Η πολιτική ήταν ο κυρίαρχος διαμορφωτής των επενδυτικών κριτηρίων την περασμένη βδομάδα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αγορές περίμεναν την Κλίντον, τους ήρθε ο Τραμπ.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η πολιτική ήταν ο κυρίαρχος διαμορφωτής των επενδυτικών κριτηρίων την περασμένη βδομάδα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αγορές περίμεναν την Κλίντον, τους ήρθε ο Τραμπ. Στην αρχή της βδομάδας ανέβαιναν από τη βεβαιότητα πως θα είναι νικήτρια η συμβατή με το σύστημα υποψήφια. Πάγωσαν από την αμφιβολία που πάντα προκαλεί η κάλπη και κατόπιν τρόμαξαν από το αποτέλεσμα. Αλλά τους καθησύχασε ο τρόπος που αντέδρασε ο νικητής. Πανικός αποτυπώθηκε την Τετάρτη μόνο στις ασιατικές αγορές. Στην Ευρώπη οι βιαστικοί και τρομαγμένοι πούλησαν στο πρώτο μέρος των συναλλαγών και οι ψύχραιμοι το έριξαν στις αγορές στο δεύτερο μέρος. Έτσι άρχισε ένα ανοδικό «ζήτω» για την εκλογή του Τράμπ στα χρηματιστήρια.
«Στο φινάλε δεν είναι και… σοσιαλιστής» θα σκέφτηκαν αρκετοί υστερόβουλα. Υπολογίζοντας πως μπορεί και να εκπλήξει θετικά ανακατεύοντας δυνατά τα συστατικά στην κατσαρόλα της παγκόσμιας οικονομίας.
Αν παρατηρήσουμε από απόσταση που μειώνει τους συναισθηματισμούς, η αγορά μπορεί να θεωρηθεί πως έχει μπροστά της πολλά καλά να προεξοφλήσει και άρα οι πιθανότητες να βουλιάξει σε επίπεδα που θα τρόμαζαν είναι μικρές. Συνεπώς μια επιφανειακή προσέγγιση οδηγεί στην διάθεση για ανάληψη ρίσκου που θα φέρει μεγάλες αποδόσεις, αν τελικά επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία, που φυσικά υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Όσο όμως υπάρχει το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, οι θεσμικοί θα παραμένουν σε στάση επιφυλακής. Θα παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν κύρια στον τραπεζικό τομέα. Αυτός αναζητά τομές στην υπάρχουσα κατάσταση που θα λύνουν τα χέρια των τραπεζικών ιδρυμάτων και θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας νέας κεφαλαιακής στήριξης στο κοντινό μέλλον.
Για αυτούς του λόγους, ενώ πιθανά να μην εμφανιστούν δυνατές καθοδικές κινήσεις, δεν πρόκειται επίσης να υπάρξουν και μεγάλες αλλαγές στην τακτική που έχουν κρατήσει οι ξένοι θεσμικοί από τον Ιούλιο και μετά. Παράλληλα, αναμένουμε να διαχωριστεί η στάση των επενδυτών παγκόσμια ανάμεσα στις αξίες του δολαρίου και του ευρώ. Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα περάσουν στην παρακολούθηση του πληθωρισμού και της πολιτικής της Fed επί των επιτοκίων, θεωρώντας σε κάποιο βαθμό γνωστές τις προθέσεις της ομάδας που θα στελεχώσει τον νέο πρόεδρο στις κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις. Σε ένα μήνα από τώρα, η συνεδρίαση της Fed στις 13 - 14 Δεκεμβρίου, θα αποκαλύψει εάν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων. Αλλά η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση, καθώς πολλά πολιτικού περιεχόμενου γεγονότα αναμένονται στους ερχόμενους ένδεκα μήνες. Κυρίως αναφερόμαστε σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που είναι καθ΄οδόν σε περίοδο που οι κάλπες παγκόσμια όπου στήνονται… εκπλήσσουν.
Υπενθυμίζουμε το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016 στην Ιταλία, που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πιθανή επικράτηση του "ΟΧΙ" θα οδηγήσει σε παραίτηση τον κ. Ρέντσι. Την ίδια μέρα γίνονται οι επαναληπτικές εκλογές για την εκλογή Προέδρου στην Αυστρία. Ακολουθούν οι Κοινοβουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία και ανοίγει ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων απλά. Αφού τον Μάιο του 2017 θα διεξαχθούν οι Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τον Σεπτέμβριο του 2017 έρχεται η διεξαγωγή των Ομοσπονδιακών εκλογών στην Γερμανία. Τα χρηματιστήρια του ευρώ, σαν μηχανισμοί προεξόφλησης, θα επηρεαστούν από τα ανωτέρω και άρα, χωρίς ξεκάθαρη ορατότητα στη σχέση των θεσμών και κύρια του ΔΝΤ με της ελληνικής αρχές, δύσκολα θα κινηθούν επιθετικά αγοραστικά στην Αθηναϊκή αγορά. Μπορεί να κουράζει αυτή η αργή άνοδος που ακόμα δεν έφερε τους δείκτες στα προ του βρετανικού δημοψηφίσματος επίπεδα, αλλά είναι προτιμότερη από ένα πτωτικό ράλι απαξίωσης των ελληνικών μετοχών. Η εικόνα της αγοράς δεν άλλαξε, ακόμα και με το σοκ και τη θετική αντίδραση κατόπιν, από τον θρίαμβο του Τραμπ. Άρα το Country Risk έχει διαστάσεις που είναι μεγάλες, ακόμα και για την αντίδραση σε τέτοιας βαρύτητας διεθνώς γεγονότα και κρατά την αγορά σε αυτή την κατάσταση.
Στο εσωτερικό δε, υπάρχει μια κούραση του φρονήματος των πολιτών και των οικονομικών μονάδων της χώρας, που μπορεί να προσφέρει μόνο στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αν αργήσει να έρθει κάποιο θετικό οικονομικό σοκ.
Μακάρι να φταίει η κόντρα του ΤΧΣ με τους ανθρώπους της Εθνικής Τράπεζας, για το κόλλημα του δείκτη τους πολύ κάτω από τις 700 μονάδες. Αλλά ο κλάδος, χωρίς οριστική τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, θα βλέπει τις τραπεζικές μετοχές διεθνώς να ανακάμπτουν και θα μαζεύει ψίχουλα αισιοδοξίας. Όλες οι κατευθύνσεις είναι ανοικτές, αλλά οι traders των παραγώγων βλέπουν άνοδο, καθώς έδωσαν στα ΣΜΕ προ-πορεία έναντι του 25άρη πάνω από 12 μονάδες. Το ίδιο προβλέπουν οι traders των παραγώγων για τους ευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα στις συναλλαγές της Ασίας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Οι αγορές σε μεγάλο βαθμό είναι μηχανισμοί προεξόφλησης των οικονομικών εξελίξεων στο άμεσο και το απώτερο μέλλον. Όταν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάσεις ομαλότητας στα ελληνικά, κανονικότητας στη διεθνή ορολογία, τότε η πορεία της τιμής των διάφορων αξιών, που συνθέτουν τις υπάρχουσες ευκαιρίες για τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια, αποκτά στα μάτια των επενδυτών μια ισορροπία. Τότε η επενδυτική βιομηχανία λειτουργεί με τιμές που αντιστοιχούν στην σχετικά εύκολη πρόβλεψη του άμεσου και του μεσοπρόθεσμου οικονομικού μέλλοντος.
Πολιτική και αγορές
Στο 2016, πολιτικές εξελίξεις σε διάφορες χώρες με ισχυρές οικονομίες, ικανές να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εισήγαγαν στις αγορές υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας. Το είδαμε με την αρχική αντίδραση των διαφόρων τομέων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, αμέσως μετά το αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Το ζούμε και τώρα, μετά την επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, στην εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα. Οι αγορές αντέδρασαν όπως στη φήμη για κάποιο επερχόμενο αρνητικό γεγονός, δηλαδή μετά το γεγονός, πήραν αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που είχαν όταν το προεξοφλούσαν αρνητικά. Έτσι, ενώ πολλοί περίμεναν ένα ξεπούλημα των μετοχικών αξιών, υπήρξε άνοδος που μάλιστα στις αγορές της Wall Street έφερε τον Dow σε επίπεδα νέου ρεκόρ υψηλών του βίου του. Αλλά δεν λησμονούμε πως έως την περασμένη Δευτέρα, τα χρηματιστήρια στην Νέα Υόρκη είχαν σχηματίσει την μακρύτερη αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων (εννέα στη σειρά φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 1980, 36 χρόνια) με συνολική πτώση από τις 24 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου για τον βαρύτερο δείκτη μετοχών του κόσμου -3,07%.
Τελικά η βδομάδα ξεκίνησε με άνοδο που την απέδωσαν οι περισσότεροι στην ανακούφιση που προεξόφλησαν οι «αισιόδοξοι». Ήτοι οι οπαδοί της συνέχειας στο καθεστώς που ισχύει στην αγορά των ΗΠΑ και τον πλανήτη, μέσω της εκλογής Κλίντον. Ακόμα και οι αναλυτές που δεν απέκλειαν την επικράτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, υποστήριζαν ότι το σύστημα που εγκατέστησε η σοφία των θεμελιωτών της σπουδαίας αυτής χώρας, στηρίζεται στον σωστό έλεγχο και τις ισορροπίες. Ανεξάρτητα από τον νικητή, θεώρησαν πιθανότερο να προκύψει πρόεδρος από το ένα κόμμα και στη γερουσία ή το κογκρέσο να πλειοψηφούν οι αντίπαλοι. Το περίφημο gridlock, που λειτουργεί τις περισσότερες φορές σαν φρένο σε κινήσεις που θα οδηγούσαν την πλειοψηφία στο να αγνοεί διαρκώς τη γνώμη της μειοψηφίας. Αυτό όσο και να ακούγεται παράξενα, λειτουργεί υπέρ ανόδου των μετοχών. Τελικά η υπεροχή των Ρεπουμπλικάνων ήταν γεγονός. Αποκαλύπτοντας ότι στη σιωπηλή πλειοψηφία, το πλήθος των «εξαθλιωμένων» μεταξύ των Αμερικανών, όπως θεωρούσε το επιτελείο της κ Κλίτον εκείνους που στήριζαν τον «λαϊκιστή» Τραμπ, ήταν μεγαλύτερο από τους οπαδούς της που ήταν οι σκεπτόμενοι πολιτικά ορθά.
Άνοδος με την εκλογή Τράμπ
Την Τετάρτη η μισή Αμερική θρηνούσε και η άλλη μισή πίστευε γεμάτη ελπίδα πως μια νέα μέρα είχε ξημερώσει για την πατρίδα τους. Ενώ την Τρίτη, μέρα της κάλπης, η άνοδος συνεχίστηκε, μαζί με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Αυτές μετά το αποτέλεσμα έπιασαν επίπεδα πάνω από το 2%, όταν φέτος στις 8 Ιουλίου ήταν στο 1,37% για το δεκαετές αναφοράς. Εμφανίστηκε συνεπώς συνωστισμός κατά την έξοδο κεφαλαίων από τις αγορές κρατικού χρέους. Προφανώς γιατί είναι πολλά τα «Αν» των αναλυτών, επί του πιθανού αντίκτυπου των πολιτικών που θα ακολουθήσει το επιτελείο του νέου εκλεγμένου Προέδρου, αλλά για μερικά έχουν δοθεί ήδη μάλλον ικανοποιητικές, για τους διαχειριστές κεφαλαίων, απαντήσεις.
Αυτό απεικονίζεται στην εικόνα των αγορών για την εβδομάδα. Ο S&P500 κλείνοντας στις 2164,45 μονάδες είχε επίδοση +3,80% και στο 2016 εμφάνισε κέρδη +5,90%. Ο Dow με άλμα +5,36% την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2011, έκλεισε στις 18.847,66 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +8,16%. Ο S&P400 ανέβηκε +5,69% με επίδοση φέτος +11,76% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +10,22%, αποδίδει στο έτος +12,90%. Ο δε Nasdaq, με κερδίζοντας +3,78%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2016 στο +4,59%. Ο χρυσός με βουτιά στη βδομάδα -5,96%, διατηρεί κέρδη στο έτος 15,74%. Παράλληλα, το πετρέλαιο έχασε -2,29%. Στο 2016 κερδίζει 16,32%.
Ο Nikkei με μεταβολή +2,78%, στο έτος χάνει -8,72%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,56% στη βδομάδα και κερδίζει +7,82% στο 2016. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +3,98%, με απόδοση -0,70% το 2016 και ο CAC ομοίως με μεταβολή +2,49% και ετήσια μεταβολή -3,25%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,73% και στο έτος αποδίδει -9,48%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία προσέθεσε +3,03% και στο 2016 χάνει -21,50%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ζάρωσε κατά -3,92%, και στο έτος ενισχύεται +36,52%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -3,68%, με επίδοση στο 2016 +4,66%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,12%, και επίδοση για το 2016 +1,18%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε πτώση -1,67%, στο 2016 αποδίδει +2,51%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -0,49% και στο 2016 έχει κέρδη +2,81%. Άνοδο +2,26% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -9,70%.
Την Παρασκευή, μετά από δύο ημέρες διαπραγμάτευσης με μεγάλους όγκους γεμάτες έντονες διακυμάνσεις των μετοχικών αξιών, οι συναλλαγές ήταν εμφανώς ήρεμες. Αφού όλοι κοντοστάθηκαν, για να πάρουν μια ανάσα από την αναζήτηση επαναξιολόγησης όλων των αξιών της κεφαλαιαγοράς, με βάση όσα οι αγοραίοι κυριολεκτικά «μαντεύουν» ότι πρόκειται να κάνει ο νέος πρόεδρος. Άπαντες ψάχνουν τομείς της αγοράς και κλάδους στα χρηματιστήρια που εκτιμούν πως θα χάσουν ή θα κερδίσουν από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Βιομηχανικές εταιρείες και οι Τράπεζες ήταν στο τιμόνι της ανόδου κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις. Είναι εμφανές ότι οι επενδυτές τοποθετούνται σε μετοχές που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πιθανή αύξηση των κρατικών δαπανών, από τη μείωση των ρυθμίσεων στην αγορά και από την άνοδο του πληθωρισμού.
Πιέσεις στα ομόλογα
Αρχή της αναγνώρισης φούσκας στα ομόλογα όσα συνέβησαν στις αγορές κρατικού χρέους αυτή την εβδομάδα; Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις έδειξαν πως η πόρτα είναι ανοιχτή για τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο. Υπάρχει ένα 80% πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, έναντι 76% των πιθανοτήτων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Οι ρευστοποιήσεις ώθησαν την απόδοση του γερμανικού Bund αναφοράς στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. Περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από την αξία των ομολόγων σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα. Καθώς οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν στις ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Donald Trump θα χαρακτηριστούν από αύξηση των κρατικών δαπανών και από επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Η κεφαλαιοποίηση του δείκτη ομολόγων για την παγκόσμια αγορά υποχώρησε κατά 450 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο την Πέμπτη, που ήταν η τέταρτη ημέρα της πτώσης που ώθησε τη συνολική ζημία της εβδομάδας πάνω από 1.000 δισεκατομμύρια. Φαινόμενο που εμφανίστηκε, με αυτή, δύο φορές μόνο μέσα σε δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch. Οι μετοχές παγκόσμια προσέθεσαν στην κεφαλαιοποίησή τους 1.300 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο. Οι αποδόσεις των ΗΠΑ 30-ετών ομολόγων, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες από εκείνες για τις μικρότερες διάρκειες σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, εμφάνισαν το μεγαλύτερο άλμα αυτή την εβδομάδα από τον Ιανουάριο του 2009.
