ΤΗΝ πάταξη της παραοικονομίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάσμα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία ελπίζει ότι θα μπει η Τουρκία σε 10 με 15 χρόνια, υποσχέθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μπορέσουμε να καταχωρήσουμε την αδήλωτη οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να επηρεάσουμε την ισορροπία της ελεύθερης αγοράς», είπε ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη, στις 8 Απριλίου, συμπληρώνοντας: «Το πιο σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία, είναι οι αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες. Το μέγεθός τους είναι υψηλότερο του 50%, αυτών που είναι δηλωμένες».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ζητήσει από την Τουρκία να βελτιώσει την είσπραξη φόρων στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 10 δισ. δολ., εκτιμώντας, ότι η κυβέρνηση συλλέγει περίπου το ήμισυ των φόρων που της αναλογούν.
Η Τουρκία λέει, ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., η οποία έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου, θα ισχυροποιήσει τη δημοκρατία στη χώρα και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αυτό, θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας, που σήμερα είναι 10% και θα μειώσει τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το έλλειμμα ύψους 321 δισ. λιρών (238 δισ. δολ. ΗΠΑ).
Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας, που αριθμεί περίπου 70 εκατ. κατοίκους, αποτελεί το περίπου 27% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το ήμισυ του μέσου όρου των 10 χωρών που μπήκαν στην Ε.Ε., πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ενωσης.
«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα επηρεάσουν οπωσδήποτε τις ξένες επενδύσεις θετικά», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές το 2002 και που επιδιώκει να αυξήσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει την ανεργία. «Φαίνεται αυτό θα βοηθήσει στη σταδιακή πρόοδο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, έδωσε τη διαβεβαίωση για σταθερή λίρα και μείωση του πληθωρισμού, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.
Τον περασμένο μήνα, η λίρα υποχώρησε 5,3% έναντι του δολαρίου, καθώς η Federal Reserve των ΗΠΑ έδειξε την πρόθεσή της για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, με ταχύτερο ρυθμό απ'ό,τι αναμενόταν, περιορίζοντας τις αποδόσεις των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, έναντι των αμερικανικών. Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας διαπραγματεύθηκε στο 1,34 έναντι του δολαρίου, στις 9:47' π.μ., ώρα Κωνσταντινούπολης.
«Όταν βλέπουμε την αξία της τουρκικής λίρας θέλουμε να δούμε σταθερότητα και θέλουμε διατήρηση της σταθερότητας, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στις 8 Απριλίου, στη Κωνσταντινούπολη, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε, καθώς όλα τα τμήματα της κυβέρνησης εξετάζουν από πολύ κοντά το θέμα. Από στιγμή σε στιγμή είναι φυσικό να υπάρξει κάποια αστάθεια με σκαμπανεβάσματα».
Η πρόοδος της Τουρκίας, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώθησε πέρυσι την τουρκική λίρα κατά 5% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, βοηθώντας στη μείωση του πληθωρισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα τριών δεκαετιών. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός χαλαρώνει τα οικονομικά της κυβέρνησης, μειώνει τις πληρωμές της Τουρκίας σε τόκους για το έλλειμμα ύψους 321 δισ. λιρών (238 δισ. δολ. ΗΠΑ).
Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,9% τον περασμένο μήνα, κάτω από τον στόχο του 8%, που είχε τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση, μείωσε τις δαπάνες και αύξησε τα έσοδα του προϋπολογισμού κάτω από τη συμφωνία με το ΔΝΤ των 19 δισ. δολ., η οποία έληξε τον Φεβρουάριο. Η χώρα περιμένει να υπογράψει συμφωνία για νέο δάνειο ύψους 10 δισ. δολ., τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Θα προχωρήσουμε και θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού για φέτος, ακολουθώντας τις αρχές της οικονομικής μας πολιτικής, που περιλαμβάνονται στο οικονομικό μας πρόγραμμα», είπε ο Ερντογάν.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού σήμερα στο 15% από 15,5%, Πέρυσι, μείωσε τα επιτόκια κατά 1/4 στο 18%, καθώς πέτυχε να κλείσει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.