Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 14:44

Aπό σήμερα οι αιτήσεις υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο

Aπό σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 3299/04, ΦΕΚ 261 Α), καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ολοκληρώθηκε η έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων για την εφαρμογή του Νόμου.

Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων γίνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες:

- Στη Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης τα ακόλουθα ειδικά επενδυτικά σχέδια:

1. εισαγωγής και προσαρμογής περιβαλλοντικά φιλικής τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία

2. παραγωγής καινοτομικών προϊόντων ή υπηρεσιών εισαγωγής καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία και εμπορευματοποίησης πρωτοτύπων προϊόντων και υπηρεσιών

3. που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ή και υπηρεσιών

4. για αγορά και εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης συμπεριλαμβανομένου και του αναγκαίου λογισμικού για τη δημιουργία επέκταση ή και ανάπτυξη στο χώρο του βιομηχανοστασίου στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας.

5. ίδρυσης ή επέκτασης βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων που έχουν αναλωθεί στην Ελλάδα για παραγωγή πρώτων υλών και λοιπών υλικών από αυτά

6. για τη δημιουργία εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών ποιότητας ή και υψηλής τεχνολογίας, πιστοποιήσεων, δοκιμών ελέγχου και διακριβώσεων

7. υλοποίησης ολοκληρωμένου πολυετούς (2-5 ετών) επιχειρηματικού σχεδίου φορέων (για τους οποίους έχει παρέλθει πενταετία από τη σύστασή τους) των μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων ελαχίστου συνολικού κόστους 3.000.000 ΕΥΡΩ, και επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού ελάχιστου συνολικού κόστους 1.500.000 ΕΥΡΩ που περιλαμβάνουν τον τεχνολογικό, διοικητικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, καθώς και τις αναγκαίες ενέργειες κατάρτισης των εργαζομένων

- Στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛ.Κ.Ε.) υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ύψους άνω των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ, καθώς και οι επενδύσεις ή επιχειρηματικά σχέδια τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ και άνω, εφόσον το 50% τουλάχιστον της ίδιας συμμετοχής προέρχεται από κεφάλαια εξωτερικού.

- Στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων, ύψους άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ, που πραγματοποιούνται στα όρια της Διοικητικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι επενδύσεις ύψους άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ που πραγματοποιούνται στην υπόλοιπη Επικράτεια.

- Στις Διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Περιφερειών υποβάλλονται αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ύψους μέχρι δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, που πραγματοποιούνται μέσα στα όρια κάθε Διοικητικής Περιφέρειας ή προκειμένου για την Διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ύψους μέχρι τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) ευρώ. Ειδικά οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ύψους μέχρι δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, που πραγματοποιούνται στο Νομό Δωδεκανήσου, υποβάλλονται στο Γραφείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου της Διοικητικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

- Στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υποβάλλονται επίσης οι επενδύσεις στην αλλοδαπή σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 καθώς και τα επιχειρηματικά σχέδια διάσωσης και αναδιάρθρωσης της παρ. 2 του άρθρου 9 ανεξαρτήτως ύψους.

Αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και συνοδεύονται υποχρεωτικά από το αποδεικτικό καταβολής χρηματικού ποσού (παράβολο), την οικονομοτεχνική μελέτη καθώς και τα απαραίτητα οικονομοτεχνικά στοιχεία και δικαιολογητικά που ορίζονται στις αντίστοιχες κανονιστικές αποφάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις αποφάσεις καθώς και τα σχετικά έντυπα υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής από τους δικτυακούς χώρους των Υπουργείων www.mnec.gr και www.ypan.gr . Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

- Για τα ειδικά επενδυτικά σχέδια και για τα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια στη Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης τηλ. 210 6965872, 210 6965867, 210 6965846, 210 6965847, 210 6965871

- Για τα επενδυτικά σχέδια όλων των κατηγοριών (εκτός των ειδικών επενδυτικών σχεδίων και των πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων που αναφέρονται παρακάτω) στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Διεύθυνση Έγκρισης και Ελέγχου Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τηλ. 210 3332252, 2103332399, 210 3332323 και στις κατά τόπους περιφέρειες.