Στις δε αγορές Ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν την Παρασκευή, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 2%, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2015. Ενώ το Γερμανικό 10ετές υποχώρησε για πέμπτη ημέρα, ωθώντας την απόδοσή του στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.
ΧΑ
Με +1,51% άνοδο, «πέρασε» η αγορά το τεστ αντοχής
Την εβδομάδα που πέρασε δοκιμάστηκε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αποδείχθηκε η ανθεκτικότητά του απέναντι στο απροσδόκητο από τη σφαίρα της πολιτικής. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης συνέβαλλε στην άνοδο των βασικών δεικτών των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η τιμή του χρυσού πιέστηκε. Υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί εγκατέλειψαν τα ασφαλή επενδυτικά λιμάνια που είχαν επιλέξει μέσα στον Οκτώβριο, όταν διαπίστωσαν πόσο «προεδρικά» συμπεριφέρθηκε ο νικητής υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Στο ΧΑ η εβδομάδα ξεκίνησε με άνοδο. Οι αναλυτές την απέδωσαν στην αίσθηση που προκάλεσε η απόφαση του ανασχηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Ήταν ωστόσο παγκόσμια η στροφή προς τις μετοχικές αξίες τη Δευτέρα, όταν ο ΓΔ διέκοψε μια καθοδική πορεία που ακολούθησε από τις 20 Οκτωβρίου ως και τις 4 Νοεμβρίου. Τότε έκλεισε στις 573,92 από τις 595,9, που ήταν το κλείσιμο στις 20/10 με μέγιστο εκείνου του μήνα στις 599,26 μονάδες. Από τις 574 μονάδες που παρέλαβε η αγορά τον ΓΔ τη Δευτέρα, με τζίρο καλύτερο των τριών αμέσως προηγούμενων συνόδων, αφού έπιασε τα 40 εκατ. ευρώ, ο 25άρης κέρδισε +1,40%, με τον ΓΔ στο +1,16% και κλείσιμο πάνω από τις 580 μονάδες. Την άνοδο στήριξαν με το ότι δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο, ούτε δευτερόλεπτο, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, και ΦΦΓΚΡΠ.
Την Τρίτη ήταν μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ και όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λειτούργησαν με αδύναμους όγκους συναλλαγών. Στην Αθήνα, με τζίρο κάτω από 25 εκατ. ευρώ ο ΓΔ σκαρφάλωσε στις 582,2 μονάδες με άνοδο +0,28% ενώ ο 25άρης κέρδισε +0,34%, αφού ενδοσυνεδριακά πέρασαν και σε αρνητικό πεδίο. Την Τετάρτη, σημειώθηκε αρχικά σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών, αλλά σταδιακά επικράτησαν οι ψυχραιμότερες σκέψεις στο επενδυτικό κοινό διεθνώς. Άλλωστε στην πτώση της παγκόσμιας αγοράς μετοχών από τις 20 Οκτώβρη και μετά, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι είχε ενσωματωθεί στις τιμές η πιθανότητα νίκης του κ. Τραμπ. Στην αγορά μας ο ΓΔ έκλεισε με οριακή πτώση -0,05%, ενώ ο 25άρης, αντέχοντας στις πιέσεις του τέλους των συναλλαγών, ενισχύθηκε +0,40% και ο τζίρος επέστρεψε στα 40 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη, σημειώθηκε άνοδος των μετοχικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα και μετοχές του αθηναϊκού ταμπλό ακολούθησαν.
Ο μέσος όρος μετά από καιρό πέρασε πάνω από τις 592 μονάδες, αλλά δεν κράτησε αυτά τα επίπεδα κλείνοντας στις 587,02, με το τζίρο να περνά πάνω από τα 61 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ έκλεισε τελικά με κέρδη +0,88%, με τον 25άρη στο +0,90%, χωρίς να περάσουν σε αρνητικό πεδίου ούτε στιγμή. Ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, πλησίασαν τα 17 εκατ. ευρώ και αφορούσαν τις ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΚΥΠΡ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ. Ήταν οι τράπεζες που οδήγησαν εκείνη τη μέρα στο μέγιστό τους ΓΔ και FTSE25, αλλά αυτών η υποχώρηση, λόγω πιέσεων στο τέλος, κατέβασε αρκετά πιο χαμηλά το κλείσιμό τους. Την Παρασκευή ωστόσο, ήταν μέρα που οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη διόρθωναν, καθώς τα σημαντικά κέρδη του τετραήμερου, επέβαλλαν ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση ικανοποιητικών κερδών. Ο ΓΔ υποχώρησε -0,75%, με οδηγό της καθόδου τις Τράπεζες, την εποχή που ο κλάδος από επενδυτική δυσμένεια αποκτά την εύνοια. Καθώς οι αναλυτές προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων και άρα διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση του 25άρη κατά -1,12% της οποίας το μεγαλύτερο μέρος προκάλεσε η βουτιά του Τραπεζικού δείκτη κατά -2,37% από +2,51% την Πέμπτη. Αλλά στη βδομάδα εμφάνισε άνοδο +4,59%, και συνέβαλλε στην εβδομαδιαία ενίσχυση του ΓΔ κατά +1,51% και του 25άρη κατά +1,72% με τον FTSEM λιγότερο ευνοημένο στο +1,16%.
