Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 09:47

Market Beat: Η άνοδος αναβάλλεται λόγω μειωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία καταγράφεται μια στροφή των κεντρικών επιλογών του κοινού και των διαχειριστών κεφαλαίων αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Η εκτίμηση πως θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες και θα ενισχυθεί ο κατασκευαστικός τομέας οδηγεί σε πρόβλεψη για επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων και εξ αυτού αναμένουν αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που θα ενισχύσουν το δολάριο.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία καταγράφεται μια στροφή των κεντρικών επιλογών του κοινού και των διαχειριστών κεφαλαίων αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Η εκτίμηση πως θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες και θα ενισχυθεί ο κατασκευαστικός τομέας οδηγεί σε πρόβλεψη για επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων και εξ αυτού αναμένουν αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που θα ενισχύσουν το δολάριο.

Στην προσπάθεια να προεξοφλήσουν όλα αυτά στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά αποσύρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές αφού τα κέρδη από αυτές θα τα εξαφανίσει το ισχυρότερο δολάριο και πιέζονται συνεπώς τα ομόλογα και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών από την απόσυρση κεφαλαίων. Το ασθενές ευρώ πιθανά να ωθεί ψηλότερα τις εταιρίες της ευρωζώνης με εξαγωγική δραστηριότητα αλλά πλέον οι κινήσεις αποκτούν επιλεκτικό χαρακτήρα. Στον Γερμανικό τύπο χαρακτηριστικά αναφέρεται η άνοδος της μετοχής της ΤΙΤΚ που κάποιοι θεσμικοί προβλέποντας την έκρηξη στον τομέα των κατασκευών έστω και λόγω της κατασκευής τείχους στα σύνορα με το Μεξικό αγοράζουν προσδοκώντας κέρδη για την εταιρία μέσα από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ  Titan America.

Κατά τα άλλα, οι τράπεζες του 25άρη έχουν αρχίσει τα παραπατήματα μέσα στη συνεδρίαση και οι τιμές των μετοχών τους κάμπτονται από την εμφάνιση πιέσεων στα τελευταία λεπτά της διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες. Καλό ξεκίνημα με στυλοβάτες τις Τράπεζες στο ταμπλό την πρώτη ώρα. Μόλις άρχισαν ωστόσο τα ψαλιδίσματα των κερδών του τραπεζικού δείκτη, ο Γενικός τον ακολούθησε, όπως και ο 25άρης. Η βουτιά των όγκων υποδήλωσε την αδιαφορία των ισχυρών παραγόντων.

Όταν ο δείκτης των Τραπεζών από το +2,35% έχασε πάνω από τα μισά κέρδη του, ο μέσος όρος που του φορτώθηκαν επίσης οι απώλειες των ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ πέρασε σε αρνητικό πεδίο. Τα χρηματιστήρια του ευρώ επίσης είχαν ελάττωση των κερδών που εμφάνισαν στην έναρξη αλλά είχαν κλάδους που κρατούσαν τους βαρύτερους σε θετικό πεδίο.

Πιθανότερο μοιάζει, για την ώρα, να μην εμφανιστούν δυνατές καθοδικές κινήσεις. Αλλά επίσης, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην τακτική που έχουν διαμορφώσει οι ξένοι θεσμικοί από τον Ιούλιο και μετά. Σε ένα μήνα, η συνεδρίαση της Fed στις 13 - 14 Δεκεμβρίου, θα αποκαλύψει εάν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων και θα ξεκαθαρίσει μια μεγάλη εκκρεμότητα για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση, καθώς πολλά πολιτικού περιεχόμενου γεγονότα αναμένονται στους ερχόμενους μήνες. Η δε Ελλάδα έχει μπροστά της, για τους ξένους θεσμικούς και όχι μόνο, όσα προσδοκά να κερδίσει η οικονομία της από τις αποφάσεις του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν την κούραση του επενδυτικού κοινού και την ανάγκη της εμφάνισης μιας είδησης με βαρύτητα ικανή να ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Οριακές μεταβολές κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones εμφάνισε κέρδη για έκτη διαδοχική ημέρα, τερματίζοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 18.868 μονάδες. Στον αντίποδα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,01% στις 2.164 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,37% στις 5.218 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Mentor Graphics εκτινάχθηκε στο +18% χάρη στην εξαγορά της από τη Siemens έναντι 4,5 δισ. δολαρίων. «Άλμα» 25% σημείωσε και η μετοχή της Harman International, στον απόηχο του deal με τη Samsung Electronics.

«Οι κινήσεις των αγορών υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές έχουν “ποντάρει” στο σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης του Τραμπ» εξήγησε ο Νάεμ Άσλαμ, αναλυτής της Think Markets. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ παράλληλα, εμφάνισε τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων πέντε ετών.

Το ράλι στις μετοχές συνοδεύεται από ένα μαζικό κύμα sell-off στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,976% και του 10ετούς στο 2,23% - το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, προτού ωστόσο ανακάμψει και κλείσει σε σταθεροποιητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,07% στα 43,44 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,36% στα 44,59 δολάρια.

Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς διαπιστώνουν έλλειψη συναίνεσης μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εκτός καρτέλ, χωρών.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 0,86% στα 1,2491 δολάρια, ενώ το ευρώ διολίσθησε κατά 1,04% στα 1,0737 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 1,50% στα 108,26 γεν/δολάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω του συνεχιζόμενου sell off στην αγορά των ομολόγων, αλλά και των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 338,23 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,34% στις 6.753 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,24% στις 10.693 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,43% στις 4.508 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,22% στις 8.658 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,75% στις 16.686 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Siemens ενισχύθηκε κατά 0,83% χάρη στη συμφωνία για την εξαγορά της Mentor Graphics έναντι 4,5 δισ. δολαρίων. Άλμα της τάξης του 7,8% σημείωσε και η μετοχή της Intrum Justitia, στον απόηχο των σχεδίων συγχώνευσης με τη Lindorff.

«Το τρέχον επενδυτικό περιβάλλον συνδιαμορφώνεται από τις προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού, τον κίνδυνο του προστατευτισμού και τη διαδικασία της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης» επισήμανε ο Κρις Γουέστον, αναλυτής της IG Index, σχολιάζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Το παραπάνω μίγμα διανθίζεται και από την προοπτική της δημοσιονομικής τόνωσης, η οποία οδηγεί το αμερικανικό νόμισμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών. Ισχυρές πιέσεις ωστόσο, δέχεται η αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται σε υψηλό πολλών μηνών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κοντά στην εξαγορά της Mentor Graphics, έναντι 4,5 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η Siemens, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. To deal αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της γερμανικής εταιρείας, καθώς εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, εκτιμάται αύξηση των κερδών EBITDA κατά 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την άντληση κεφαλαίων, ύψους 13 δισ. ευρώ, εξετάζει η UniCredit SpA, στο πλαίσιο τoυ σχεδιασμού για την κεφαλαιακή της θωράκιση. Σύμφωνα με πηγή, την οποία επικαλείται η Wall Street Journal, η άντληση των κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

Παράλληλα, πτώση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο του 2016 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, καθώς υποχώρησε κατά 0,8% έναντι αύξησης 1,8% τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Στις χώρες της Ε.Ε., η παραγωγή παρουσίασε μείωση κατά 0,7% έναντι ανόδου 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, σε συζητήσεις για την υπογραφή μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας βρίσκονται Audi και SAIC, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανήκει στον Όμιλο της Volkswagen, εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού βραχίονα με τη SAIC, με στόχο την τόνωση των πωλήσεών της στην κινεζική αγορά.

