Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 08:35

ΗΠΑ: 38% αύξηση των παραγγελιών εργαλείων τον Φεβρουάριο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 38%, σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι παραγγελίες μηχανικών εργαλείων στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, καθώς τα εργοστάσια επέκτειναν την παραγωγή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα από δύο εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Η αξία των παραγγελιών, για εργαλεία που κατασκευάστηκαν στην Αμερική και το εξωτερικό, τα οποία χρησιμοποιούνται για το κόψιμο και τη μορφοποίηση των μετάλλων, αυξήθηκε στα 242 εκατ. δολ. τον Φεβρουάριο από 176 εκατ. δολ. πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Association for Manufacturing Technology και την American Machine Tool Distributors' Association, σήμερα. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 28%, φθάνοντας στα 455 δισ. δολ. το πρώτο δίμηνο του 2005, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τον Φεβρουάριο, οι παραγγελίες αυξήθηκαν έναντι του Ιανουαρίου για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, καταδεικνύοντας περαιτέρω αύξηση, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Τα νέα μηχανήματα βελτίωσαν την αποδοτικότητα τους, βοηθώντας στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Ιστορικά, όταν τα αποτελέσματα του Φεβρουαρίου είναι υψηλότερα του Ιανουαρίου, οι παραγγελίες εργαλείων βρίσκονται σε ανοδική πορεία», ανέφερε ο John Byrd, πρόεδρος της Association for Manufacturing Technology, συμπληρώνοντας: «Γι αυτό πιστεύω ότι ο κλάδος μας και η βιομηχανία στο σύνολό της θα γνωρίσει αύξηση της ανάπτυξης το 2005».

Οι παραγγελίες μηχανικών εργαλείων τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 13,5% από τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από μήνα σε μήνα, από το 2001. Οι παραγγελίες ένα μήνα πριν κινήθηκαν πτωτικά σε πέντε από τα τελευταία επτά χρόνια.

Η ζήτηση ήταν υψηλότερη και στις πέντε περιοχές των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Αυξήθηκαν 78% στα νότια, φθάνοντας τα 33 εκατ. δολ., 48% στα κεντροδυτικά φθάνοντας τα 97 εκατ. δολ., 43% στα κεντρικά, φθάνοντας τα 48 εκατ. δολ., 12% στα βορειοανατολικά φθάνοντας τα 36 εκατ. δολ. και 9,3% στα δυτικά, φθάνοντας στα 29 εκατ. δολάρια.