Η δυναμική της τελευταίας συνόδου υπογράμμισε τη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες και στη διαμόρφωση του γενικού κλίματος. Η σχέση των διοικήσεών τους με το ΤΧΣ παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεσμικών και οι εκκρεμότητες από τα κόκκινα δάνεια ανεβάζουν την ανησυχία για την μελλοντική κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ωστόσο σταμάτησαν να αποτελούν τον κλάδο που οι μετοχές του συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από το 60% του συνολικού τζίρου. Η επικέντρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε σε μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αλλά σε εβδομαδιαία βάση ανήκουν στις κερδισμένες της εβδομάδας της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.
Λίγες οι μετοχές του 25άρη με απώλειες στη δεύτερη βδομάδα του Νοέμβρη με τις μεγαλύτερες για τις ΛΑΜΔΑ -2,03%, ΕΕΕ -1,60%, και ΦΦΓΚΡΠ -1,29%. Υπάρχει και μια ομάδα με μικρή πτώση στο πενθήμερο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,95%, ΜΟΗ -0,55%, ΜΕΤΚ -0,52%, ΜΥΤΙΛ -0,20% και ΟΛΠ -0,16% που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην καλή τους επίδοση την προηγούμενη βδομάδα ή βδομάδες, εκτός της τελευταίας. Μεταβολές κοντά στους δείκτες είχαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,79%, ΕΥΔΑΠ +1,11%, ΕΥΡΩΒ +1,76%, ΟΤΕ +1,64% και λιγότερο η ΕΧΑΕ +0,89%, με τη ΜΠΕΛΑ +0,09% σχεδόν αμετάβλητη.
Είναι πολυπληθής η ομάδα των blue chip με άνοδο πάνω από +2% και αποτελείται από τις ΑΛΦΑ +6,85%, ΤΙΤΚ +5,53%, ΔΕΗ +4,55%, ΕΛΠΕ +4,18%, ΠΕΙΡ +3,60%, ΕΤΕ +3,37%, ΟΠΑΠ +3,28%, ΒΙΟ +3,17%, ΓΡΙΒ +2,14% και ΑΡΑΙΓ +2,02%. Το μίγμα των ειδήσεων που θα προκύψουν την τρέχουσα εβδομάδα αφήνει όλα τα περιθώρια ανοικτά αναφορικά με τη δυναμική των τιμών των ελληνικών μετοχών.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην εβδομάδα προ της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, ο 25άρης με άνοδο στις τρεις από τις πέντε συνόδους και μικρές μεταβολές στις δυο πτωτικές, κέρδισε +1,72%. Σε αυτό, συνέβαλαν 17 blue chip. Tη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι ΑΛΦΑ +6,85%, ΤΙΤΚ +5,53%, ΔΕΗ +4,55% και ΕΛΠΕ +4,18%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ενισχύθηκαν κατά 228%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 8.682 από 7.225.
Οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5.175 από 6.601. Ο όγκος της ανήλθε στα 2.560 από 1.032 ΣΜΕ ημερησίως, και της επόμενης σε 1.426 από 184. Οι προσδοκίες των traders είναι ευοίωνες. Όρισαν υστέρηση του 25άρη (1536,40), της τάξης των -12,25 μονάδων με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 1548,75 μονάδες, επίσης της σειράς Δεκεμβρίου στις 1548,75.
Την Πέμπτη, σημειώθηκε άνοδος των μετοχικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα και μετοχές του αθηναϊκού ταμπλό ακολούθησαν. Ο μέσος όρος μετά από καιρό πέρασε πάνω από τις 592 μονάδες, αλλά δεν κράτησε αυτά τα επίπεδα κλείνοντας στις 587,02, με το τζίρο να περνά πάνω από τα 61 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ έκλεισε τελικά με κέρδη +0,88%, με τον 25άρη στο +0,90%, χωρίς να περάσουν σε αρνητικό πεδίου ούτε στιγμή. Ο δε δείκτης των παραγώγων έπιασε οριακά τις 1574 μονάδες στο μέγιστο μέρας που είναι επίπεδα τιμών που εγκατέλειψε πτωτικά από τις 25 Οκτωβρίου. Αλλά η δυναμική της Παρασκευής τον έκλεισε στις 1536,4 μονάδες λίγο πάνω από το ελάχιστο μέρας στις 1536,27. Αυτή η εξέλιξη επιβάρυνε στατιστικά την πορεία του αφού τον έφερε κάτω από τον ΚΜΟ 30 ημερών (1545,61) καθιστώντας παράλληλα στηρίξεις τον ΚΜΟ 50 ημερών στις 1532,04 μονάδες και τον ΚΜΟ100 ακόμα χαμηλότερα στις 1514,86. Ο ΚΜΟ 30 αποτελούσε από τις 2 Νοεμβρίου οροφή καθώς το μέγιστο των συνεδριάσεων ήταν λίγο πάνω αλλά ποτέ δεν έκλεισε πάνω από αυτόν η αγορά τον 25άρη ως την περασμένη Πέμπτη. Άρα σήμερα οι αισιόδοξοι αναμένουν επαναφορά του 25άρη πάνω από τον γρήγορο κινητό μέσο του διαφορετικά θα επικρατήσουν οι πιέσεις και θα δοκιμαστούν οι προαναφερθείσες στηρίξεις.
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Η μείωση της μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, συνδέεται με τους περιορισμένους όγκους συναλλαγών και την επενδυτική απραξία, εν αναμονή σημαντικών ειδήσεων σχετικά με την πορεία της Αξιολόγησης και τη διαχείριση του χρέους.
Η μείωση του "ρίσκου Χώρας", όπως αποτυπώθηκε από την ανοδική τάση των τιμών των Ελληνικών ομολόγων, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί σχετική αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Ο Γενικός Δείκτης καλείται να "εκμεταλλευτεί" την αυξημένη διάθεση των επενδυτών, Παγκοσμίως, για ανάληψη ρίσκου (νέο ιστορικό υψηλό Dow Jones - σταδιακή εκροή κεφαλαίων από "ασφαλή καταφύγια", όπως ο Χρυσός και τα Κρατικά ομόλογα άριστης πιστοληπτικής αξιολόγησης).
Τα επίπεδα των 599, 605 και 620 μονάδων αποτελούν τους βασικούς ανοδικούς στόχους. Μεγάλα τεχνικά στηρίγματα εντοπίζουμε στις 568, 560 και 548 μονάδες. Στις Αναπτυγμένες Αγορές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι τελευταίες εβδομάδες του έτους, που ιστορικά παρουσιάζουν θετική εποχικότητα, καθώς και η αντίδραση των επενδυτών στα μηνύματα που θα εκπέμψουν Fed και ΕΚΤ.
Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, άφησε μάλλον αρνητικά μηνύματα, καθώς εκτός από το κλείσιμο των δεικτών στα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν και τα "gap" που άφησε ανοιχτά η προηγούμενη συνεδρίαση, τα οποία υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέμεναν ανοιχτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν "gap εκκίνησης", ενώ τώρα βάζουν τις προϋποθέσεις να θεωρηθούν "gap εκτόνωσης".
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Βραχύβια αποδείχθηκε η είσοδος του Γενικού Δείκτη στην ζώνη των 585 - 590 μονάδων, 'βολιδοσκοπώντας' την προηγούμενη 'υποβαστάζουσα' γραμμή ανοδικής τάσης του Σεπτεμβρίου, στις 592 μονάδες περίπου.
Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της εν λόγω γραμμής θα έσπρωχνε τον Δείκτη για 4η φορά πάνω στην επόμενη γραμμή αντίστασης στις 607 μονάδες. Βέβαια μέχρι στιγμής με αυτό το τζίρο και με αυτές τις κινήσεις ανακύκλωσης των ίδιων κεφαλαίων από μια μικρή μερίδα "ενεργών κωδικών" οι τιμές άνω των 610 μονάδων θα συνέχιζαν να φαντάζουν ως "όνειρο θερινής νυκτός". Επίσης, στατιστικώς, η μακρόσυρτη επενδυτικά εκνευριστική πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη με σχεδόν ανύπαρκτο τζίρο συναλλαγών, δε συγκεντρώνει τους απαραίτητους πόντους για την πραγματοποίηση μιας ανοδικής κίνησης απελευθέρωσης, καθώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό δημιουργείται μετά από βίαια καθοδικά "peak" ρευστοποιήσεων.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το "γλίστρημα", εκ νέου, κάτω από τις 1550 μονάδες θα επιφέρει πτωτική κίνηση προς το επίπεδο, που εκτείνεται μεταξύ των 1500 με 1475 μονάδων.
Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η άρνηση διακράτησης των 660 μονάδων θα επαναφέρει τον εν λόγω δείκτη στο γνωστό καθοδικό μοτίβο τριβής των 635 μονάδων. Διαγραμματικά όσο ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα των 680 μονάδων, τόσο θα διπλασιάζονται τα ποσοστά εκδήλωσης ενός "βίαιου φλερτ" με την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 613 μονάδων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Η συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης θα περάσει στην Ιστορία για την μεγάλη εναλλαγή της ψυχολογίας και των διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν από την προσυνεδρίαση των Παραγώγων έως την λήξη των συναλλαγών, κυρίως στις Αγορές του εξωτερικού.
Η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου Υποψηφίου από το ξεκίνημα της ροής των επίσημων αποτελεσμάτων οδήγησε σε ένα έντονο ξεπούλημα, για να ακολουθήσει μια σταδιακή ανάκαμψη μέχρι την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων που έφερε τους δείκτες στο κλείσιμο στα υψηλά ημέρας.
Οι δεύτερες αναγνώσεις για το οικονομικό πρόγραμμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ (μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση Δημόσιων επενδύσεων κλπ) όχι μόνο δεν ανέστειλαν τις αρχικές επιφυλάξεις αλλά οδήγησαν και σε εκ νέου προσέγγιση των ιστορικών υψηλών για τον Dow Jones.
Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν επί του πρακτέου και σε βάθος χρόνου. Ωστόσο το "κέρδος" από όλη την υπόθεση είναι η ενσωμάτωση μιας ακόμη αβεβαιότητας στις τιμές, καθώς οι Αγορές δεν έχουν να κάνουν πλέον με το ποιος θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, αλλά το πως θα εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα ο Νικητής των εκλογών το οποίο είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη.