ΧΑ

Με πτωτικό βήμα μετά από την πρώτη ώρα η έναρξη της βδομάδας

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με βουτιά στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, μετά από την πρώτη ώρα, τη δυναμική καθοδικής κίνησης σε θετικό αρχικά και αρνητικό αργότερα πεδίο. Από το άνοιγμα ως τις 11:25 η κίνηση των τιμών έγινε σε θετικό πεδίο με τάση ανοδική και το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί το μέγιστο στις 10:40 στις 586,02 μονάδες και στις 11:26. Μετά κύματα ρευστοποιήσεων θέσεων σε αρκετά blue chip όρισαν τάση με αναζήτηση του χαμηλού μέρας στις 14:27 λίγο κάτω από τις 580 μονάδες. Έκτοτε και ως τις δημοπρασίες κινήθηκε ανάμεσα στις 579 και τις 582 μονάδες και στις δημοπρασίες για την τιμή στο κλείσιμο δεν εμφανίστηκε νέο ελάχιστο μέρας που παρέμεινε στις 579,33 και η τιμή κλεισίματος ήταν οριακά πάνω από αυτό. Οι ομοιότητες με την περασμένη συνεδρία ήταν ότι σήμερα η δυναμική στο ΧΑ όρισε μικρού εύρους διακύμανση και ήταν σε συντονισμό με όσα συνεβαίνανε στα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Περίπου τη ίδια ώρα ξέσπασαν οι πιέσεις στον ΓΔ οι θεσμικοί όρισαν την αρχή της ελάττωσης στο μέγεθος των κερδών στις τράπεζες.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε και από τις Τράπεζες που  άνοιξαν με μεγάλο ανοδικό χάσμα, και με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν πλάγια σε θετικό πεδίο ως τις 13:15 ενώ ενδιάμεσα ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 668 μονάδες με μεταβολή ψηλότερα από +2,35% από το κλείσιμο της προηγούμενης. Αμέσως μετά ξεκίνησε την πλάγια κίνηση και αργότερα την πτώση του ώστε να περάσει σε αρνητικό πεδίο στις 14:22. Μετά είχε πλάγια κίνηση επί δυο ώρες με μεταβολή που ενάλλασσε το πρόσημό του καταλήγοντας σε πτώση -0,75% στο κατώτερο μέρας. Οι επενδυτές του δολαρίου εμφανίστηκαν μετά  τις 16:00 με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων πιέσεων που εντάθηκαν μάλιστα, στις δημοπρασίες . Τα κύματα εντολών πώλησης που για άλλη μια μέρα δεν φάνηκε ότι εκτονώθηκαν, οδήγησαν στην αναζήτηση του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ αν και δεν το πέτυχαν στις δημοπρασίες για το κλείσιμο.

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά δεν φάνηκε έτοιμη να αμυνθεί για να μην περάσει κάτω από τα επίπεδα των 580 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε προς το χειρότερο αλλά και δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 15) με τέσσερα αμετάβλητα την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και ΠΕΙΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 13 από 12 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 22 από 24 την Παρασκευή ήταν πτωτικές. Στα 28,274 από 35,298 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 11,37 από 9,95 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 40,16% από 28,20% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μικτή εικόνα στην τάση των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση και διόγκωση των απωλειών σε Ιταλία Πορτογαλία Ισπανία κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,31%, ο CAC είχε μεταβολή +0,47%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,43%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα είδε τους δείκτες τους να ανοίγουν με ανοδικό χάσμα, και εμφάνισαν μεγάλα κέρδη αλλά ο Dow Jones αργότερα ξεφούσκωσε στο +0,10% όταν ο S&P500 ήταν στο -0,09%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,47% και έφθασε στις 579,88 από 582,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1534,19 από 1536,40 με μεταβολή -0,14%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 0,3 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 1,3 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντας τους οριακά πάνω από το ελάχιστο της σφιχτής ημερήσιας διακύμανσης που δεν ορίστηκε τότε.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες στις Πρώτων Υλών +1,77% από -0,20%, Κατασκευές Υλικά +1,66% από +1,37%, Τροφίμων Ποτών  +1,51% από -1,08%, Τεχνολογίας +0,55% από -0,20%, και Τηλεπικοινωνιών +0,25% από +0,25%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -3,05% από -1,01%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,83% από -2,13%, Χημικών -2,60% από +1,05%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,19% από -0,04%, Ακίνητης Περιουσίας -1,42% από +0,60%, Τραπεζών -0,75% από -2,37%, ο FTSEM -0,59% από -0,68%, ο ΓΔ -0,47% από -0,75%, Πετρελαίου Αερίου -0,18% από +0,16%, Κοινής Ωφέλειας -0,15% από -0,10%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,15% από +0,59%, ο 25άρης -0,14% από -1,12% και Ταξίδια Αναψυχή -0,08% από -2,24%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,274 από 35,298 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,877 από 0,429 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 25,378 από 33,780 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,270 από 0,444 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,297 από 41,376 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 47,748 από 38,024 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 38 των καθοδικών σε 41 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 19.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, ο 25άρης εμφάνισε μικτή κίνηση. Άνοιξε με ανοδικό χάσμα στις 1548,06 μονάδες και έγραψε μέγιστο στις 10:40 τις 1552,01 με μεταβολή +1,02%. Μετά τις 11:34 κινήθηκε πτωτικά και το ελάχιστο μέρας ορίστηκε στις 1532,49 ενώ το κλείσιμο  στις 1534,19 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,637 εκατ. ευρώ. Οι όγκοι ανέβηκαν στα δικαιώματα προαίρεσης, γιατί ξεκίνησε σε αυτά η μετακύληση θέσεων, ενώ στα ΣΜΕ του 25άρη εμφανίστηκε ενδιαφέρον για συναλλαγές στην σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν επίσης σε αυτή 20 ΣΜΕ και άνοιξαν 20 θέσεις.  

