Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 18:29

Προς τροποποίηση ΠΔ για μεταθέσεις λιμενικών

Ενστολη διαμαρτυρία έξω από το ΥΕΝ πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες λιμενικοί, διαμαρτυρόμενοι, όπως υποστηρίζουν, για 1.800 μεταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τις μεταθέσεις.

Αντιπροσωπεία των λιμενικών συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με το γενικό γραμματέα του ΥΕΝ, Ιωάννη Τζωάννο. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μετά το τέλος της συνάντησης παρέλαβε ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ).

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απαντώντας στα αιτήματα της πενταμελούς αντιπροσωπείας των λιμενικών ανακοίνωσε ότι:

- οι μεταθέσεις γίνονται με αξιοκρατία, διαφάνεια και σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία.

- Θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 190/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις του στρατιωτικού προσωπικού Λ.Σ. στο εσωτερικό και μεταθέσεις του στο εξωτερικό» ώστε να αντιμετωπισθεί η υπερσυγκέντρωση στελεχών του Λ.Σ. κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου μετατέθηκαν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ολα τα Λιμεναρχεία και Λιμενικοί Σταθμοί της περιφέρειας θα στελεχωθούν με προσωπικό σύμφωνα με το προβλεπόμενο από την υπηρεσία οργανόγραμμά τους.

- Εχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλά από τα στελέχη του ΛΣ να υπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τη δεκαπενταετία) στην ίδια υπηρεσία ή σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων από την αρχική τους τοποθέτηση. Για το λόγω αυτό θα τροποποιηθεί το ΠΔ ώστε να μην επιτρέπεται η καταστρατήγηση των αρχών της ισότητας και αντικειμενικότητας στις μεταθέσεις των στελεχών του ΛΣ. (Ως ελάχιστη απόσταση μετακίνησης θα οριστούν τα πενήντα χιλιόμετρα).

- Τέλος θα δοθούν προνόμια σε όσα στελέχη υπηρετούν στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας.