Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση-πολιτεία για ανάγκη αλλαγής πλεύσης από την πολιτική της χρονίζουσας υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της τυφλής οριζόντιας εφαρμογής φόρων υπό την έννοια της καλής εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης της χώρας εξέπεμψε χθες από τη Θεσσαλονίκη το 8o Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr με θέμα «Χρονίζουσα υπερφορολόγηση και δυσανάλογη κατανομή φορολογικού βάρους σοβαρά εμπόδια στη δυναμική επανεκκίνησης της οικονομίας».
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση-πολιτεία για ανάγκη αλλαγής πλεύσης από την πολιτική της χρονίζουσας υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της τυφλής οριζόντιας εφαρμογής φόρων υπό την έννοια της καλής εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης της χώρας εξέπεμψε χθες από τη Θεσσαλονίκη το 8o Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr με θέμα «Χρονίζουσα υπερφορολόγηση και δυσανάλογη κατανομή φορολογικού βάρους σοβαρά εμπόδια στη δυναμική επανεκκίνησης της οικονομίας».
Ετήσιες επενδύσεις 15 δισ. για 7 χρόνια
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης και τρία μνημόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση. Διανύουμε το τέταρτο συνεχές τρίμηνο με ύφεση, πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, που να μας βγάλει από αυτήν, με έμφαση στα φορολογικά θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου για την προσέλευση των άμεσων επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα. «Υπερφορολόγηση, ίση κατανομή φορολογικών βαρών, διεύρυνση φορολογικής βάσης, είναι όλα θέματα βασικά για ένα πιο σταθερό σύστημα και με χαμηλότερους συντελεστές, που θα επιτρέψουν τουλάχιστον στις υγιείς επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και σχετίζονται φυσικά και με τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε 15 δισ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα επτά χρόνια παραπάνω από αυτά που επενδύονται σήμερα για να διατηρήσουμε το επίπεδο της ζωής του 2008», πρόσθεσε σχετικά.
Ο ορισμός της αντιβιώσιμης ανάπτυξης
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, τόνισε ότι «ο φόρος σκοτώνει τον φόρο» και έκανε λόγο για «αξιοπρόσεκτη ευρηματικότητα από πλευράς νομοθέτου στη θέσπιση φορολογικών επιλογών, με μοναδικό κριτήριο τον θετικό αντίκτυπο στα δημόσια ταμεία» και για ένα υπερβολικό και διαχρονικά συσσωρευμένο φορολογικό επαχθές βάρος από πολιτικές φορολογικών μέτρων, που οδηγεί σε απόγνωση τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και υποκινεί τη στάση πληρωμών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνθλίβονται από την υπερφορολόγηση, που υπερβαίνει το ήμισυ της κερδοφορίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτός είναι ο ορισμός της αντιβιώσιμης ανάπτυξης, ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας δριμεία κριτική και για τους έμμεσους φόρους, την αύξηση των ΕΦΚ και τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό αυτού φόρο και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προέχει η τεχνική, τυφλή, οριζόντια ισοκατανομή φόρων, υπό την έννοια της καλής και μόνο εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης, αλλά πρέπει να βλέπουμε και το σκέλος των δαπανών, κάνοντας συγκεκριμένο λόγο για στοχευμένες περικοπές των δημοσίων δαπανών, όπου υπάρχουν σπατάλες και απορρίπτοντας τις οριζόντιες περικοπές δαπανών σε συντάξεις κ.ο.κ.
Φαύλος κύκλος λόγω της υπερφορολόγησης
Κριτική για την υπερφορολόγηση και ειδικότερα για τις προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2017, όσον αφορά τις προβλέψεις για περικοπές δαπανών που δεν ξεπερνούν τα 78,7 εκατ. ευρώ και τις προβλέψεις για αύξηση εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ, έκανε από το βήμα του συνεδρίου η λέκτορας του ΑΠΘ και πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, μιλώντας για ανάγκη ενός μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής, με αλλαγή της σύνθεσης της σχέσης φόρων και δαπανών. Η υπερφορολόγηση, πρόσθεσε σχετικά, μάλλον δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και μείωση της εισπραξιμότητας, που οδηγεί στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και μέτρων διασφάλισης του Δημοσίου, όπως οι κατασχέσεις ακινήτων, δεσμεύσεις λογαριασμών ασφυξία στην αγορά και αύξηση των κόκκινων δανείων και ενδεχομένως και σε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη.