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1133 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1552,75 μονάδες και κατώτερο στις 1530,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 786 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1534,19 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 1537,00 και της επόμενης στις 1546,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου 5025 όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 3799. Μια προπορεία του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς της τάξης των τριών μονάδων από δώδεκα στην προηγούμενη σύνοδο τονίζει την μείωση των θετικών προσδοκιών μέσα στη βδομάδα.

Από χθες στο τέλος του σχολίου για το ΧΑ παρατηρούσαμε: «Η δυναμική του Τραπεζικού κλάδου την Πέμπτη και την Παρασκευή αποκαλύπτει την εξάντληση της ανοδικής ορμής που στήριξε τα κέρδη των δεικτών την εβδομάδα του Τραμπ. Για αυτό και λόγω των αναμενόμενων αφίξεων του προέδρου Ομπάμα την εβδομάδα της επετείου του Πολυτεχνείου και των ανώτατων κλιμακίων των Θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα δούμε πιθανά αυξημένη νευρικότητα, ενώ στο τέλος της έχουμε τη λήξη των σειρών Νοεμβρίου στα παράγωγα. Όλες οι κατευθύνσεις είναι ανοικτές, αλλά οι traders των παραγώγων βλέπουν άνοδο, καθώς έδωσαν στα ΣΜΕ προ-πορεία έναντι του 25άρη πάνω από 12 μονάδες».

Η αγορά άνοιξε με τρόπο που επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των traders από την Παρασκευή. αφού είχανε δώσει προπορεία στο ΣΜΕ από τον 25άρη 12 μονάδες και το ανοδικό χάσμα στα άνοιγμά του ήταν 11,66 μονάδες, με το ΣΜΕ να χτυπάει στις 1552,75 την πρώτη ώρα που ο υποκείμενος εμφάνισε κέρδη πάνω από +1%. Όταν ο Τραπεζικός δείκτης έγραφε +2,35% μεταβολή ενώ στο τέλος με τις δημοπρασίες έκλεισε στο ελάχιστο μέρας και με πτώση -0,75%. Η ορμή του κλάδου είναι πτωτική σε περίοδο που οι εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν στόχο αγορών από τους επενδυτές καθώς η εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ οδηγεί σε καταστάσεις που θα αυξήσουν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους.

 Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά περιμένει ένα νέο που θα μπορούσε να της δώσει ελπίδα για ανάκαμψη της Οικονομίας. Η επίσκεψη του Ομπάμα μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και θέλει να υπάρξει ισορροπία στην Περιοχή με το Μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα θέλει να δοθεί και λύση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη.

Από την άλλη η Κυβέρνηση ξέρει ότι αν θέλει να πετύχει κάτι σε σχέση με το χρέος, έστω και μεσοβέζικο χρονικά, θα πρέπει να κλείσει το θέμα αξιολόγηση. Αν δεν τα καταφέρει δεν θα μπορέσει να σταθεί στην εξουσία και θα αναγκαστεί και πάλι να οδηγήσει την Χώρα στις κάλπες.

