Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 00:01

Τετραήμερο σερί

ΤΟ ΜΙΝΙ-ΡΑΛΙ τείνει να παγιωθεί στη Wall Street, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και η ανακοίνωση ενθαρρυντικών κερδοφοριών διεύρυνε τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών.

ΤΟ ΜΙΝΙ-ΡΑΛΙ τείνει να παγιωθεί στη Wall Street, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και η ανακοίνωση ενθαρρυντικών κερδοφοριών διεύρυνε τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών.

Οι μετοχές κέρδισαν έδαφος για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου της πτώσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και της ανακούφισης των πληθωριστικών ανησυχιών. Αλλά το κλειδί στην αγορά παραμένει το πετρέλαιο.

Η αισιοδοξία για τις εταιρικές κερδοφορίες πρώτου τριμήνου συνέβαλαν στη θετική ψυχολογία των επενδυτών επισκιάζοντας την επιφυλακτικότητα από τη Wal-Mart και την υποχώρηση των μετοχών της Pfizer.

Οι δύο βασικοί δείκτες Dow Jones και Standard & Poor΄s 500 ενισχύθηκαν για τρεις συνεδριάσεις στη σειρά, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά στις δύο από τις τελευταίες τρεις.

Η άνοδος περιείχε μεικτά χαρακτηριστικά όπως τεχνικά προγράμματα αγορών μετά από τέσσερις εβδομάδες άσκοπης περιπλάνησης της αγοράς και της ανακούφισης των πληθωριστικών πιέσεων στο πλαίσιο της γενικότερης πτωτικής εικόνας της πετρελαϊκής αγοράς και των αποδόσεων των αμερικανικών χρεογράφων.

Μετά από υποχώρηση τεσσάρων εβδομάδων, οι βασικοί τομείς της αγοράς άρχισαν να ξαναβρίσκουν το ρυθμό τους παίζοντας σημαντικό ρόλο σ΄αυτό η αισιοδοξία των επενδυτών για τις κερδοφορίες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηριζόμενη από τα υψηλότερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων εταιρειών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 60,30 μονάδες, ποσοστό 0,58%, φθάνοντας στις 10.546,32 μονάδες. Με άνοδο 19,65 μονάδων, ποσοστό 0,98%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.018,79 μονάδες.

Μεταξύ των εταιρειών που σημείωσαν απώλειες η μετοχή της Pfizer είχε τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones με απώλειες 1,6%, ενώ στο δείκτη S&P500 η δεύτερη σε απώλειες ήταν η μετοχή της Wal-Mart.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τερμάτισαν στο υψηλότερο επίπεδο του μήνα, καθώς τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και οι φήμες για νέα δραστηριότητα συγχωνεύσεων στον ενεργειακό τομέα βοήθησαν δεικτοβαρή χαρτιά όπως της Shell.

Οι απώλειες στον τομέα λιανικής και εμπορίου περιόρισαν τα κέρδη της αγοράς. Ο δείκτης FTSEurofirst των πανευρωπαϊκών blue chips ήταν υψηλότερα κατά 0,3% στις 1.101,50 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 1,5% για τρεις συνεδριάσεις, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,50% στις 3.090,7 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