Η Ελληνική Αγορά κινήθηκε ακόμα πιο μετριοπαθώς. Οι εγχώριοι επενδυτές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στις εξελίξεις της 2ης αξιολόγησης, αλλά και της συζήτησης για το χρέος. Ενδεχομένως αυτό να αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα έναντι άλλων Αγορών, αφού οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε ένα από τα δύο - ή και στα δύο- μέτωπα, θα μπορούσε να ανανεώσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Την εβδομάδα που πέρασε οι αποδόσεις του δεκαετούς Ελληνικού ομόλογου κινήθηκαν ακόμα και κάτω από το 7%, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο γεγονός, ή δήλωση, που να αποτελεί λόγο για μια άμεση αναβάθμιση, ή αλλαγή στάσης απέναντι στο Ελληνικό χρέος. Το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα Ελληνικά ομόλογα να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους και τις μετοχές να κλείνουν ελαφρώς υψηλότερα από την περασμένη Παρασκευή, βάζοντας τέλος στον "συναγερμό" της περασμένης εβδομάδας, ενόψει των Αμερικανικών εκλογών.
Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα σε επίπεδο τεχνικής εικόνας. Μάλιστα η εβδομάδα που πέρασε είχε σχεδόν το ίδιο εύρος διακύμανσης με την προηγούμενη, διανύοντας μια απόσταση 20 μονάδων. Όπως ήταν αναμενόμενο οι βραχυχρόνιοι δείκτες (ΚΜΟ-30 ημερών) επέστρεψαν σε ανοδική τάση, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλονται δραματικά οι πιθανότητες διαφυγής, είτε ανοδικά, είτε καθοδικά. Πλέον, το κομβικό σημείο για την διάσπαση της συσσώρευσης έχει μετακινηθεί υψηλότερα (599 μονάδες), αφού κάθε προσπάθεια που έχει πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο έως σήμερα έχει απλώς μετατοπίσει το σημείο οριακά. Η κίνηση παραμένει πλάγια, οι τζίροι ακόμα δεν δίνουν ισχυρές ενδείξεις για αλλαγή της δυναμικής και οι ταλαντωτές, μετά από μια σύντομη καθοδική βόλτα, επέστρεψαν στις ουδέτερες ζώνες τιμών.
Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα, δεν δίνει ακόμα πληροφορίες για κάτι διαφορετικό από την έως τώρα εικόνα, οι βελτιώσεις που έχουν παρατηρηθεί θα μπορούσαν να θεωρηθούν εύθραυστες, ενώ οι πωλητές έχασαν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν μια "μεγάλη νίκη" διασπώντας σημαντικά επίπεδα στήριξης και εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό.
Η επίσκεψη του –απερχόμενου- Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου δεσπόζει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Μια ημέρα νωρίτερα (14/11) θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική αρχή. Από πλευράς αποτελεσμάτων εννεαμήνου η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει μετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας (14/11) ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς (15/11) και οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις κλείνουν με Motor Oil και Εurobank το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου.
Σήμερα
Το δολάριο των ΗΠΑ έχει χτυπήσει μια κορυφή εννέα μηνών στην Ασία, σήμερα Δευτέρα 14/11, καθώς ο κίνδυνος της ανάπτυξης ταχύτερα εγχώριου πληθωρισμού και δημοσιονομικών ελλειμμάτων, έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ όλο και πιο ψηλά, διαμορφώνοντας ένα επώδυνο μείγμα για τα περιουσιακά στοιχεία σε πολλές αναδυόμενες χώρες της Ασίας.
Τα E-mini futures του S & P 500 έχουν άνοδο +0,5% και οι traders έχουν στοιχηματίσει για στερεά κέρδη στην έναρξη των συναλλαγών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Το δολάριο αγόραζε περισσότερα 107 γιεν σε μια έντονη διαπραγμάτευση και έχει χτυπήσει τα 107,43 γιεν, ενώ το ευρώ άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο και αγόραζε περίπου 1,0773 δολάρια.
Οι αποδόσεις για τα 10-ετή ομόλογα ΗΠΑ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο σήμερα στο 2,21%, ενώ για αυτά των 30ετών ανήλθαν στο 3%.
Το άλμα στις αποδόσεις του χρέους των ΗΠΑ που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο απείλησαν να απορροφήσουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μειώνει τη διάθεση για αγορές αξιών στην Ασία.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω -1% οδηγημένος στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τα μέσα Ιουλίου, την Παρασκευή. Η αγορά στην Ινδονησία οδήγησε τις απώλειες με πτώση 2,6%. Σε αντίθεση, στην Ιαπωνία ο Nikkei πήδηξε 1,7% από την αποδυνάμωση του γιεν και φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος εννέα μηνών. Πήρε μια πρόσθετη ώθηση από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2% κατά το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ελάφρυνση του χρέους θα ζητήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς θα κάνει θετική αναφορά στην κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το Δ.Ν.Τ., ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί».
Ξεκινάει αύριο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Οι θεσμοί αναμένονται εντός της ημέρας στην Αθήνα, καθώς αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένα τα πρώτα «ραντεβού» με τους Έλληνες υπουργούς. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν κυρίως, στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης, αλλά και στις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
Για τα μέσα της εβδομάδας - Τρίτη ή Τετάρτη - προγραμματίζεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο σε επίπεδο επικεφαλής. Η εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αρχίζει τυπικά τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά τα πρώτα ραντεβού σε επίπεδο υπουργών από την ελληνική πλευρά και επικεφαλής κλιμακίων, από την άλλη, προγραμματίζονται για μία ή δύο ημέρες αργότερα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την «πρεμιέρα» σε επίπεδο επικεφαλής, οι 20 ημέρες από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι και το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Ύφεση της τάξης του 0,4% - 0,2% αναμένει για το σύνολο του 2016 η Alpha Bank, εκτιμώντας ωστόσο, ότι στο β’ εξάμηνο του έτους, η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εύρους 0,2% - 0,5%. Σε κάθε περίπτωση πάντως, διευκρινίζεται στην εβδομαδιαία έκθεση της τράπεζας, η περαιτέρω βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους.
Στην προσέλκυση επενδύσεων φέρεται διατεθειμένη να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση συστήνοντας ειδική επιτροπή, η οποία θα παρεμβαίνει και θα απεμπλέκει επιχειρηματικά σχέδια που «κολλάνε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ως ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη στην προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τη σύσταση επιτροπής με αντικείμενο τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας θέτει ως στόχο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. Καθιστώντας αναγκαία την ανατροπή του κλίματος αποεπένδυσης, υπογραμμίζει τη σημασία των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι επιδίωξη του υπουργείου αποτελεί η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και η ανάπτυξη δυναμικών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. (ΕΒΖ) στη Σερβία, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο ΑΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παντελής Μανής. Το ελάχιστο τίμημα, που θα κληθεί να καταβάλει ο υποψήφιος επενδυτές, ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στη Σερβία, οι οποίες παρά τα προβλήματα της εταιρείας, παραμένουν κερδοφόρες.
Με τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα γίνει εκτός απροόπτου σήμερα, εκτυλίσσεται ένα νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ Ταμείου και διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Η εντύπωση ότι επί του παρόντος επικρατεί μια λύση συμβιβαστική και ότι η αναμέτρηση μεταφέρεται σε δεύτερο χρόνο, ανατράπηκε από την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που ενέτειναν τη φημολογία περί πίεσης προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί.
Εδραιώνει την κυριαρχία του στη μάχη για τον έλεγχο της Σουρωτή Α.Ε. ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, μέσα σε δέκα μέρες, εξαγόρασε από μικρομετόχους της εταιρείας της Θεσσαλονίκης ποσοστό που φθάνει το 44%. Μάλιστα, με χθεσινή επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Σουρωτής ο κ. Σαββίδης ζητεί τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τον ορισμό νέου Δ.Σ.
Ας μιλήσουν οι αριθμοί. Ο λόγος αφορά και στα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, αλλά κυρίως στον πραγματικό αριθμό των ανέργων και στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η μηνιαία ανεργία κατέγραψε μικρή μείωση τον περασμένο Αύγουστο.
Πιο συγκεκριμένα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2016 διαμορφώθηκε στο 23,4% έναντι του 24,6% τον Αύγουστο του 2015, αλλά ήταν κατά τι υψηλότερη από το 23,3% του Ιουλίου του 2016.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συγκεκριμένα, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 240.000 βαρέλια σε 33,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι συγκεκριμένες τάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη συμφωνία των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής σε 32,5 - 33 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή του Οκτωβρίου είναι η υψηλότερη από το 2008.
Το «σκληρό Βrexit» αποτελεί την πιθανότερη έκβαση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης S&P. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι εξαιτίας του Brexit, η βρετανική οικονομία θα υποστεί «μεγάλο οικονομικό πλήγμα», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι «περιορισμένες».
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Ινδία η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του αδήλωτου πλούτου. Η απόφαση έχει εγείρει τη δυσφορία των καταθετών, οι οποίοι συρρέουν στις τράπεζες προκειμένου να ανταλλάξουν τα καταργηθέντα χαρτονομίσματα με νέα, χαμηλότερης αξίας. «Υπάρχει ένα γενικευμένο χάος» δηλώνει στο πρακτορείο Reuters, ο Νερέντρα Μόντι, ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Για μία σειρά αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αλλά και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Στη μηνιαία - καθιερωμένη έκθεση του, το γερμανικό υπουργείο τονίζει ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα. Μάλιστα, μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων, ξεχωρίζει τον κίνδυνο επαναφοράς του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο.
Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών, εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα της Nvidia Corp, καθώς ενισχύθηκαν κατά 53,6% σε 2 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί εσόδων 1,69 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά κέρδη παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 542 εκατ. δολάρια, έναντι 246 εκατ. το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία προχώρησε στην αύξηση του μερίσματος σε 0,14 δολάρια/μετοχή έναντι 11,5 δολαρίων/μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Στην πρόωρη αποπληρωμή 1 δισ. ευρώ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) προχώρησε σήμερα η Ισπανία,στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, ύψους 41,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2013. Πρόκειται για την τέταρτη δόση, η οποία καταβάλλεται πρόωρα, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις θετικές συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Το εναπομείναν χρέος της Ισπανίας προς τον ESM ανέρχεται πλέον στα 34,7 δισ. ευρώ. Για το 2016 είναι προγραμματισμένη η αποπληρωμή ακόμη 1 δισ. ευρώ.
Η τιμή του μετάλλου βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από την ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, χάρη στις δεσμεύσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για αύξηση των έργων υποδομής. Αυτή τη στιγμή (14.54), η τιμή του χαλκού ενισχύεται κατά 5,58% στα 5.930 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τα 5.999 δολάρια.