Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας έχουμε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα κέρδη από την εμφάνιση ανοδικής δυναμικής που επικράτησε διεθνώς μετά την εκλογή Τραμπ και έχει φέρει μικρές ανοδικές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και άνοιξαν με μεγάλα κέρδη.
του Κώστα Ιωαννίδη
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας έχουμε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα κέρδη από την εμφάνιση ανοδικής δυναμικής που επικράτησε διεθνώς μετά την εκλογή Τραμπ και έχει φέρει μικρές ανοδικές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και άνοιξαν με μεγάλα κέρδη.
Στις αγορές ομολόγων εμφανίζεται άνοδος των αποδόσεων του κρατικού χρέους. Έτσι, στο πρώτο μέρος έχουμε μικτή εικόνα στο ταμπλό όπως και την Παρασκευή. Οι θεσμικοί επέβαλαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον μέτριας έντασης από την έναρξη αλλά δεν ακολούθησε την αρχική του εκτίναξη μια διεύρυνση των κερδών του.
Αυτό έφερε την εγγραφή του μέγιστου ημέρας δυο φορές στις 10:40και στις 11:27. Μετά το rebound που ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση μιας ώρας συναλλαγών και όρισε το μέγιστο για τους Γ.Δ. και 25άρη που ήταν οι 586,02 από 589,54 μονάδες και 1552,01 από οι 1560,09 αντίστοιχα.
Το κατώτερο αναζητείται διαρκώς μετά τις 11:30. Στις 13:15 οι θεσμικοί με αδύναμους όγκους που άνοιξαν την όρεξη για ρευστοποιήσεις πέρασαν τον Γ.Δ. κάτω από τις 582,5 μονάδες σε αρνητικό πεδίο. Οι μεταβολές του Γ.Δ. λοιπόν κινήθηκαν από το -0,50% ως το +0,60% και του έδωσαν πορεία πλάγια μόνιμα πτωτική ωστόσο με αποτέλεσμα στις 14:30 το κατώτερο ημέρας να αναζητείται.
Η αγορά σήμερα εμφάνισε απόλυτη ταύτιση στις διακυμάνσεις με την πορεία του τραπεζικού δείκτη, με αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόσημο μεταβολής του ο Γ.Δ. από θετικό σε αρνητικό πριν συμβεί το ίδιο στον Τραπεζικό. Στην αποτυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ανόδου εν μέσω μέτριας ανόδου στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παίρνουν μέρος λίγοι αλλά σημαντικοί κλαδικοί δείκτες.
Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί ξανά φρένο στην πτώση, χωρίς όμως να φαίνεται πιθανό να περάσει ο Γ.Δ. πάνω από τις 582 μονάδες.
Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης, με μεγάλα ανοδικά χάσματα, με τζίρο αδύναμο σε σύγκριση με της προηγούμενης συνόδου. Αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 14:34 ξεπερνούσε τα 12,800 από 18,200 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά υπήρχαν συναλλαγές 1,197 εκατ. ευρώ που αφορούσαν πακέτα.
Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν καθοδική πορεία από τις 11:30 με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μετά τις 13:15. Η διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με όλες τις αγορές του ευρώ σε θετικό πεδίο σταθερά με κέρδη και ανοδική προοπτική για τη συνέχεια.
Στην Αθήνα, αν και οι όγκοι δεν ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με τη την πίεση από το ξεφόρτωμα σε τραπεζικές μετοχές από το +2,35% στις 11:34 πέρασε σε αρνητικό πεδίο στιγμιαία στις 14:20 και αυτή η εξάντληση καθορίζει τάση με αρκετούς κλαδικούς δείκτες σε πτώση πάνω από -1%.
Η διαπραγμάτευση γίνεται με σταθερής κλίσης καθοδική πορεία, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. με αρνητική μεταβολή, κάτι δηλαδή αντίθετο από αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη. Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με πτώση χαμηλής ορμής για αρκετά blue chip.
Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί χαμηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.
Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές μετά από νευρικό ανοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.
Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX +0,39%, ο CAC +0,27% και για τον FTSE100 άνοδος +0,28%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,07% για τον S&P500 και +0,27% για τον Dow.
Στις 14:41 ο τζίρος ήταν 13,070 από 18,364 εκατ. ευρώ κατώτερος έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και κατώτερος της Παρασκευής. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,43% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 580,08 μονάδες, και -0,16% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,45%. Η αξία των πακέτων είναι 1,198 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών.
Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 35 από 31 και των πτωτικών 37 από 42 με αμετάβλητες τις 18 από 21.
Η δυναμική του πρώτου μέρους δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00 είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Ευρώπη και στην Αθήνα.