Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 12:47

Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο νόμου για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Οι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το σχέδιο νόμου μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το μητρώο θα πρέπει να λειτουργεί εντός 18 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, το αργότερο δε ως την 1/1/2007.

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο απαρτίζεται από γενικό ευρετήριο επωνυμιών, μερίδα (όπου καταχωρούνται έγγραφα, δηλώσεις και νομικά γεγονότα ύστερα από έλεγχο νομιμότητας) και φάκελο όπου αρχειοθετούνται όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την κρατική εποπτεία.

Αντίγραφο του μητρώου μπορούν να έχουν και οι νομαρχίες, ενώ με προεδρικό διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να αποφασιστεί μελλοντικά η ολική ή μερική μεταφορά αρμοδιοτήτων εποπτείας των ανωνύμων εταιρειών και ο έλεγχος νομιμότητας των καταχωρημένων στοιχείων από τις νομαρχίες και το υπουργείο Ανάπτυξης, στις υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Οπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, η Ελλάδα, μετά από χρόνια καθυστέρησης έναντι όλων των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, αποκτά Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου.