Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να επέλθει συμφωνία επί του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Από την έντυπη έκδοση
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να επέλθει συμφωνία επί του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εν λόγω θέμα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση, οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστικά βήματα προσέγγισης και γι’ αυτό κατατάσσεται σ’ αυτά (τα θέματα) που κρίνεται ότι θα λυθούν σχετικά εύκολα.
Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, η πιο σοβαρή διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η ιεράρχηση των οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες θα «κουρεύονται». Οι δανειστές ζητούν να διαγράφεται κάθε είδους οφειλή, ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το «κούρεμα» οφειλών που έχουν προέλθει από παρακρατούμενους φόρους, δηλαδή τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).
Την προσπάθεια αλλαγής στάσης των δανειστών επωμίστηκε χθες και προχθές -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) η οποία προτείνει να διαγράφονται ιεραρχικά τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις (τόκοι), οι παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και να έπεται η κύρια οφειλή (κεφάλαιο). Αντίθετα πρότεινε να μην υπάρξει ως σχετική διάταξη στον νόμο η πρόβλεψη διαγραφής των παρακρατούμενων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ και του ΦΜΥ, με τα στελέχη της να σημειώνουν ότι η διαγραφή των συγκεκριμένων οφειλών με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο θα προϋπέθετε ένα συνολικό κούρεμα της τάξης του 80%-90%, κάτι που κρίνεται ανέφικτο.
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΓΔΕ στα τεχνικά στελέχη των δανειστών, προέκυψε ότι οι ανακτήσιμες οφειλές προς το Δημόσιο μπορούν να αγγίξουν έως και τα 10 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ, που είναι εγγεγραμμένο ως οφειλές υπέρ του Δημοσίου, προέρχεται από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια («νεκρά» ΑΦΜ).
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι η επιχειρηματολογία της ΓΓΔΕ προσεγγίστηκε θετικά από τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, ωστόσο διευκρίνιζαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφορές ξεπεράστηκαν, καθώς η τελική απόφαση εναπόκειται στους επικεφαλής του κουαρτέτου και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Η συμφωνία για το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί το «κλειδί» για τη διευθέτηση περίπου 400.000 «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η ισχύς του πλαισίου αυτού σε κάθε περίπτωση θα είναι βραχύβια, με την κυβέρνηση να προτείνει τα δύο έτη και τους δανειστές το ένα έτος.