Το Ελληνικό 10ετές spread τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάρει την κατιούσα έχοντας χάσει πάνω από το 150 μονάδες και πλέον βρίσκεται κάτω από τις 700 μονάδες θυμίζοντας ότι στις Αγορές βγήκαμε το 2014 με τιμές λίγο κάτω από το 500. Το γεγονός από μόνο του δεν λέει κάτι, παρόλα αυτά συνήθως ένα γράφημα τιμών προεξοφλεί ένα γεγονός, ή μία είδηση.

Πλέον οι Αγορές περιμένουν να δουν την πολιτική του Τραμπ αλλά και το νέο του Οικονομικό Επιτελείο. Φαίνεται πως το κλείσιμο του χρόνου είναι ικανό να δώσει ένα νέο στην Αγορά που θα μπορούσε να την ξεκολλήσει από την "λάσπη" του τελευταίου διαστήματος.

Σε περίπτωση που συνεχίζουμε να "σερνόμαστε" χωρίς μεταρρυθμίσεις και με κωλυσιεργίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Οικονομία μπορεί να πάει και χειρότερα.

Η εμπιστοσύνη συνεχίζει να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με την Κυβέρνηση να χρειάζεται πολύ δουλειά αν θέλει να αναστρέψει το κλίμα. Ιδιαίτερες επιλογές δεν υπάρχουν, μιας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ή οι εκλογές είναι οι δύο δρόμοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αγορά από την μία θα χαιρετήσει και από την άλλη δεν φοβάται. Το 2017 είναι ικανό να μας βάλει σε μία ανοδική πορεία, σαν Οικονομία και πλέον μένει να δούμε με τι ρυθμούς θα μπορούσαμε να κινηθούμε.

Ο Πέτρος Στεριώτης  της Nuntius Sec

Το διάγραμμα τιμών των 5 τελευταίων μηνών επιβεβαιώνει την αργή ανοδική προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να διορθώσει τις μισές περίπου από τις απώλειες του αρνητικότατου Ιουνίου, ο οποίος 'σημαδεύτηκε' από την ψήφο υπέρ του 'Brexit.

Και ενώ πολλοί Ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν νέα υψηλά μηνών, ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει να έχει - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - τη δυναμική για κάτι παραπάνω. Οι 600 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν τον επόμενο  σημαντικό - διακαή πόθο των αγοραστών, αλλά οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδησεογραφίας που θα δημιουργήσει αισιοδοξία σχετικά με τον Τραπεζικό κλάδο και τα μακροοικονομικά της Χώρας, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Αγορά.

Σε διεθνές επίπεδο, η άνοδος των αποδόσεων που προσφέρουν στη λήξη τους τα Κρατικά ομόλογα "χαμηλού ρίσκου" αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό της προσέλκυσης κεφαλαίων από τις μετοχικές Αγορές, τη στιγμή που αυτές διατηρούν το ανοδικό τους momentum. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιθετικές ρευστοποιήσεις σε Χρυσό και Πετρέλαιο, στρεφόμενοι στον Δείκτη Δολαρίου, τον οποίο οδηγούν κοντά σε υψηλό 13 ετών.

Η αναμενόμενη από τις (συνήθως αξιόπιστες στις προβλέψεις τους) ομολογιακές Αγορές σύσφιξη των επιτοκίων στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη συνέχιση των προγραμμάτων "QE" στις υπόλοιπες  Αναπτυγμένες Οικονομίες. Μένει να δούμε αν οι αποτιμήσεις των εξωστρεφών Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης ενισχυθούν περαιτέρω λόγω της σημαντικής υποχώρησης του Ευρώ, γεγονός που ενδιαφέρει άμεσα και τους επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ακόμη και αν αυτό ακολουθεί σε ρόλο 'κομπάρσου' τα τεκταινόμενα στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές.

Σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε κοντά σε υψηλό 14 ετών σήμερα Τρίτη και οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την άνοδο τους καθώς οι επενδυτές ενστερνίστηκαν τις εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω προσδοκιών για δημοσιονομικές πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη υπό την προεδρία του Donald Trump.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω έχουν θέσει εκτός τροχιάς τα ασιατικά νομίσματα και τις μετοχές, ιδίως στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ινδονησία, που έχουν απολαύσει μεγάλες εισροές κεφαλαίων φέτος, ειδικά μετά την ψηφοφορία σοκ του δημοψηφίσματος της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν επίπεδος, στις αρχές του εμπορίου μετά από πτώση σχεδόν 5% από τη νίκη σοκ του Trump κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές στην Αυστραλία οδήγησαν τους ηττημένους της ασιατικής περιφερείας με τον ευρύτερο δείκτη κάτω κατά -0,5%. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ κινήθηκαν ανοδικά, η αγορά ενισχύθηκε από τις προσδοκίες των ισχυρών κερδών από την βαρέων βαρών Tencent που επηρεάζει το δείκτη.

Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να υστερούν από τις ανεπτυγμένες αγορές στο εγγύς μέλλον, επειδή η άνοδος της τιμής του δολαρίου συρρικνώνει την αξία των επενδύσεων στο εξωτερικό.

Σε σταθμισμένη συναλλακτικά βάση, ο δείκτης δολαρίου πέρασε πάνω από το αποκορύφωμά του τον Ιανουάριο. Έχει χτυπήσει το 100,22 τη Δευτέρα, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και αιωρείται κοντά στην αιχμή του 100,51 που σημείωσε το Δεκέμβριο του 2015. Μια αύξηση πέρα ​​από εκεί θα δώσει αφορμή για να προσεγγίσει το υψηλότερο επίπεδο από το 2003. Σήμερα Τρίτη έχει χαλαρώσει κατά -0,2% στο 99,915.

Οι αναλυτές αναμένουν περισσότερα κέρδη για το δολάριο βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εμφάνιση αντιξοοτήτων για την Ασία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ΤΧΣ συνεχίζει να εξετάζει τις επιλογές που έχει, συμπεριλαμβανομένου και το ενδεχόμενου να ζητήσει την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας,ΕΤΕ-1,09% όπως αποφάσισε το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το βράδυ της Δευτέρας. Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η στάση του ΤΧΣ σε ό,τι αφορά την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας.

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για καλές και στενές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-1,09% Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών της τράπεζας για διάφορα τρέχοντα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ΑΜΠΕ, ο κ. Φραγκιαδάκης τόνισε ότι «η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται ομαλότητα, όταν έχουμε τόσα θέματα ανοιχτά. Η φιλοδοξία του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας, καθιστά επιτακτικό αυτή τη στιγμή το να έχουμε καλές και στενές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τα οποία συνεργαζόμαστε και έχουμε επαφές, πρωτίστως με τους μετόχους μας και τους επόπτες μας».

Θετικές είναι οι προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και επέκτασης των εξαγωγών, για 10 λόγους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Όπως ανέφερε ο ίδιος τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), το νέο αναπτυξιακό πρότυπο περιορίζεται από το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με την «αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή να έχει οδηγήσει σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων».

Το εργασιακό και το Υπερταμείο θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν την Τρίτη οι εκπρόσωποι των θεσμών με την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι επαφές θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πλεόνασμα 1,306 δισ. ευρώ εμφάνισε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι ελλείμματος 793 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για έλλειμμα 3,499 δισ. ευρώ. Σε πρωτογενές επίπεδο, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 6,497 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 4,532 δισ. το προηγούμενο έτος και στόχου για πλεόνασμα 1,791 δισ. ευρώ. Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών αποδίδεται στη ροή των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 42,804 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,572 δισ. ευρώ ή 3,8%.

Ποσό ύψους 6.755.798 ευρώ ήταν το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από το πρώτο στάδιο συμψηφισμού επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με αρρύθμιστες οφειλές. Η εν λόγω διαδικασία, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αφορά 92.958 φορολογούμενους που έχουν μια αρρύθμιστη οφειλή, στα έτη 2014, 2015 και 2016. Στους συγκεκριμένους δε φορολογούμενους τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσταλεί ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα, με το οποίο θα ενημερώνονται για τη διαδικασία και ότι οι συμψηφισμοί είναι «ανοιχτοί» στον λογαριασμό τους στο Taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής εγκατάστασης της ασύρματης πλατφόρμας «StreetNode», για λογαριασμό της MTN στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η Intracom Telecom. Η πιλοτική εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, με σκοπό την αξιολόγηση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, μέσω ζεύξεων, σε εταιρικούς πελάτες της ΜΤΝ.

Σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς  και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, ήλθε η Τέρνα Ενεργειακή. Το ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα καλυφθεί κατά 50 εκατ. ευρώ από την EBRD και κατά 10 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της Τέρνα Ενεργειακή για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα - και συγκεκριμένα, για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων ισχύος 48 ΜW στην Κεντρική Ελλάδα.

Στην ελληνική οικονομία αναφέρεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, κάνοντας λόγο για μια πορεία για γερά νεύρα. Η εφημερίδα γράφει: «Οι ελληνικές μετοχές τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης προσέφεραν λίγες χαρές στους επενδυτές. Αλλά τώρα τουλάχιστον όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία διαγράφεται μια αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να φέρει νέο αέρα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. «Ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ακόμα δεν ξέρει κανείς εάν ο μελλοντικός πρόεδρος θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις αλλά το σχέδιο εξάπτει ήδη τη φαντασία των επενδυτών στην Αθήνα. Η μετοχή του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιμέντων, Τitan, αυξήθηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές πάνω από 8%. Καμία άλλη ελληνική μετοχή δεν επωφελήθηκε περισσότερο από τη νίκη του Τραμπ. Με τη θυγατρική του η επιχείρηση βρίσκεται σε καλό δρόμο εάν ο νέος πρόεδρος υλοποιήσει το πρόγραμμα υποδομών και οι αναλυτές συνιστούν την αγορά της μετοχής».

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη το σχέδιο του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την υλοποίηση 12 αιολικών πάρκων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε 1,165 τρισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,165 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 11η Νοεμβρίου, έναντι 1,148 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (4/11/2016).

Για μία σειρά αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αλλά και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Στη μηνιαία - καθιερωμένη έκθεση του, το γερμανικό υπουργείο τονίζει ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, λόγω των ανησυχιών περί νέας αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων. Αυτή την ώρα (13.42), η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 1,43% στα 42,79 δολάρια, ενώ η τιμή του Brent σημειώνει πτώση κατά 1,07% στα 44,27 δολάρια. Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς διαπιστώνουν έλλειψη συναίνεσης μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εκτός καρτέλ, χωρών.

Συμφωνίες συνεργασίας, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν στη Λίμα ςπιχειρηματίες από την Κίνα και το Περού, στο πλαίσιο της διάσκεψης οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC). Οι συμφωνίες προβλέπουν την ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας στους τομείς της ελαφράς βιομηχανίας, της υφαντουργίας, των αγροτικών προϊόντων, των ιατρικών μηχανημάτων, της επεξεργασίας μετάλλων, αλλά και ορυκτών.

Σταθερός στο 6,3% διατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης ανεργίας στις χώρες - μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 39,5 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 9,5 εκατ. άτομα έναντι του ιστορικού υψηλού του Ιανουαρίου του 2013. Ωστόσο, παρέμεινε αυξημένος κατά 6,8 εκατ. άτομα έναντι των προ-κρίσης επιπέδων.

Το πρώην ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, Steven Mnuchin, φέρεται να προτείνει για το υπουργείο Οικονομικών τωνΗΠΑ η ομάδα του νικητή των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος. Κατά τις ίδιες πηγές, η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σύντομα από τον κ. Τραμπ. Ο κ. Mnuchin θεωρείται από πολλούς αναλυτές «φαβορί» για το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι ο κ. Τραμπ δείχνει πρόθεση να «ανταμείψει» όσους τον στήριξαν ενεργά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αξιολόγηση των υποψήφιων μελών των τραπεζικών διοικήσεων. Πολίτες και θεσμοί δύνανται να προτείνουν αλλαγές και τροποποιήσεις από σήμερα, έως τις 20 Ιανουαρίου του 2017. Στο προσχέδιο της οδηγίας, προβλέπονται αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο αξιολόγησης των υποψήφιων μελών των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να υποστεί ζημιές από έναν ενδεχόμενο προστατευτισμό στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα ως προς την πορεία των αγορών» έσπευσε να προσθέσει, αναφερόμενος στο ράλι των τελευταίων ημερών. «Η βελτίωση των αγορών δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάκαμψης» συμπλήρωσε.