Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 14:24

ΕΤΕ: Ελπιδοφόρες οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ελκυστική επενδυτική ευκαιρία, καθότι συνδυάζουν την υψηλή ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε ανάλυσή της με τίτλο Greece: Economic and Market Analysis (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2005).

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ελκυστική επενδυτική ευκαιρία, καθότι συνδυάζουν την υψηλή ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε ανάλυσή της με τίτλο Greece: Economic and Market Analysis (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2005):

«Οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική και Τράπεζα Πειραιώς) εμφάνισαν πολύ θετικά ετήσια αποτελέσματα με αύξηση των κερδών μετά από φόρους κατά 21%, (εξαιρουμένων εκτάκτων δαπανών για εθελουσία έξοδο), κυρίως ως αποτέλεσμα της υψηλής πιστωτικής επέκτασης και των ικανοποιητικών περιθωρίων κέρδους σε όλους σχεδόν τους τομείς δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής, Alpha και Eurobank ανήλθε σε 19,3% το 2004, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2003.

Τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα ανακοίνωσαν επίσης θετικά αποτελέσματα με τα κέρδη μετά από φόρους να αυξάνονται κατά 35%. Η εν λόγω άνοδος οφείλεται στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά κυρίως στο σχηματισμό χαμηλότερων προβλέψεων κατά 22% (η οποία συνετέλεσε κατά 40% στην αύξηση των κερδών ενώ, εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 55%). Ωστόσο, οι προοπτικές τους για το 2005 δεν εμφανίζονται εξίσου θετικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνεται, αρκετές από τις τράπεζες στην Ευρώπη παρουσιάζουν δυσκολία στην αύξηση των εσόδων τους, ενώ οι δυνατότητες περαιτέρω συγκράτησης ή μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις παρουσιάζονται περιορισμένες.

Αντίθετα, οι προβλέψεις εσόδων και κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ελκυστική επενδυτική ευκαιρία καθότι συνδυάζουν την υψηλή ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το 2005, η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσια της προσδοκώμενης στην ευρωζώνη, ενώ η αύξηση των δανείων, και ιδιαίτερα της λιανικής τραπεζικής, θα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, εξαιτίας τόσο των χαμηλών επιτοκίων, όσο και της χαμηλής μόχλευσης, σε σύγκριση με την Ευρώπη, των ελληνικών νοικοκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στεγαστική πίστη ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 21% έναντι 34% στην ευρωζώνη και 64% στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους αντίστοιχους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής να είναι 27%, 10% και 13% αντιστοίχως.

Πρόσθετη πηγή εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η συνεχώς διευρυνόμενη παρουσία τους στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου ελέγχουν κατά προσέγγιση το 15% της εν λόγω τραπεζικής αγοράς. Σήμερα, περίπου 4,5% και 6% του συνόλου των δανείων και των κερδών των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών αντίστοιχα προέρχεται από την περιοχή αυτή. Οι ελληνικές τράπεζες προσδοκούν στις ωφέλειες που θα έχουν από τη σύγκλιση των οικονομιών αυτών με τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα επόμενα δύο χρόνια η αύξηση του ΑΕΠ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 6%, ενώ τα πολύ χαμηλά επίπεδα μόχλευσης, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των δανείων και της ζήτησης για τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από τη σημαντική προσπάθεια αναδιοργάνωσης με στόχο την περιστολή των λειτουργικών εξόδων και την αύξηση των συνεργιών και των δυνατοτήτων για σταυροειδείς πωλήσεις. Τέλος, οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, λόγω της μεγάλης αύξησης του σταθμισμένου έναντι κινδύνου ενεργητικού, υπερκαλύπτονται από την επίτευξη υψηλών κερδών.

Οι εκτιμήσεις για καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, αντανακλώνται στην πορεία των τραπεζικών μετοχών, αλλά και στις αποτιμήσεις στις οποίες διαπραγματεύονται (Κεφαλαιοποίηση/ Καθαρά κέρδη ’05Ε - ελληνικές τράπεζες: 15,5x, Ισπανικές: 12,7x, Ιταλικές: 13,3x, Αγγλικές: 10,9x)».