Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 13:39

Συνεργασία Royal/Dutch-ChevronTexaco με την Ν. Κορέα στο φυσικό αέριο

ΜΕ την κυβέρνηση της Ν. Κορέας, στο πλαίσιο της προσφοράς της, για την αγορά κρατικού μεριδίου, στο επιχειρηματικό σχέδιο των Φιλιππίνων, Malampaya και τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της χώρας, τάσσονται Royal Dutch/Shell Group και ChevronTexaco Corp., σύμφωνα με την PNOC Exploration Corp.

H LG International Corp., η οποία ηγείται της προσφοράς της Ν. Κορέας, ενημερώθηκε για το θέμα, ανέφερε ο Elpidio Gamboa, νομικός σύμβουλος της PNOC Exploration, κατόχου του 10% του κρατικού μεριδίου της πηγής ενεργείας. «Θα διαβιβάσουμε το θέμα το συντομότερο δυνατό στο διοικητικό συμβούλιο της PNOC, καθώς επίσης και στην επιτροπή αποκρατικοποιήσεων», είπε σήμερα ο Gamboa, στη Μανίλα.

Η Shell και η ChevronTexaco, που έχουν στην κυριότητά τους από 45% του επιχειρηματικού σχεδίου Malampaya, η κάθε μία, έχουν το δικαίωμα να συνδυάσουν τις προσφορές τους για το μερίδιο της PNOC Exploration ,που πωλείται στην πηγή, με αρκετά αποθέματα αερίου, για την ηλεκτροδότηση τριών εκατ. κατοικιών για 20 χρόνια. Η Korea Gas, τμήμα του ομίλου LG International, είπε τον Φεβρουάριο, αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία πώλησης αυτόν τον μήνα με την PNOC Exploration.

«Η LG International και η εταιρεία μας, έχουν ενημερωθεί για το εγχείρημα», ανέφερε ο Chung Song Bay, στέλεχος του τμήματος οικονομικών της Korea Gas, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαστε σίγουροι εάν ο συνδυασμός της προσφοράς, αυτομάτως μας καθιστά ακατάλληλους να κλείσουμε τη δουλειά. Θα κινηθούμε, αφού εξετάσουμε το θέμα με την PNOC».

Η κρατική εταιρεία, πουλά μερίδιο 4,9% στις εγκαταστάσεις της στη συγκεριμένη περιοχή, προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 175 εκατ. δολ. ΗΠΑ, που έλαβε το 1999 και να χρηματοδοτήσει το μερίδιό της, στο επιχειρηματικό σχέδιο.

Ο κορεατικός όμιλος, ο οποίος περιλαμβάνει την Daesung Industrial Co. και την Seoul City Gas Co., συμφώνησε να καταβάλλει περίπου 127 εκατ. δολ. ΗΠΑ για μερίδιο 4,9%, σύμφωνα με τον Chung, της Korea Gas.