Να σταματήσει το «ξεζούμισμα»
Σκωπτικός για την υφιστάμενη υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων ήταν από το βήμα του συνεδρίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, κάνοντας λόγο για απομείωση της χαμένης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, θέτοντας το ερώτημα «όταν σε κάθε δέκα ευρώ τα έξι πηγαίνουν σε φόρους και τέλη, πόσο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» και τονίζοντας ότι «η διάσωση των τραπεζών και του κράτους δεν μπορεί να έχει τίμημα χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας». Μεταξύ άλλων ο κ. Σαββάκης ζήτησε μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, επιτάχυνση της επιστροφής του ΦΠΑ και ο συμψηφισμός του ΦΠΑ να αφορά όλες τις συνεπείς επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Να σταματήσει το «ξεζούμισμα» των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων ζήτησε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Παναγιώτης Χασάπης.
Νέα ελεγκτικά μέτρα και δράσεις
Το μήνυμα «Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τις περιμένουμε να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους, τα πραγματικά έσοδά τους» απηύθυνε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, προαναγγέλλοντας τρία νέα ελεγκτικά μέτρα και δράσεις, με το επιχείρημα ότι «ο έλεγχος ποτέ δεν σταματά για καμία κατηγορία και κλάδο».
Όπως γνωστοποίησε, στο επόμενο διάστημα θα συσταθούν και δραστηριοποιηθούν μόνιμες ομάδες επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης, θα εφαρμοστούν σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ανά κλάδο, ενώ η ΓΓΔΕ εισηγείται επίσης την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις κυρώσεις για τη μη έκδοση αποδείξεων και παρεμπόδιση ελέγχων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε επέκταση του συστήματος των μικτών κλιμακίων ελέγχων και σύνδεσή του με το κεντρικό λογισμικό της ΓΓΔΕ, που εφαρμόζεται στο τελωνείο Προμαχώνα και σε άλλες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας, σημειώνοντας ότι διαπιστώνεται ήδη μετατόπιση της φοροδιαφυγής προς τα τελωνεία Εξοχής και Ορμενίου, ενώ γνωστοποίησε ότι καταγράφηκε υπέρβαση στόχου στην εισπραξιμότητα ΦΠΑ για τον Σεπτέμβριο στη Μύκονο κατά 253%, στη Ρόδο κατά 239%, στη Ζάκυνθο κατά 133%, στην Κέρκυρα κατά 92% και στη Σαντορίνη κατά 88%.
Ασφαλιστικές εισφορές
Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017, με βάση τον νόμο 4387 (μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού), θα είναι τόσο υψηλό που το σύνολο των επιβαρύνσεων θα ξεπερνάει τα κέρδη των επιχειρήσεων, κατάσταση που μοιραίως θα οδηγήσει εταιρείες, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες στην απόκρυψη εσόδων για λόγους επιβίωσης, τόνισε από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης (πρόεδρος της Abeliotis & Asoociates). Κατά τον ίδιο, στο επόμενο διάστημα πρόκειται με υπουργική απόφαση να τροποποιηθεί το άρθρο που αφορά τα μερίσματα των μετόχων των Α.Ε. και στα κέρδη των εταίρων των ΕΠΕ και ΙΚΕ, και η εισφορά για την κύρια ασφάλιση θα φτάνει στο 20%, ενώ η εισφορά για τον κλάδο υγείας στο 6,95%.
Τελωνειακοί έλεγχοι
Παρά τη μείωση του προσωπικού της Τελωνειακής Υπηρεσίας κατά 46%, το 2015 τα έσοδα των τελωνείων από κατασχέσεις ανήλθαν στα επίπεδα του 2014 παρά την επιβολή των capital controls, τόνισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια Τελωνείων & ΕΦΚ Ειρήνη Γιαλούρη, προσθέτοντας ότι στο εννεάμηνο του 2016 τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανήλθαν σε 349 εκατ. ευρώ. Η Υπηρεσία, σε συνεργασία τελωνείων και ΔΟΥ Σερρών, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο (τελωνείο Προμαχώνα) και από την εφαρμογή του νόμου 3446 (υπέρβαρο στα φορτηγά και άλλες παραβάσεις) μέσα σε διάστημα ενός μήνα εισπράχθηκαν 113.500 ευρώ, ενώ έχουν βεβαιωθεί 174.410 ευρώ. Κατά την ίδια, οι αυξήσεις των ΕΦΚ καταλήγουν στην τόνωση του λαθρεμπορίου και έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στα λαθραία καπνικά προϊόντα περίπου κατά 60%, με αμέσως επόμενη ομάδα λαθραίων τα παραποιημένα εμπορεύματα.