση που έληξε 31/3

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φορητών ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο, Nintendo Co., καθώς το γιέν υποχώρησε σε χαμηλότερα – απ'ό,τι αναμενόταν – επίπεδα, έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε περίπου 82 δισ. γιέν (760 εκατ. δολ. ΗΠΑ) τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 33,2 δισ. γιέν, που είχε εμφανίσει την προηγούμενη από την τελευταία χρήση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Η Nintendo, προέβλεπε τον Ιανουάριο, ότι τα κέρδη της θα ήταν ύψους 70 δισ. γιέν.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Κυότο, σχεδιάζει επίσης να καταβάλλει ετήσιο μέρισμα 270 γιέν ανά μετοχή, σε επίπεδα ρεκόρ, προχωρώντας στην υψηλότερη αύξηση από τη χρήση του 2001, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πέρυσι, η εταιρεία κατέβαλε μέρισμα 140 γιέν ανά μετοχή.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο ανέφερε μία ώρα πριν από το κλείσιμο των αγορών στην Ιαπωνία, το μέρισμα της εταιρείας. Οι μετοχές της Nintendo σημείωναν άνοδο 420 γιέν, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 12.250 γιέν η μία, στο Χρηματιστήριο της Οσάκα, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη μέσα σε μία συνεδρίαση, από τις 12 Νοεμβρίου του 2004.

Τα στοιχεία για τα καθαρά κέρδη της εταιρείας είναι προκαταρκτικά. Συνήθως η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της αρκετά αργότερα μετά το κλείσιμο της χρήσης.